Biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Výroba kvasného lihu a destilátů
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
SACHARIDY.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy a fenoly.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Nejdůležitější produkty organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
HYDROXYSLOUČENINY R - OH ALKOHOLY Ar - OH FENOLY R - O - R ETHERY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Digitální učební materiál
Karbonylové sloučeniny
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
ALKOHOLY A FENOLY II..
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
CUKRY = SACHARIDY.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Význam a výskyt sacharidů
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické suroviny, ethanol jiného původu se nepřidává 2)OSTATNÍ LIHOVINY A LIKÉRY vyrábí se z potravinářského lihu nebo destilátu smícháním s vodou a ostatními surovinami (cukr, ovocné šťávy, extrakty z bylin a koření) výroba likérů se oddělila ve středověku od přípravy léčebných alkoholických extraktů

biotechnologie DESTILAČNÍ VÝROBA ETHANOLU pravděpodobně kolem 300 l.př.n.l.princip destilace (Aristoteles) rozvoj v prvních stoletích našeho letopočtu, získávání rostlinných silic (Arábie, lékař Geber) a ethanolu (Evropa) Nejstarší receptury:alchymie - aqua vitae, spiritus vini - součást kamene mudrců lékařství - extrakty a maceráty z léčivých bylin od 15. století:řemeslná výroba pálenek a likérů právo pálení1518 palírna "U Zeleného stromu", Prostějov cech vinopalů - destilatérů od 18. století:použití brambor jako suroviny od 19. století:průmyslová výroba kvasného lihu

biotechnologie DESTILÁTY - SUROVINY Ovoce:obsahuje přímo zkvasitelné sacharidy, ideální dobře vyzrálé kvůli obsahu aromatických látek, nezralé má vyšší obsah pektinů → vyšší obsah methanolu v destilátu všechny druhy domácího i exotického ovoce Škrobnaté suroviny:obiloviny a slady z nich připravené sladováním se zcukří přítomné polysacharidy žito, ječmen, kukuřice, rýže Ostatní:víno na pálení - méně kvalitní druhy vín třtinová melasa - 50% sacharózy kaktusy Agave hořcový kořen, jalovčinky, žen-šen batáty

biotechnologie DESTILÁTY - POSTUP 1)Příprava kvasu - suroviny na kvašení Ovoce:umytí, vytřídění nahnilého a plesnivého (kontaminace), Ostatní:obilí, brambory – obsahují polysacharid škrob, který je přímo nezkvasitelný Úprava: materiál se tepelně upraví - paří, aby škrob ztekutil, následuje zcukření sladovým extraktem, aby vznikly jednoduché cukry

biotechnologie DESTILÁTY - POSTUP 2)Kvašení Ethanolová fermentace: anaerobní postup, kdy kvasinky zpracovávají zkvasitelné sacharidy na ethanol a CO 2 Kvašení končí při obsahu ethanolu kolem 12% - vyšší obsahy jsou pro kvasinky toxické. Způsoby kvašení: Samovolné: kvašení ovoce probíhá prostřednictvím přirozených kultur kvasinek z materiálu (neočkuje se) Řízené: pařené kvasy jsou sterilní, proto se musí zaočkovat inokulem kvasinek Kvasné nádoby:otevřené či uzavřené dřevěné železobetonové či kovové nádoby

biotechnologie DESTILÁTY - POSTUP 3)Destilace oddělení alkoholu od prokvašené suroviny destilace se obvykle realizuje ve dvou krocích a)předestilování veškerého těkavého podílu, získá se destilát o obsahu 15-35% alkoholu (lutr) b)rektifikace: pečlivé oddělení vedlejších produktů kvašení a ostatních biochemických dějů Tři podíly: úkap:nízkovroucí složky - aldehydy jádro:hlavně ethanol (kolem 65%) a žádoucí složky (estery) dokap:vyšší alkoholy a těkavé kyseliny - přiboudlina obsah úkapu a dokapu ovlivňuje kvalitu destilátu

biotechnologie DESTILÁTY - POSTUP 4)Úpravy destilátu Destilát získaný rektifikací má příliš vysokou koncentraci ethanolu, musí se vhodně naředit ředí se destilovanou nebo měkčenou vodou, případné zákaly se filtrují běžné koncentrace: % zrání ve skladovacích nádobách: dřevo, kamenina nebo sklo zrání ve dřevě:rychlejší než v inertním materiálu, mění se barva produktu (zlatohnědá), během zrání se vytváří chuť a vůně hotového výrobku andělská daň:ztráty alkoholu výparem během zrání

biotechnologie ZÁKLADNÍ DRUHY DESTILÁTŮ Slivovice ze zralých až přezrálých švestek, slív a příbuzných peckovin kvašení trvá 4 až 8 týdnů, produkt se ředí na 40-50%, zraje přibližně rok ve skle, méně často ve dřevě, ostatní ovocné pálenky se vyrábějí obdobně

biotechnologie ZÁKLADNÍ DRUHY DESTILÁTŮ Koňak destilát z vína, jemný výrobek s pečlivě odděleným úkapem a dokapem, čerstvý výrobek musí několik let (3-10) zrát ve dřevěných sudech (červený francouzský dub), zráním se vytvoří typická barva a aroma koňaky se často zcelují a míchají počet hvězdiček na etiketě - poměr míchání

biotechnologie ZÁKLADNÍ DRUHY DESTILÁTŮ Whisky druhy: skotská, irská, americká sladová a obilná ze ječmenného sladu sušeného kouřem z rašeliny, destilát zraje v dubových sudech vevnitř vypálených 4 a více let, obilná whisky (ze směsi sladu a nesladovaného obilí) se používá k ředění (řezání) sladových (single malt) whisky, stupňovitost % Irská whisky:třikrát destilovaná americká whisky – bourbon (Kentucky, jinak whiskey): palírny přešly na domácí surovinu v souvislosti s nedostatkem obilí, zraje 4 a více let ve vypálených dubových sudech, má jemnější chuť, stupňovitost 45%

biotechnologie LIHOVINY - SUROVINY Rafinovaný líh - potravinářský ethanol vyrobený z obilí, brambor nebo melasy Voda pro ředění je vhodná měkčená nebo destilovaná (jinak zákaly) Cukry řepný nebo třtinový, glukóza, laktóza (emulzní likéry) sladká chuť, zvýšení viskozity Koření dodává vonné a chuťové látky, jako lihové extrakty, složení obvykle výrobní tajemství Barviva a bonifikátory přírodní (ovocné šťávy, silice) nebo syntetické látky

biotechnologie LIHOVINY - VÝROBA Lihoviny se vyrábí smícháním jednotlivých součástí a polotovarů v předepsaných poměrech. Složení je dáno recepturou, ta je obvykle výrobním tajemstvím. Po smíchání se hotový výrobek nechává obvykle nějakou dobu (týdny až měsíce) zrát, aby se dosáhlo harmonie vonné a chuťové složky. Typičtí představitelé: vodka - neslazená jednoduchá lihovina, vyráběná z dvakrát rektifikovaného lihu, upravená aktivním uhlím gin - málo slazená lihovina s typickou chutí a vůní po jalovčinkách

biotechnologie VÝROBA POTRAVINÁŘSKÉHO LIHU Suroviny:škrobnaté materiály - obilí brambory (od 18. století) cukernaté materiály - cukr (řepný, třtinový) melasa řepa (cukrovka a jiné druhy) jiné cukernaté materiály (čirok cukrový, palma cukrová) ostatnílibovolné cukernaté materiály s nepotravinářským použitím (nevyhovění potravinářským normám), odpady z celulózek - sulfitové výluhy

biotechnologie PŘÍPRAVA SUROVIN Sacharidické suroviny: obsahují zkvasitelné sacharidy, pouze se rozmělní, aby se cukry uvolnily z buněk Škrobnaté suroviny: 1) paření - mechanické rozmělnění a tepelný zásah, aby se škrobová zrna uvolnila u buněk a aby škrob ztekutil 2) zcukření - rozštěpení škrobu na jednodušší zkvasitelné sacharidy, nejčastěji se používají sladové amylázy (čerstvý nebo sušený slad, sladové extrakty, enzymové preparáty)

biotechnologie KVAŠENÍ Ethanolovou fermentaci zajišťují kvasinky nebo baktérie: Saccharomyces cerevisiae Candida sp. - zkvašují pentózy - lignocelulózové výluhy Bacilus sp. Clostridium sp. Připravená surovina (zápara) obsahuje obvykle všechny potřebné živiny pro kvasinky, chybějící se dodávají (melasa - fosfáty, amonné soli). kvašení klasické - vsádkové kvašení s recyklací kvasinek, kontinuální a imobilizované systémy

biotechnologie DESTILACE Zařízení:záparová kolona - destilace prokvašené zápary lutrová kolona - destilace surového lihu první destilát - surový líh: obsahuje také aldehydy, estery a přiboudlinu rafinace lihu - opakovaná destilace s pečlivým oddělením čistého lihu (azeotrop, ethanol/voda 96/4%) bezvodý alkohol - odvodnění tuhou vodu vázající látkou (CaO, CaCl 2 ) nebo destilací s další složkou (glycerol, benzen)

ETHANOL ETHANOL, C 2 H 5 -OH, LÍH, ŠPIRITUS POUŽITÍ:ALKOHOLICKÉ NÁPOJE POLÁRNÍ ROZPOUŠTĚDLO – CHEMICKÝ PRŮMYSL, TECHNICKÁ PRAXE, FARMACEUTICKÝ A KOSMETICKÝ PRŮMYSL, BIOPALIVO VÝROBA KYSELINY OCTOVÉ, ETHYLACETÁTU, DIETHYLETHERU A DALŠÍCH SLOUČENIN biotechnologie

TOXICKÉ ÚČINKY ETHANOLU LÁTKY FUNGUJÍCÍ JAKO DROGA JEDOVATÁ LÁTKA ZEJMÉNA PRO DĚTI NESTEJNÁ AKTIVITA ALKOHOLDEHYDROGENÁZY U RŮZNÝCH POPULACÍ FASFETÁLNÍ ALKOHOLOVÝ SYNDROM, VZNIKÁ U DÍTĚTE, JEHOŽ MATKA BĚHEM TĚHOTENSTVÍ KONZUMOVALA NEJMÉNĚ 30 g ETHANOLU DENNĚ METABOLISMUS – OXIDACE: ETHANOL → ACETALDEHYD → OCTOVÁ KYSELINA KOCOVINA: ZPŮSOBENÁ ACETALDEHYDEM A DEHYDRATACÍ biotechnologie

DENATURACE LIHU ÚPRAVA ETHANOLU URČENÉHO PRO JINÉ NEŽ POTRAVINÁŘSKÉ ÚČELY (ROZPOUŠTĚDLO, TOPENÍ, DESINFEKCE ) PŘÍDAVKEM LÁTEK, KTERÉ BY VÝRAZNĚ ZNEPŘÍJEMNILY PŘÍPADNOU KONZUMACI. TYTO PŘÍSADY SE DAJÍ JEN OBTÍŽNĚ ODSTRANIT. DENATURUJÍCÍ PŘÍSADY: BENZÍN - LIHOBENZÍN - ROZPOUŠTĚDLO, NA TOPENÍ, ODMAŠŤOVÁNÍ POVRCHŮ SPIRITUS CUM BENZINO – DESINFEKCE VE ZDRAVOTNICTVÍ BITREX – VELMI HOŘKÁ ORGANICKÁ LÁTKA ACETON, PYRIDIN A DALŠÍ DENATONIUM BENZOÁT biotechnologie

METHANOL METHANOL, CH 3 -OH, DŘEVNÝ LÍH VÝROBA: CO + H 2 KATALYZÁTOR Cu, ZnO, Al 2 O 3 ZVLÁŠTĚ NEBEZPEČNÝ JED!!! OD ETHANOLU NENÍ ROZLIŠITELNÝ LIDSKÝMI SMYSLY! V PRŮMYSLU A LABORATOŘÍCH BĚŽNĚ POUŽÍVANÉ POLÁRNÍ ROZPOUŠTĚDLO, ESTERIFIKAČNÍ ČINIDLO VÝSKYT V PŘÍRODĚ: JAKO METHYLESTER V PEKTINECH (POLYMER KYSELINY GALAKTURONOVÉ) A DALŠÍCH PŘÍRODNÍCH LÁTKÁCH PEKTIN: V ROSTLINNÝCH PLETIVECH VE STŘEDNÍ LAMELE, V PLODECH ZRÁNÍM OBSAH KLESÁ → PLOD MĚKNE POUŽITÍ: ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDEK biotechnologie

METHANOL V DESTILÁTECH PŘI DESTILACI PROKVAŠENÉHO OVOCE SE PEKTINY (METHYLESTERY KYSELINY GALAKTURONOVÉ) REESTERIFIKUJÍ PŘÍTOMNÝM ETHANOLEM A UVOLŇUJE SE VOLNÝ METHANOL V OVOCNÝCH PÁLENKÁCH JE NORMOU POVOLENÝ OBSAH 0,5% METHANOLU, VÝJIMEČNĚ AŽ 1,2% TOTO MNOŽSTVÍ JE BEZPEČNÉ, PROTOŽE SE KONZUMUJE SPOLEČNĚ S PŘIROZENÝM PROTIJEDEM V PIVU A VE VÍNĚ SE ŽÁDNÉ VÝZNAMNÉ MNOŽSTVÍ METHANOLU NEVYSKYTUJE VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ METHANOLU V DESTILÁTU JE VŽDY UMĚLE PŘIDÁNO (KRIMINÁLNÍ ČIN) !!! biotechnologie

OTRAVA METHANOLEM TOXICKÉ DÁVKY: ML:OSLEPNUTÍ ML:SMRTELNÁ DÁVKA PŘÍZNAKY OTRAVY: DO 1 HODINY PO POŽITÍ: ZMATENOST, PORUCHY KOORDINACE NENÍ OPILOST!!! 6-30 HODIN PO POŽITÍ:PORUCHY ZRAKU, ZVRACENÍ, BOLESTI BŘICHA, HLAVY, ZAD, SLABOST, ZMATENOST, BEZVĚDOMÍ METABOLISMUS – OXIDACE: METHANOL → FORMALDEHYD → MRAVENČÍ KYSELINA biotechnologie

OTRAVA METHANOLEM LÉČBA OTRAVY: PROTIJED:ETHANOL – KOMPETITIVNÍ INHIBITOR SPOLEČNÉHO ENZYMU – ALKOHOLDEHYDROGENÁZY, KTERÁ MÁ VĚTŠÍ AFINITU K ETHANOLU V NEMOCNICI: ETHANOL - VYTVOŘENÍ TAKOVÉ KONCENTRACE V TĚLE (KOLEM 1,5 ‰, INFÚZÍ POMOCÍ 10% ROZTOKU ETHANOLU), ABY SE METHANOL NEMOHL OXIDOVAT NA ŠKODLIVÉ PRODUKTY, MEZITÍM ODSTRAŇOVÁNÍ METHANOLU Z TĚLA (DIALÝZA) LAICKY: VYPITÍ 2-4 PORCÍ TVRDÉHO ALKOHOLU ZNÁMÉ KVALITY FOMEPIZOL - INHIBITOR ALKOHOLDEHYDROGENÁZY, BLOKUJE JAKOUKOLIV ČINNOST TOHOTO ENZYMU, POUZE V NEMOCNICI, V ČECHÁCH NENÍ REGISTROVÁN biotechnologie