SPOLEČENSKOHISTORICKÉ POZADÍ 1789 - počátek nové naděje ve Francii narůstá nespokojenost - naděje se úplně nenaplnily 30. léta 19. století - vlna revolucí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_19: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ:říjen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Český jazyk 7.ročník.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
Pohádka.
GYMNÁZIUM PLASY, Stará cesta 363, Plasy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
VYPRAVOVÁNÍ v umělecké oblasti
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
LITERÁRNÍ DRUHY EPIKA – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Dějiny hudby a její osobnosti
Autor: Mgr. Nováková Jana
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Společnost a její typologie
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Konec 19. století ve světové literatuře
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
LYRICKÉ A LYRICKO-EPICKÉ ŽÁNRY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_74
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Karel Hynek Mácha - Máj SHRnUTÍ.
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

SPOLEČENSKOHISTORICKÉ POZADÍ počátek nové naděje ve Francii narůstá nespokojenost - naděje se úplně nenaplnily 30. léta 19. století - vlna revolucí v Evropě vznik nových států (Belgie, Rumunsko, Řecko) tato naděje ovládá celou Evropu CO JE TO TEDY ROMANTISMUS?

z francouzského ROMANTIQUE (neskutečný jako v románu) umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury konce 18. století a začátku 19. století základními kameny romantismu jsou cit, individualita (individuální prožitek) a duše (psychicky trýzněná) vznikl jako reakce na monopol rozumu ve filozofii osvícenství, strohost antikou inspirovaného klasicismu výchozí podněty hledal v minulosti (středověk) a v exotických zemích proti osvícenskému rozumu x romantismus často iracionální cit touha znát a poznat x touha prožít a zakusit proti známému a jasnému x mystérium a tajemství racionalita x fantazie osvícenský optimismus pokroku vystřídalo zoufalství bezmoci a odhodlání k (rovněž marné) oběti

LYRIKA nemá děj vyjadřuje pocity nálady, myšlenky, úvahy autora nebo hrdiny EPIKA založena na dějovosti, vyprávění příběhu členíme ji podle rozsahu na malou, střední a velkou

ROMANTICKÁ LITERATURA zásadně odmítá klasické estetické normy důraz na původnost, tvůrčí svoboda umělce umělcova emocionalita, spontánnost ŽÁNRY typickými ŽÁNRY jsou: lyrická balada moderní epos básnická povídka či poema román ve verších dramatická báseň historický román povídka

LYRICKÁ BALADA veršovaná skladba, která má za základ tragický příběh má pochmurný ráz, smutný děj a často i konec prostředí líčeno lyricky děj bývá zhuštěn, soustředěn ke konfliktu, má rychlý spád báseň středního rozsahu, nezřídka se v ní vyskytují nadpřirozené bytosti např. Kytice (K.J.Erben), Balady a romance (J.Neruda) MODERNÍ EPOS větší rozsah do popředí vystupují subjektivní a reflexivní prvky přímo nebo nepřímo se uplatňuje subjekt básníka

POEMA či BÁSNICKÁ POVÍDKA souvisí se vznikem moderního eposu, ale je kratší, sevřenější a mívá takzvaný druhý významový plán zachycuje události ze života jednotlivce, nikoliv společnosti mohou se míchat dvě dějové linie její děj bývá potlačen na úkor líčení citů, dojmů a nálad ROMANCE báseň středního rozsahu se zajímavým příběhem protiklad balady – smírné pojetí konfliktu, celkově jasnější nálada (Neruda)

POVÍDKA epický útvar - kratší než román Hlavní rysy: jednoduchý děj a neměnnost charakteru hlavní postavy kořeny sahají do dávných dob vypravěčské tradice dobu vzniku povídky jako žánru - začátek 19. století ROMÁN prozaický epický žánr, smyšlené vyprávění rozdíl od povídky nebo novely je román co do rozsahu delší komplikovanější (často rozvíjí příběh několika směry, zachycuje více hlavních postav a mnoho postav vedlejších

Nový typ - ROMANTICKÝ HRDINA často společenský vyděděnec (loupežník, vrah, kat, žebrák, tulák, …) cítí nějaký rozpor, zdroj konfliktu(uvědomuje si, že je v rozporu) chce změnit společnost uniká z civilizace, ze společnosti, utíká do přírody(zpočátku mu rozumí, ale postupně mu přestává rozumět) příroda dokresluje pocity, je ideální ve srovnání s ostatním světem romantický hrdina touží po úplné lásce, cítí nemožnost takovou lásku získat(vybere si ideál, který není dosažitelný) jeho láska spoutána konvencemi získává pocit, že ideál není = pocit pesimismu, zklamání

ROMANTISMUS považován za předposlední velký evropský umělecký styl prosadil se ve všech oblastech uměleckého života Josef Mánes Venkovský kostelík Josefína

Eugen Delacroix: Smrt Sardanapalova