Sledování horizontu pro strategické plánování Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Foresightem k inovacím Mgr. Aleš Řiháček, MBA ředitel.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Tržní prostředí.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Slabé a silné signály budoucího vývoje, systém monitoringu pro strategické vládnutí Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Obhajoba diplomové práce
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Sledování horizontu pro strategické plánování Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí

Co je a co není foresight Svět kolem nás je příliš komplexní, abychom mohli přesně předpovědět výsledek Nemůžeme předpovídat budoucnost Foresight (Studia budoucnosti) se zabývají, jak pomoci organizacím, skupinám či jednotlivcům plánovat a řídit změny

Co je to sledování horizontu? Co jsou silné a slabé signály?

Připravenost na změnu Change readiness index (CRI) se snaží měřit schopnost země, resp. vlády, podniků, soukromé i veřejné sféry a obecně širší občanské společnosti – předvídat – připravit – řídit – reagovat na širokou škálu hnacích sil změn – aktivně vytvářet příležitosti – zmírnit možné negativní dopady Mezi příklady změny patří: – šoky, jako je finanční a sociální nestabilita – přírodních katastrofy – politické a ekonomické příležitosti a rizika, – Technologické změny, – Konkurenceschopnost a – Změny ve vládě. Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

HS jako vstup do strategických procesů Wendy L. Schultz, (2006) "The cultural contradictions of managing change: using horizon scanning in an evidence-based policy context", foresight, Vol. 8 Iss: 4, pp

Připravenost na změnu, 2015 Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

Proč je ČR tak špatně hodnocena v této oblasti? PilířePořadí Podnikatelský sektor27 Vládní sektor31 Společnost a neziskové organizace33 Schopnost podnikatelského sektoru (sub-index)Pořadí Pracovní trh23 Ekonomická diverzifikace56 Ekonomická otevřenost25 Výzkum, vývoj a inovace26 Podnikatelské prostředí64 Finanční sektor47 Podnikatelské infrastruktura28 Technologická infrastruktura21 Schopnost vládního sektoru (sub-index)Pořadí Makroekonomická rámec35 Veřejná správa a spolupráce veřejného a podnikatelského sektoru27 Regulace73 Fiskální politika18 Vymahatelnost práva28 Vládní strategické plánování a sledování horizontu91 Životní prostředí a klimatická změna17 Bezpečnost potravin a energetická bezpečnost90 Bezpečnost (Security)28 Pozemková práva26 Schopnost společnosti a neziskového sektoru (sub-index)Pořadí Lidský kapitál33 Podnikání41 Občanská společnost65 Bezpečnostní sítě65 Využití technologií18 Gender66 Inkluzivní růstu12 Demografie113 Zdraví24 Přístup k informacím33 Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

Typický přístup k problémům (životního prostředí) ve strategickém rozhodování ČR

Velmi často nám chybí jasně definované strategické priority (řídící veličiny strategického plánování) Současné strategické procesy žijí ve světě pragmatické budoucnosti Pracuje se stávajícími paradigmaty, snaží se je vylepšovat, ale nikoli je vyzývat a měnit Myslíme si že zítřek bude hodně jako dnešek a předpokládáme lineární budoucnost Preferujeme expertní přístupy a máme rádi jednovariantní přesně nepřesné předpovědi Nesledujeme dlouhodobě a systematicky horizont následujících 20-30let abychom identifikovali možné budoucnosti Strategické plánování v ČR

Detekce signálů veřejné strategické dokumenty a politiky veřejných informačních zdrojů, např. mainstreamová česká a zahraniční média (iDnes.cz, iHned. cz, Foreign policy, The New York Times, apod.) zahraničních webových stránek zabývajících se foresightem (iKnowFutures, Horizon Scanning programme a Foresight programme - UK Government Office for Science, POSTnote, EU parlament - STOA, apod.) databáze vědeckých článků (SCOPUS, WOS apod.) zahraničních technologických a vědeckých blogů (WIRED, IFLScience, apod.) sociální sítě (Twitter, Facebook, Pinterest, Redit apod.) další (Newslettery institucí)

Databáze zdrojů signálů

Portál sledování horizontu

Databáze signálů

Karta signálu Krátké shrnutí Kategorizace signálu Propojení na strategické dokumenty Síla signálu

Karta signálu + detaily

Zajímavé signály (příklad)

Jak dál? Prototyp nástroje, open source databázového systému, umožňujícího správu a zpracování signálů jako tematických vstupů pro strategické plánování Možnost propojení na stávající systém strategických dokumentů (via deskriptory, nebo cíle) Expertízu ve vybraných oblastech při jeho plnění (environment, technologie …)

Děkuji za pozornost