Hlavní cíl ČSVV,,Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou.“ Hippokrates 5. stol. př. Kr. ČSVV proto klade největší důraz na zdravotní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní směry ve výživě
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravé stravování KC3.
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
LSFF: 17. – 23. října 2016, ČZU v Praze  Již přes 30 let se věnuje jako psycholog problematice obezity. V r založila společnost STOB (STop.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
MUDr. František Schneiberg
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Spotřební koš ve školním stravování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obor zdravotních služeb MZ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Hlavní cíl ČSVV,,Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou.“ Hippokrates 5. stol. př. Kr. ČSVV proto klade největší důraz na zdravotní prospěšnost vegetariánství

ČSVV si proto dala za úkol pomoci současných vědeckých poznatků získávat informace o zdravotní, ekologické, ekonomické i etické prospěšnosti vegetariánství na základě těchto informací pomáhat vegetariánům a lidem, kterým je vegetariánství blízké o prospěšnosti vegetariánství informovat laickou i odbornou veřejnost formou spolupráce na společných projektech

Splnění těchto cílů zajišťuje ČSVV především prostřednictvím projektových skupin Odborná skupina pro nutrici (OSpN) Odborná skupina pro gastronomii (OSpG) Právní skupina Škola vegetariánství

(2000) Iniciovala uspořádání konference k hodnocení vegetariánství Účast odborných subjektů: Státní zdravotní ústav Ministerstvo zemědělství ČR Česká pediatrická společnost Hygienická stanice hl. m. Prahy Klinika dětského a dorostového Lékařství DFN Vojenská lékařská akademie JEP v Hradci Králové Přínos Odborné skupiny pro nutrici

Přeložila a vydala (2004) největší současnou vědeckou práci o vegetariánství na světě Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů k vegetariánství Přínos Odborné skupiny pro nutrici

Stanovisko „Ada“ = štít a průkaz vegetariána

Názor Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů Správně rozvržená vegetariánská strava je: –zdravá –nutričně vyvážená –zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění –v plném rozsahu vhodná pro: všechny věkové kategorie dětí dospělé těhotné a kojící ženy sportovce

Ke stanovisku ADA získala OSpN kladné stanovisko českých výživářů sdružených ve Společnosti pro výživu (SpV) českých pediatrů sdružených v České pediatrické společnosti (ČPS)

Společnost pro výživu Stanovisko ADA k vegetariánské stravě lze považovat za vyvážené, odborně podložené a dobře využitelné pro potřeby lidí, kteří se rozhodli takovým způsobem se stravovat. (2004)

Postoj České pediatrické společnosti k alternativní Postoje odrážející stanovisko tuzemské pediatrické obce se neliší od doporučení Americké pediatrické akademie a Světové zdravotnické organizace: Pokud je dieta správně vedena a vypracována, nemůže se proti ní zásadně mnoho namítat. (2004)

Rok 2004 znamená pro ČR historickou změnu postoje odborné veřejnosti k vegetariánství

je výživou, která je tvým lékem vychází z názorového sjednocení zástupců (z r. 1990): –Ministerstva zdravotnictví ČR –SZO ČZS Přátelé přírodní výživy Praha Přínos Odborné skupiny pro nutrici Ochranná strava

Ochranná strava = jak vysvětlit nevegetariánovi „Proč nejím maso“

Ochranná strava Ve výživě patří k rizikovým vlivům v první řadě zvýšená konzumace potravin živočišného původu, která je příčinou: nadbytku energie, bílkovin, tuků s nevhodnou skladbou mastných kyselin a obsahem cholesterolu nedostatku vlákniny, komplexních polysacharidů, vitamínu C a dalších ochranných látek, především antioxidantů, protože potraviny živočišného původu je neobsahují

Přínos Odborné skupiny pro gastronomii Pro stovky nevegetariánů bylo za její podpory připraveno několik desítek prestižních vegetariánských rautů V současnosti je k dispozici cca 200 norem vegetariánských pokrmů a příklady jídelníčků z těchto pokrmů Sdružuje vedoucí školních, závodních a nemocničních jídelen, kteří v nich zavádějí vegetariánská jídla

(2002) Podala Návrh na zrušení části vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování Tato vyhláška dodnes znemožňuje zavedení a uplatňování vegetariánského způsobu stravování ve školství z důvodu nevhodně stanovených doporučených dávek živin a spotřebního koše. Přínos Právní skupiny

Práce Odborné skupiny pro Nutrici a Právní skupiny Iniciovala mladé odborníky k hlubšímu rozboru nutriční úrovně školního stravování: Zjistili, že úroveň školního stravování není zdraví prospěšná. (2003) Tato skutečnost je vedla k napsání otevřeného dopisu Hlavnímu hygienikovi ČR. (2004) Hlavní hygienik ČR dal na základě tohoto dopisu pokyn Vědeckému výboru pro potraviny, aby vyřešil spor mezi předními výživáři v ČR ve věci nových doporučených dávek živin.

Odborně garantuje vzdělávání o vegetariánství (2000) garantovala odborný seminář SOU Kroměříž pro 34 pedagogických pracovníků z 12 hotelových škol ČR (2004) pro Brněnské výstaviště BVV připravila v rámci veletrhu Salima odborný seminář na téma „Ochranná strava - volba pro zdraví“ ve spolupráci s redakcí VEGETARIAN.CZ (2006) Pro Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci připravila workshop "Jídlo a nemoci" v tématickém okruhu "Zodpovědný přístup ke zdraví". Škola vegetariánství

Škola vegetariánství nabízí Besedy, které jsou úvodem do vegetariánství: Rizika a přednosti vegetariánské / konvenční stravy Setkání Dítě vegetarián, pro rodiče s malými dětmi Kurz Základy vegetariánského způsobu stravování pro učitele základních škol (připravuje)

Bližší informace na: Přihlášky zasílat na:

Poděkování všem, kteří naší činnost podpořili svým členstvím v ČSVV ostatním příznivcům Vítáme všechny, kteří se chtějí aktivně zapojit do práce ČSVV