ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod do předmětu Název materiáluSkladování potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_01(20) AutorIng. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky se skladováním potravin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN P. Pechová, 2012
Význam skladování prodloužení trvanlivosti zachování jakosti potravin podmínění zdravotní nezávadnosti V závodech veřejného stravování skladujeme potraviny, nápoje, inventář a pomocný materiál.
Podmínky skladování vhodná teplota, vlhkost, čistota, světlo a způsob uložení stavebně odděleně vybavení – regály, rohože, závěsy, teploměry, vlhkoměry, rošty, větrání
Druhy skladů Suchý – teplota kolem 18 °C, okna opatřena síťovinou, zatemněna (obiloviny, pochutiny, cukr, luštěniny, těstoviny, suché potraviny, …) Chladný – sklepní prostory (brambory, ovoce, zelenina, kompoty, nápoje) Chlazený – chladící boxy (maso, uzeniny, mléčné výrobky, cukrářské výrobky, …) Mrazící - teplota -18 °C
Zásady správného skladování vhodné obaly kontrola jakosti skladovaných potravin kontrola záruční lhůty narušené potraviny odstranit aromatické potraviny skladovat odděleně kontrola teploty a vlhkosti dodržování pravidel hygieny
Záruční lhůta potravin doba, po kterou výrobce ručí za kvalitu potravin potraviny s prošlou záruční lhůtou nemohou být použity pro přípravu pokrmů
Přejímání zboží kvantitativní – kontrola množství druhů potravin uvedeném na dodacím listě kvalitativní – kontrola neporušenosti obalů, jejich označení, datum výroby a namátkové smyslové hodnocení
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jaké jsou další možnosti prodloužení trvanlivosti potravin.
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN