Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživové směry Ing. A. Říhová.
„EU peníze středním školám“
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potravinářské zbožíznalství
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou

rostlinné živočišné podle původu podle funkce Rozdělení potravin energetické (sytící) stavební ochranné podle hodnotypotraviny s energetickou hodnotou potraviny s biologickou hodnotou smíšené

Potraviny rostlinné živočišné zdroj minerálních látek a ve vodě rozpustných vitamínů, vyšší obsah sacharidů, nižší obsah bílkovin, zdroj vlákniny ovoce, zelenina, okopaniny, houby, luštěniny, obiloviny, rostlinné tuky, cukr + pochutiny (káva, kakao, čokoláda, čaje, koření) zdroj vitamínů rozpustných v tucích, vyšší obsah tuků, vyšší obsah bílkovin maso, ryby, vejce, mléko, živočišné tuky

Potraviny rostlinného původu

Potraviny živočišného původu

Energetickou a biologickou hodnotu potravin tvoří živiny (nutrienty) látky, které organismus potřebuje a přijímá z vnějšího prostředí pro svoji výživu a vývoj, látky nezbytné pro zachování života sacharidy lipidy proteiny vitamíny minerální látky základní živiny poskytující energii doplňkové živiny podporující metabolismus makronutrient podporující metabolismus  makronutrienty  mikronutrienty  voda

mají vyšší obsah bílkovin Potraviny s funkcí stavební

mají vysoký obsah sacharidů (škrob, glukóza…), případně i tuků, které jsou bohatým zdrojem energie Potraviny s funkcí energetickou (sytící)

Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek Potraviny s funkcí ochrannou

Potraviny s energetickou hodnotou Energetická hodnota potravin je množství energie, která se uvolňuje spálením živin (proteiny, lipidy, sacharidy) během trávení. Energeticky bohaté potraviny jsou sádlo, slanina, šlehačka, zákusky, tučná masa, uzeniny…. Nulovou energetickou hodnotu mají voda, vitamíny, minerální látky, energetická hodnota čaje, kávy a koření se blíží nule.

1g tuků uvolní 38kJ 1g bílkovin uvolní 17kJ 1g cukrů uvolní 17kJ Energetická hodnota potravin se udává v jednotkách kilokalorie (kcal) nebo kilojoule (kJ). 1 kcal = 4,2 kcal Energetická hodnota se uvádí na 100 g výrobku nebo i na 1 balení. Potrava by měla obsahovat správný poměr základních zdrojů energie % bílkovin, % tuků, 50-55% glycidů.

Potraviny s biologickou hodnotou Biologická hodnota potravin je dána množstvím biologicky důležitých složek v potravinách (vitamínů, minerálů a bílkovin). Biologicky bohaté potraviny jsou ovoce, zelenina, mléko, vejce, libové maso…

Funkce a hodnoty potravin energetická funkce stavební funkce ochranná funkce potraviny dodávající energii pro činnost organismu potraviny důležité pro tvorbu a obnovu buněk potraviny chránící před negativními civilizačními vlivy energetická hodnota potravin biologická hodnota potravin lipidy sacharidy proteiny bílkoviny vitamíny minerály

Jakost potravin je souhrn vlastností konkrétní potraviny, který vyjadřuje schopnost plnit požadavky spotřebitele Hodnotí se Výživová hodnota (t j. energetická a biologická hodnota, zastoupení bílkovin, tuků, sacharidů, minerálních látek, vitamínů, vody) Senzorická hodnota (vzhled, tvar, struktura, barva, vůně, chuť) Hygienická hodnota (zdravotní nezávadnost, přítomnost cizorodých látek) Trvanlivost (délka období, po které jsou potraviny schopné zachovat si užitné vlastnosti)

Metody hodnocení jakosti potravin senzorické (smyslové) analytické (zkoušky fyzikální, chemické,mikrobiologické, biologické)