Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou
rostlinné živočišné podle původu podle funkce Rozdělení potravin energetické (sytící) stavební ochranné podle hodnotypotraviny s energetickou hodnotou potraviny s biologickou hodnotou smíšené
Potraviny rostlinné živočišné zdroj minerálních látek a ve vodě rozpustných vitamínů, vyšší obsah sacharidů, nižší obsah bílkovin, zdroj vlákniny ovoce, zelenina, okopaniny, houby, luštěniny, obiloviny, rostlinné tuky, cukr + pochutiny (káva, kakao, čokoláda, čaje, koření) zdroj vitamínů rozpustných v tucích, vyšší obsah tuků, vyšší obsah bílkovin maso, ryby, vejce, mléko, živočišné tuky
Potraviny rostlinného původu
Potraviny živočišného původu
Energetickou a biologickou hodnotu potravin tvoří živiny (nutrienty) látky, které organismus potřebuje a přijímá z vnějšího prostředí pro svoji výživu a vývoj, látky nezbytné pro zachování života sacharidy lipidy proteiny vitamíny minerální látky základní živiny poskytující energii doplňkové živiny podporující metabolismus makronutrient podporující metabolismus makronutrienty mikronutrienty voda
mají vyšší obsah bílkovin Potraviny s funkcí stavební
mají vysoký obsah sacharidů (škrob, glukóza…), případně i tuků, které jsou bohatým zdrojem energie Potraviny s funkcí energetickou (sytící)
Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek Potraviny s funkcí ochrannou
Potraviny s energetickou hodnotou Energetická hodnota potravin je množství energie, která se uvolňuje spálením živin (proteiny, lipidy, sacharidy) během trávení. Energeticky bohaté potraviny jsou sádlo, slanina, šlehačka, zákusky, tučná masa, uzeniny…. Nulovou energetickou hodnotu mají voda, vitamíny, minerální látky, energetická hodnota čaje, kávy a koření se blíží nule.
1g tuků uvolní 38kJ 1g bílkovin uvolní 17kJ 1g cukrů uvolní 17kJ Energetická hodnota potravin se udává v jednotkách kilokalorie (kcal) nebo kilojoule (kJ). 1 kcal = 4,2 kcal Energetická hodnota se uvádí na 100 g výrobku nebo i na 1 balení. Potrava by měla obsahovat správný poměr základních zdrojů energie % bílkovin, % tuků, 50-55% glycidů.
Potraviny s biologickou hodnotou Biologická hodnota potravin je dána množstvím biologicky důležitých složek v potravinách (vitamínů, minerálů a bílkovin). Biologicky bohaté potraviny jsou ovoce, zelenina, mléko, vejce, libové maso…
Funkce a hodnoty potravin energetická funkce stavební funkce ochranná funkce potraviny dodávající energii pro činnost organismu potraviny důležité pro tvorbu a obnovu buněk potraviny chránící před negativními civilizačními vlivy energetická hodnota potravin biologická hodnota potravin lipidy sacharidy proteiny bílkoviny vitamíny minerály
Jakost potravin je souhrn vlastností konkrétní potraviny, který vyjadřuje schopnost plnit požadavky spotřebitele Hodnotí se Výživová hodnota (t j. energetická a biologická hodnota, zastoupení bílkovin, tuků, sacharidů, minerálních látek, vitamínů, vody) Senzorická hodnota (vzhled, tvar, struktura, barva, vůně, chuť) Hygienická hodnota (zdravotní nezávadnost, přítomnost cizorodých látek) Trvanlivost (délka období, po které jsou potraviny schopné zachovat si užitné vlastnosti)
Metody hodnocení jakosti potravin senzorické (smyslové) analytické (zkoušky fyzikální, chemické,mikrobiologické, biologické)