Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_10 Tangens Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3085.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_09 Goniometrické funkce - kosinus Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_07 Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_11 Obrázkové řady, logika Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Jehlan Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_22_M9_jehlan.
9. ročník GONIOMETRICKÁ FUNKCE KOTANGENS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Využití goniometrických funkcí Řešení pravoúhlého trojúhelníku VY_32_INOVACE_M9F 20.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Anotace:Prezentace slouží jako pomůcka k seznámení se s učivem Pythagorova.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
KUŽEL 6 - Výpočet objemu NÁZEV ŠKOLY
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Goniometrické funkce a rovnice
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kdo s koho?!.
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pythagorova věta.
Matematika pro 2.stupeň ZŠ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_13_MII_PYTHAGOROVA VĚTA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Obvod a obsah rovinného obrazce I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU:
Goniometrické funkce Autor © Ing. Šárka Macháňová
ŘEŠENÍ PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Vlastnosti funkcí tg x a cotg x
Funkce kotangens (11).
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhlopříčky) Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pythagorova věta – příklady
Goniometrické funkce Tangens a kotangens. Goniometrické funkce Tangens a kotangens.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Výukový materiál pro 9.ročník
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
Pythagorova věta v rovině
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Sinus, kosinus, tangens, kotangens
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_10 Tangens Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: 9. třída, matematika, goniometrické funkce, tangens, pravoúhlý trojúhelník, výklad, rozšiřující učivo

Goniometrické funkce - funkce tangens - Mgr. Štikovcová

Co jsou goniometrické funkce? funkce, které popisují vzájemné vztahy mezi úhly a délkami stran v pravoúhlém trojúhelníku vychází z podobnosti základní goniometrické funkce jsou čtyři sinus - sin(x) kosinus - cos(x) tangens - tg(x) kotangens - cotg(x)

funkce tangens – tg(x) vyjadřuje vztah mezi velikostí úhlu, délkou protilehlé a protilehlé odvěsny stanovení protilehlé a přilehlé odvěsny závisí na konkrétním úhlu pro úhel  platí následující obrázek přilehlá odvěsna b protilehlá odvěsna a přepona c odvěsna b která odvěsna bude protilehlá k úhlu  ? Co platí?

funkce sinus – tg(x) Jiná definice funkce vychází z porovnávání vlastností na jednotkové kružnici - jak si ji tedy představit ? grafem je tangenta tg   1 1 tg 30° tg 45° tg 60°

Jaké jsou základní hodnoty funkce sin (x) a kde je lze najít ? Hodnoty funkce sinus nalezneme: v základní tabulce (budoucí studenti SŠ znají zpaměti) na kalkulačce v matematicko-fyzikálních tabulkách pomocí on-line kalkulátoru

Zjednodušená tabulka α0°30°45°60°90° sin α--

On-line kalkul á tor Uveřejněný odkaz [cit ]. Dostupný z WWW: Zde zadej hodnotu On-line kalkulátor goniometrických funkcí Zde je hodnota tg

K jakým výpočtů použít funkcí sinus? 1. k výpočtu velikosti úhlu – pokud známe délku protilehlé a přilehlé odvěsny 2. k výpočtu délky protilehlé odvěsny – známe-li délku přilehlé odvěsny a velikost úhlu 3. k výpočtu délky přilehlé odvěsny – známe-li délku protilehlé odvěsny a velikost úhlu

Příklad 1 Vypočítejte velikost označeného úhlu v pravoúhlém , jehož strany mají délky a = 6 cm a b =8 cm.

Příklad 2 V pravoúhlém  vypočítejte délku odvěsny protilehlé k úhlu  víte-li, že délka přilehlé odvěsny 15 cm a úhel  = 26°

Příklad 3 Vypočti délku přilehlé odvěsny c pravoúhlého trojúhelníka, má-li protilehlá odvěsna a velikost 7 cm a úhel α = 35°.

Použité zdroje: Všechny obrázky a uvedené příklady jsou autorským dílem.