GOTICKÁ KULTURA pol. 12. století – první třetina 16. století Architektonický sloh, který vystřídal starší sloh románský. Kolébkou gotiky je Francie. V.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotická kultura.
Advertisements

Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdělání ve středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dějiny ČR – gotický sloh
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Kultura středověku.
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
zpracovaný v rámci projektu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
KŘÍŽOVKA Jak se jmenuje socha Panny Marie s mrtvým tělem Ježíše Krista? Který rytířský řád měl ve znaku bílý štít s červeným křížem? Mince ražené Boleslavem.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Romantismus.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
VY_32_INOVACE_208_Gotika _Středověké školy
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Románská kultura kultura století
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

GOTICKÁ KULTURA pol. 12. století – první třetina 16. století Architektonický sloh, který vystřídal starší sloh románský. Kolébkou gotiky je Francie. V opatství Saint-Denis byla zahájena v roce 1132 stavba chrámu, stavbu řídil opat Suger [siže]. Chrám byl vysvěcen již v roce Název tohoto slohu vymysleli barokní umělci, byl odvozen od germánského kmene Gótů. Tím chtěli naznačit, že v porovnání s barokem je gotika nevzhledná, barbarská. Chrám v Saint-Denis

ZÁKLADNÍ ZNAKY ARCHITEKTURY 1.LOMENÝ OBLOUK, který tvořil vrchol oken, dveří a také klenby stropů. Symbolicky připomíná ruce sepnuté k modlitbě. 2. ŽEBROVÁ A KŘÍŽOVÁ KLENBA STROPU 5. OPĚRNÝ SYSTÉM ZDÍ, který dovoloval stavitelům budovat vyšší stavby s menší šířkou zdí, budovy bylo možné opatřit velkými okny. 3. PORTÁL -byl to vyzdobený vstup do katedrál. 4. VYSOKÉ PILÍŘE, ŠTÍHLÉ STAVBY Opěrný systém tvořený pomocnými zdmi, které umožnily odlehčit stavbu Možný vzor pro vznik lomeného oblouku?

VÝZDOBA STAVEB A) vnější výzdoba: chrliče na střechách sloužily k odvodu dešťové vody, vzorem se stala bájná zvířata. růžice a fiály - kamenické ozdoby na opěrných zdech B) vnitřní výzdoba:fresky- malby do vlhké omítky na zdech deskové obrazy a sochy vitráže- výplně oken v podobě vsazených barevných sklíček do olověných rámů. Vitráž v okně katedrály Dva typy chrličů

STAVBY světské: královské a šlechtické hrady, zemanské tvrze, městská opevnění, radnice, domy měšťanů církevní: kostely, kláštery a katedrály Hrad Hohenzollern v Německu Katedrála v Exeteru Zdivo bylo tvořeno tesanými kvádry z pískovce nebo lomového kamene, používaly se také cihly. Vznikala společenství řemeslníků různých oborů na jedné stavbě, kteří se sdružovali do hutí.

MALÍŘSTVÍ Umělci zhotovují nástěnné malby – fresky. V době gotiky již zdobí nejen paláce a kláštery, ale také kostely a měšťanské domy. Umělec barvy zapouštěl do vlhké omítky, barva měla zasychat společně s omítkou. Práci tedy musel zvládnout v poměrně krátké době. Jednotlivé odstíny si středověcí mistři připravovali ze směsí rozdrcených minerálů. Směs smíchali s vodou a nanášeli do předem zvýrazněných míst na stěně. Freska v kostele sv. Anny v Augsburgu Rozvíjí se také desková malba, tváře a postavy začínají zachycovat reálné proporce. Stěžejním tématem jsou náboženské motivy. V Biblích a modlitebních knihách se vyskytují knižní iluminace-obrázky. Iluminace rukopisu

SOCHAŘSTVÍ V polovině 14. století se šířila vlna vytváření soch krásných Madon=sochy Panny Marie s Ježíšem jako dítětem v náručí. Zároveň se objevují sochy Piet, které zachycují Pannu Marii podpírající mrtvé tělo Ježíše Krista, sundané z kříže. Sochy a plastiky zdobí vnitřní prostor gotických staveb. Sochy se zhotovovaly nejen z kamene, ale také z lipového dřeva. Madona Pieta HUDBA Zpívalo se při bohoslužbách, kněží zpívali latinsky. Lid zpíval v českém jazyce písně z románského období: Hospodine pomiluj ny, Svatý Václave. K nim se přidaly další písně: Jezu Kriste, ščedrý kněže a Buoh všemohúcí. Od 14. století je zpěv doprovázen hrou na varhany. Na dvorech panovníků působí Minnesängers [minesengři] skladatelé a hudebníci často šlechtického původu. Jejich písně oslavují hrdinné činy rytířů ve válkách a turnajích, popisují milostná vzplanutí k urozeným dámám na královském dvoře. Ve Francii to byli trubadúři.

LITERATURA Ve 13. století byly knihy psány hlavně latinsky, ale vznikaly také písemnosti v národních jazycích. V Čechách byla dokončena za vlády Jana Lucemburského Kronika tak řečeného Dalimila, je napsána v českých verších. Autora díla neznáme. Karel IV. napsal latinsky svůj životopis Vita Caroli (Život Karlův). Pozornost čtenářů vzbudil cestopis Milion benátského kupce Marca Pola. Knihu nesepsal sám Marco, ale vznikla přepsáním jeho vypravování v době, kdy byl uvězněn Janovany. Dlouhou cestu podnikl v letech spolu se svým otcem a strýcem. Ve svém vypravování popisuje život a zvyky v Mongolské říši za vlády chána Kublaje. Mapa cesty Marca Pola na dvůr chána Kublaje

VZDĚLANOST Základní vzdělání získávali žáci z řad šlechty a bohatého měšťanstva v klášterních a katedrálních školách. Výuka probíhala v latině. V první fázi se žáci seznámili s triviem (gramatikou, rétorikou a dialektikou). V hodinách gramatiky byla procvičována pravidla latiny písemnou a ústní formou. Běžné bylo učení se nazpaměť dlouhých latinských básní.V rétorice žáci psali cvičné dopisy a v dialektice se učili logicky argumentovat a vyjadřovat své myšlenky. Na trivium navazovalo kvadrivium (geometrie, aritmetika, astronomie a hudba). Ve 13. století vznikaly ve velkých městech veřejné městské školy. Neposední žáci byli trestáni svými učiteli rákoskou. Nejstarší univerzita vznikla ve 12. století v italské Bologni. Následovaly další univerzity. O založení univerzity na území Čech se pokusil již Václav II., ale první univerzitu nakonec založil až Karel IV. v roce Univerzitu řídil rektor, v čele jednotlivých fakult byli děkani. Po absolvování fakulty artistické mohl student pokračovat ve studiu teologie, práv nebo lékařství. Univerzity přijímaly ke studiu všechny zájemce, pro nadané, ale chudé studenty vypisovaly stipendia. Studovat mohli pouze muži, ženy byly odkázány na soukromé učitele nebo se učily v klášterech pro jeptišky. To je ale otrava, zase se učit. Já se tak těším, konečně budu umět psát, číst i počítat. Máš smůlu, škola není pro holky, mazej domů! Ach jo, tak zase zpátky k vařečkám a hrncům.

GOTIKA V ČECHÁCH Do českých zemí pronikla až po roce 1230 a končí v první třetině 16. století. Nejstarší raně gotickou stavbou je komplex Anežského kláštera a Staronová synagoga v Praze. Staronová synagoga Mezi hrady s prvními gotickými prvky patří královský hrad Bezděz, který dal vybudovat král Přemysl Otakar II. Hrad se stal vězením pro nezletilého Václava II. a jeho matku Kunhutu v době správcovství Oty Braniborského v Čechách.

PERIODIZACE GOTIKY V ČESKÝCH ZEMÍCH RANÁ GOTIKA : pol. 13. století-začátek 14. století, vládnoucím rodem Přemyslovci VRCHOLNÁ GOTIKA: 14. století-první pol. 15. století, vládnoucím rodem Lucemburkové POZDNÍ, VLADISLAVSKÁ GOTIKA: 1471-třicátá léta 16. století, vláda Jagellonců RANÁVRCHOLNÁ POZDNÍ

KATEDRÁLA SV. VÍTA, VÁCLAVA A VOJŤECHA Patří mezi významné stavby české gotiky. Je to trojlodní katedrála s příčnou lodí a věncem kaplí. Prvním architektem byl Matyáš z Arrasu, základní kámen byl položen v roce V roce 1356 se ujal stavby Petr Parléř a jeho synové. Katedrála byla dokončena až v roce 1929 pod vedením Kamila Hilberta. Katedrála sv. Víta

LITERATURA HROCH, Miroslav. Dějepis: II. díl. 2. vyd. Praha: Práce, ISBN ČORNEJ, Petr, Ivana ČORNEJOVÁ, Ivan RADA a Vratislav VANÍČEK. Dějiny Zemí Koruny české I. 2. vyd. Praha: Paseka, ISBN Dějepis 7: Středověk a počátky nové doby. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN KAČER, Jindřich. Vysoké učení "temného věku": Život v historii. Živá historie. Brno (červen 2011), Citace Zdroje obrázků [ ] Saint-Denis opěrný systém chrlič vitráž katedrála v Exeteru hrad Hohenzollern freska v kostele sv Anny v Augsburgu knižní iluminace madona v Salamance

pieta mapa cesty Staronová synagoga v Praze sv. Vít