Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdělání ve středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdělání ve středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdělání ve středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název sady vzdělávacích materiálů: ICT1 – D - Dějiny středověku a raného novověku Autor: Marek Brožek Datum vytvoření: 8.3.2013 Garant (kontrola): Markéta Křížková Ročník: sekunda, tercie, 2.-3. ročník víceletého gymnázia, Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Vzdělanost a umění středověké společnosti Metodika/anotace: Powerpointová prezentace přibližuje možnosti vzdělávání od raného po vrcholný středověk – kdo a kde se mohl vzdělávat od farní školy po univerzitu. Textem podané informace doprovází několik obrázků s ukázkou písma a univerzit. Časový rozvrh: 30 Zdroje: na konci prezentace Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 Vzdělání ve středověku Nezastupitelná obrovská role církve 1)Gramotnost je v řadách církevních činitelů není stoprocentní, ale téměř pravidlem 2)Školství ovládají kněží a mniši prostřednictvím farních škol, mnišských škol a univerzit 3)V klášterech jsou největší knihovny a skriptoria (opisovny) 4)Křesťanství tvoří most tradic mezi antikou a středověkem 5)Církev je dostatečně majetná a objednává vedle šlechty umělecká díla, čímž rozvoj umění podporuje

3 Vzdělanost s školství Lidé jsou většinou negramotní Knihtisk neexistuje, knihy jsou nesmírně drahé, jejich opisování tvoří značný příjem klášterů RANÝ STŘEDOVĚK (5.-10. století) Nejvyšší vzdělání poskytují kláštery (tehdy jen benediktínské), takže vzdělanost se koncentruje mezi mnichy a jeptiškami Nižší školy jsou zejména farní školy Písmo je od Karolínské renesance Karolínská minuskule nebo stará římská maiuskule VRCHOLNÝ a POZDNÍ STŘEDOVĚK (11.-15. století) Vznikají univerzity (kvalita jako v klášteře) Nižší vzdělání je dostupné ve farních školách, městských školách a u soukromých učitelů (šlechtici) Obecně je vzdělanost dostupnější, což vede k používání národních jazyků a rozšíření gramotnosti (české památky od 13/14. století)

4 Minuskule a maiuskule obr. č. 1 obr. č. 2

5 Univerzity ve středověku Nejstarší univerzity: Nepočítáme-li arabské univerzity ve Španělsku, vznikají křesťanské od 12. století (nejprve Itálie pod vlivem Arabů, pak Sorbonna 1150, Oxford1167 a Cambridge 1209 s malým zpožděním. Ve střední Evropě to byla Universitas Carolina 1348 (Krakov 1364, Heidelberg 1386, Lipsko 1409) Struktura : artistická fakulta (septem artes liberales – 7 svobodných umění: gramatika, rétorika, dialektika=filosofie, geometrie, aritmetika, astronomie a hudba. Po absolvování artistické fakulty si zájemci mohli vybrat další fakulty: právnickálékařská teologická Vyučovací jazyk je latina Jsou často pod církevním dohledem (arcibiskup), později je zakladatel panovník, ale existuje samospráva s voleným rektorem a děkany Tituly byly jako dnes: bakalář, mistr, doktor Učitelé jsou často církevní úředníci, nejprestižnější je teologie

6 Život na univerzitě univerzita je chápána jako společenství učitelů a žáků až od 14. století jsou zřizovány zvláštní budovy jen pro výuku, ačkoli zpočátku bez vybavení (studenti psali na kolenou nebo si přinášeli vlastní stoličky). rektor má právní moc soudit učitele i žáky (ti jsou ale tak chráněni před městskými soudy) studenti žili společně v jednotlivých domech (kolejích), často společně s učiteli. výuka probíhala v latině formou přednášek standardizovaných textů autorit. Disputace se vedly o těchto textech a o tématech, která předkládali mistři žákům.

7 Přednáška na Boloňské univerzitě ve 14. století obr. č. 3

8 Budova pražské Karlovy univerzity – Karolinum Budova boloňské univerzity Komplex univerzity v Cambridge obr. č. 4 obr. č. 5 obr. č. 6 obr. č. 7

9 Zdroje obr. č.1: http://www.phil.muni.cz/~letty/tex/pismo/00-index.htmlhttp://www.phil.muni.cz/~letty/tex/pismo/00-index.html obr. č. 2: http://aktualne.centrum.cz/kultura/kratke- zpravy/clanek.phtml?id=748778: http://aktualne.centrum.cz/kultura/kratke- zpravy/clanek.phtml?id=748778 obr. č. 3 a 7: http://cs.wikipedia.org/wiki/Univerzity: http://cs.wikipedia.org/wiki/Univerzity obr. č. 4: http://www.konference.claypolymers.com/cz/hlavni-strana/misto- konani.htmlhttp://www.konference.claypolymers.com/cz/hlavni-strana/misto- konani.html obr. č. 5: http://www.svornost.com/2013/01/kalendarium-26-ledna-1348- vydan-prvni-z-dokumentu-zakladajicich-karlovu-univerzitu/http://www.svornost.com/2013/01/kalendarium-26-ledna-1348- vydan-prvni-z-dokumentu-zakladajicich-karlovu-univerzitu/ obr. č. 6: http://www.mladiinfo.com/2010/01/30/cambridge_university/http://www.mladiinfo.com/2010/01/30/cambridge_university/


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdělání ve středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google