Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži v roce 2015 o podporu na projekty výzkumu a vývoje v programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Informativní schůzka k programu 1M Praha
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Struktura personální směrnice
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži vyhlášené v roce 2016 v Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025,
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Ing. Martina Dvořáková ředitelka odboru výzkumu a vývoje MK
NÁVRAT Informativní seminář 7. října
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži v Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ vyhlášené.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
odbor politiky bydlení
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži v roce 2015 o podporu na projekty výzkumu a vývoje v programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012 – 2018 KUS Ing. Jana Slabá odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství odd. Národní agentura pro zemědělský výzkum

Časový harmonogram veřejné soutěže  Vyhlášení VS  Soutěžní lhůta – ,00 hod.  Termín vyhlášení výsledků VS  Termín zahájení řešení projektů

Podmínky VS – změny oproti roku 2014  Nový software (např. možnost sdílení návrhu projektu)  Kontroly návrhu projektu (výsledky, termíny, uchazeči)  Možnost doplnění dokladů k prokázání způsobilosti  Zrušen limit pro osobní náklady  Doplňkové náklady (full cost, flat rate)  Podmínky pro poskytování služeb a subdodávek

Podmínky VS – změny oproti roku 2014 Hlavní změny  Hlavní příjemce + další účastníci  Vyhlášené cíle podprogramů (Podle Programu KUS „Pro jednotlivé roky budou vyhlašovány veřejné soutěže tak, aby ve dvou po sobě následujících kalendářních letech nebyly tyto soutěže vyhlašovány na stejné specifické cíle“)

Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací  Schváleny usnesením vlády č. 552 dne  Implementace Priorit schválena Usnesením vlády č. 569 dne  Priority programů MZe: 1. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech (zvyšování konkurenceschopnosti prostřednictvím vývoje a zavádění technologických a procesních inovací v oblasti zemědělství) 3. Prostředí pro kvalitní život (zemědělství a lesnictví)

Definice (podle Rámce a GBER)  Průmyslový výzkum – plánovitý výzkum nebo kritické šetření zaměřené na získání nových poznatků a dovedností pro vývoj nových výrobků, postupů nebo služeb nebo k podstatnému zdokonalení stávajících výrobků, postupů nebo služeb  Experimentální vývoj – získávání, spojování, formování a používání stávajících vědeckých, technologických, obchodních a jiných příslušných poznatků a dovedností za účelem vývoje nových nebo zdokonalených výrobků, postupů nebo služeb  Aplikovaný výzkum – průmyslový výzkum, experimentální vývoj nebo jejich kombinace

Předpokládaná výše nákladů na 1 projekt Přínosy  Předpokládaná výše nákladů na 1 projekt – dle Programu KUS u PPI a PPII 15 mil. Kč. Celkovou požadovanou výši nákladů je třeba přizpůsobit délce řešení projektu a plánovaným cílům, aktivitám a výsledkům  Přínosy – reálný odhad, spíše popsat (stručně, výstižně) než za každou cenu kvantifikovat.

Prokázání způsobilosti uchazečů při podání návrhu projektu dle § 18 zák. č. 130/2002 Sb.  základní - čestné prohlášení o prokázání způsobilosti a DPH - listiny k prokázání způsobilosti uchazeče (hlavní uchazeč vždy výzkum v předmětu činnosti) - čestné prohlášení typu organizace nebo čestné prohlášení k pravidlům pro odvětví zemědělství a rybolovu  požadované poskytovatelem (odst. 8 § 18) - finanční ukazatele uchazeče (pouze u podniků) - potvrzení o vypracované metodice FC (pouze VŠ) - potvrzení o práci s GMO - oprávnění k používání pokusných zvířat k pokusům Všechna ČP a potvrzení podepsaná osobami vykonávajícími funkce statutárního orgánu

Náklady projektu Přímé náklady  Osobní náklady (mzdy nebo jejich část zaměstnanců podle pracovní smlouvy nebo dohody)  Náklady na subdodávky (max. 20% celkových uznaných nákladů)  Další provozní náklady (pořízení HMM, NHMM, materiál, zásoby, služby, provoz a údržba, odpisy) Nepřímé náklady  Ostatní nepřímé náklady – režie - „full cost“ (do výše 30% přímých nákladů) - „flat rate“ (do výše 20% přímých nákladů mínus subdodávky)

Přijímání návrhů projektů do VS podle § 21 zákona č. 130/2002  Návrh projektu je zpracován v českém jazyce v aktuální verzi softwarové přihlášky, která bude odeslána elektronicky a jeden výtisk bude odevzdán v písemné formě odpovídající elektronické  Uspořádání vzájemných vztahů mezi uchazeči = titulní list softwarové přihlášky  Každý hlavní příjemce musí mít v předmětu činnosti výzkum  Každý hlavní příjemce i další účastník doloží potřebné listiny k prokázání způsobilosti  Všechny materiály musí být podepsány statutárními zástupci v souladu s výpisem z OR, zakládací (zřizovací) listinou apod.  Uchazeči musí splňovat podmínky Rámce a GBER

Nesplnění podmínek pro přijetí návrhů projektů do VS (str. 26 Zadávací dokumentace)  Předložení neúplného nebo chybně vyplněného návrhu projektu  Předložení materiálů v jiném než českém jazyce  Neprokázání způsobilosti uchazečů (hlavní příjemce i další ú.)  V předmětu uchazeče - hlavního příjemce chybí výzkum  Pozdní doručení návrhu projektu do podatelny MZe  Nesplnění podmínky povinné účasti výzkumné organizace a podniku v PPI a PPII  Účast jiné než pouze výzkumné organizace v PPIII

Odborné hodnocení návrhů projektů  Navrhovaný projekt musí být projektem aplikovaného výzkumu (= průmyslový výzkum, experimentální vývoj nebo jejich kombinace)  Navrhovaný projekt musí být v souladu s cíli programu a podprogramů, do kterých se hlásí  Podstata návrhu projektu nebo její části musí být nová a její výzkum bude uživatelům a společnosti přínosem  Návrh projektu musí být v souladu s požadavky na bezpečnost a etiku na daný výzkum  Návrh projektu splňuje tyto podmínky vyhlášené veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji: - požadovaná maximální intenzita podpory - požadované výsledky

Intenzita podpory  Podprogram I - při využití pravidel pro zemědělství a rybolov až 90 % za projekt - pokud nejsou využita pravidla pro zemědělství a rybolov až 75 % za projekt (VO až 90%, podniky dle tab. na str. 11 Zadání pro VS)  Podprogram II maximálně 67 % za projekt (VO až 90%, podniky dle tab. na str. 11 Zadání pro VS)  Podprogram III maximálně 100 % za projekt (pouze VO)

Požadované výsledky  Minimálně dva různé typy (různě označených) výsledků využitelných v praxi u PPI a PPII a minimálně jeden výsledek využitelný v praxi u PPIII.  Požadované výsledky využitelné v praxi: P – patent, Z – poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno, F – užitný vzor, průmyslový vzor, G - prototyp, funkční vzorek, N - certifikovaná metodika, léčebný postup, specializovaná mapa s odborným obsahem, R – software; u PPIII rovněž výsledky typu H.  Publikační výsledky - bude požadován nejméně jeden výsledek typu J imp, J neimp nebo J SC.  Nejméně druhý rok řešení musí být naplánován nejméně jeden výsledek do RIV

Práva k výsledkům a jejich využití  Výsledky projektů, které se v podprogramu I hlásí k pravidlům pro zemědělství a rybolov (až 90% podpory na projekt) musí být zveřejněny na internetu a jsou k dispozici zdarma.  Využití výsledků projektů, které se v podprogramu I nehlásí k pravidlům a v podprogramu II se řídí ustanovením § 16 zákona č. 130/2002 Sb. (podpora je větší než 50% a menší než 100%) příjemce je povinen za podmínek stanovených ve smlouvě o využití výsledků přednostně poskytnout výsledky těm subjektům, které se na podpoře z neveřejných zdrojů podílely).  Výsledky projektů v podprogramu III budou státní správě poskytovány zdarma, v ostatních případech v souladu s § 16 zákona č. 130/2002 Sb. (podle výše podpory).

Další kritéria hodnocení návrhů projektů  potřebnost projektu  dílčí cíle projektu a způsob jejich realizace,  metodika projektu,  složení řešitelského týmu,  kvalita dosažených výsledků a jejich uplatnění,  specifikace nákladů na řešení projektu a jejich porovnání s plánovanými cíli, aktivitami a výsledky projektu,  znalost analogických problémů v zahraničí; porovnání navrhovaného řešení se současným stavem v České republice a v zahraničí  ekonomické zdraví uchazeče.

Bonusy – 1 bod  vyšší podíl spolufinancování z neveřejných zdrojů (u podprogramu I v případě, že projektu využívá „Pravidla pro odvětví zemědělství a rybolovu“ 5%, u podprogramu I v případě, kdy projektu nevyužívá „Pravidla pro odvětví zemědělství a rybolovu“ 2%, u podprogramu II 1%, u podprogramu III 5%).  vyšší počet výsledků využitelných v praxi než je minimální počet stanovený v Programu a základních podmínkách Zadání pro VS (jeden bod za dva a více výsledků využitelných v praxi uvedených navíc u podprogramu I a podprogramu II, jeden bod za jeden a více výsledků využitelných v praxi uvedených navíc u podprogramu III)  věk řešitele ke dni vyhlášení veřejné soutěže bude do 35 let (1 bod bude přidělen jako bonus v případě, že věk řešitele ke dni vyhlášení veřejné soutěže bude do 35 let).

Postup hodnocení § 21 zákona č. 130/2002 Sb.  Komise pro přijímání návrhů projektů  Minimálně 2 oponentní posudky – uchazeč je oprávněn v přihlášce uvést max. 3 oponenty, s kterými nesouhlasí, aby byli oponenty návrhu projektu z důvodu možné podjatosti při hodnocení  Posouzení odborným poradním orgánem – Programová komise Ministerstva zemědělství

Forma podání návrhu projektu a technický obsah materiálů  Návrh projektu musí být podán v soutěžní lhůtě a musí být podán ve dvou verzích – elektronicky a písemně do podatelny MZe  Výtisk každého návrhu projektu musí být podepsaný statutárním zástupcem a řešitelem projektu  V případě podávání jednoho návrhu projektu uchazečem je nutno do obálky vložit všechny dokumenty požadované v souvislosti s prokázáním způsobilosti uchazeče  V případě více návrhů projektů podávaných jedním uchazečem je možno doložit pouze jednou (mimo uzavřenou obálku s návrhem projektu) za podmínky, že bude přiložen písemný seznam všech podávaných návrhů projektů daného uchazeče tyto dokumenty: ČP k prokázání způsobilosti, prokázání způsobilosti, výkaz zisku a ztrát a rozvaha za poslední 3 roky, údaje pro výpis z RT a prohlášení o metodice FC u VŠ).

Forma podání návrhu projektu a technický obsah materiálů  Přílohy musí být k návrhu projektu přiloženy v pořadí s číselným označením v souladu se „Seznamem příloh k projektu“ uvedeným v této zadávací dokumentaci. Každá příloha obsahuje informaci o celkovém počtu listů. Přílohy, které se nevztahují ke konkrétnímu uchazeči nebo projektu, se vynechávají, čísla příloh se zachovávají.  Všechny listy každého jednotlivého výtisku návrhu projektu včetně příloh musí být čitelné a pevně spojené (svázané) způsobem, který neumožní rozdělení dokumentu. Svázané podklady se odevzdávají takto: 1. svazek – návrh projektu 2. svazek – veškeré přílohy.

Seznam příloh k projektu 1. Souhlas se zpracováním osobních údajů 2. Čestné prohlášení o prokázání způsobilosti a DPH 3. Listiny k prokázání způsobilosti uchazeče 4. Čestné prohlášení o typu organizace (VO nebo podnik) 5. Čestné prohlášení pravidla pro zemědělství a rybolov 6. Finanční ukazatele uchazeče

Seznam příloh k projektu 7. Potvrzení o vypracované metodice FC (pouze VŠ) 8. Potvrzení státní správy jako uživatele výsledků (PPIII) 9. Potvrzení o práci s GMO 10. Oprávnění k používání pokusných zvířat 11. Údaje pro výpis z rejstříku trestů

Informace a pomoc pro uchazeče  informace je možno získat na MZe v odboru výzkumu, vzdělávání a poradenství, v oddělení Národní agentura pro zemědělský výzkum (NAZV):  Telefon: , , , , , , ,   internet: vyzkum/vyzkum-a- vyvoj/narodni-agentura-pro- zemedelsky-vyzkum/ vyzkum/vyzkum-a- vyvoj/narodni-agentura-pro- zemedelsky-vyzkum/

Děkuji Vám za pozornost