František Kožík NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ I. Vyprávějte příběh na základě obrázků, jež s dějem souvisejí 1. 17. 18. 19. 20. 2. 3. 4. 5. MARGOTMARGOT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Advertisements

Rozbor uměleckého textu
básník, dramatik, prozaik,
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Otakar Batlička životopis, charakteristika.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
Guy de Maupassant
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
John Ronald Reuel Tolkien
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Jan Neruda Povídky malostranské Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Skloňování cizích vlastních jmen Název sady: Český jazyk 8.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Svoboda vede lid na barikády
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Spisovatelé a ilustrátoři
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Císařství Napoleona I..
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

František Kožík NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ

I. Vyprávějte příběh na základě obrázků, jež s dějem souvisejí MARGOTMARGOT

I. Vyprávějte příběh na základě obrázků, jež s dějem souvisejí

désirer = přáti si I. Vyprávějte příběh na základě obrázků, jež s dějem souvisejí MARGOTMARGOT

II. Přiřaďte ke jménu tvář a postavení (skutečné postavy v knize) Cestovatel spisovatelka spisovatel královna císař malíř vojevůdce král George Sand Napoleon Bonaparte Amerigo Vespucci Louis XVI. Albrecht z Valdštejna Honoré de Balzac Marie Antoinette Eugéne Delacroix

III. Vysvětlete neobvyklé pojmy z textu český původ: maštalkadidlo žebřiňák kozák jho kozelec zevlounžehrání majolika souchotiny kavalír cizí původ regiment biletářkaroyalisté komediant angažmá eskamotér foyerfiakrverbovat kokarda parter depeše kurýrsousaristokracie eskorta subreta echo fraškamenuetbulvár dezertér absint nekrolog sarkasmus ortel mansarda

IV. O kterých skutečných událostech se vypráví? Přiřaďte data: Kdy se odehrává děj knihy?

V. Podle nápovědy určete, se kterým spisovatelem se za svého života pierot setkal (vždy se jedná o Francouze) a) – řadí se mezi realisty (5 bodů) - celý život se snažil dostat mezi bohaté šlechtice (4 body) - je autorem 97 románů a povídek (3body) - v jeho dílech vystupují lidé „čistí“ a „dravci“ (2 body) HONORÉ DE BALZAC

V. Podle nápovědy určete, se kterým spisovatelem se za svého života pierot setkal (vždy se jedná o Francouze) b) – řadí se k romantickým autorům (5 bodů) - jeho koníčkem je architektura (4 body) - v jeho díle se nachází fyzicky výjimečný člověk (3 body) - podle jednoho románu vznikl v současnosti i muzikál (2 body) VICTOR HUGO 1 bod

V. Podle nápovědy určete, se kterým spisovatelem se za svého života pierot setkal (vždy se jedná o Francouze) c) – řadí se mezi romantické autory (5 bodů) - jeho nejslavnější román byl mnohokrát zfilmován (4 body) - hlavní myšlenkou tohoto románu je přátelství (3 body) - v názvu tohoto románu je číslovka – francouzsky „trois“ (2 body) ALEXANDER DUMAS

VI. Literární a jazykové prostředky 1) Určete literární prostředky podtržené v textu „Kašpar poznal při putování přes devatery hranice prameny vzdoru proti násilí, které chtělo pohltit svět.“ - „Kašpar prchá, v ústech pelyněk.“ - šalamounské rozhodnutí 2) Vysvětlete a vyhledejte 2 metafory „Múzy jsou drsné a vybíravé dívky a chtějí mít na loži milence silné a svěží.“ 3) Proč je psáno P a p? „Po Pierotovi mohli už přijít jen pieroti.“ 4) Při jaké příležitosti byly řečeny tyto věty? Vysvětlete použitý jazykový prostředek „Do řeky patří ryby, a ne lidi. Tam byste špatně přenocoval.“

VI. Vysvětlete myšlenky z díla 1) „Pan Guillotin byl důmyslný člověk a koneckonců lidumil.“ 2) „Býval ve svém pokojíku sám, jak si to kdysi vroucně přával. Byl však až příliš sám.“ 3) Kašpar jako starý muž prochází večer kolem divadel, vnímá atmosféru, ale je smutný, že už nemůže hrát. „To je křížová cesta Kašpara Debureau.“ 4) Na čí straně je autor? „Zástup dělníků se vrhl proti pruským bodákům a šavlím. Nemají nic než zaťaté pěsti.“ 5) Co lze usoudit z vět? „Kašpar hořel a Désirée se vyhřívala, odrážela jeho cit jako měsíc sluneční svit.“ 6) „Není snad taková trudnomyslnost údělem všech, kdo žijí pro druhé?“ uvažoval. Asi se příliš vydáváte a zůstává vám málo síly pro sebe samého. Jak se taková nemoc nazývá dnes? Trpí jí často herci – proč? 7) „Debureau se stal lékem doporučovaným proti smutku a rozmrzelosti.“ Lze něco/někoho takto označit dnes?

Kolín Čáslav VII. Jak souvisejí zeměpisná místa s dějem knihy?

Louvre Notre Dame Seine Pére Lachaise VII. Jak souvisejí zeměpisná místa s dějem knihy?

a_dellarte.jpg?uselang=cs Použité zdroje:

_peuple.jpg %A9capiter_(XVIIe_si%C3%A8cle).jpg?uselang=cs

Kožík, František. Největší z Pierotů. 19. vyd. Praha : Československý spisovatel, s. Knihovna lidové četby ; Sv AD%C5%BE_zven%C4%8D%C3%AD.jpg?uselang=cs