Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Mikrojesle PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Praha,
Mgr. Petra Kiššová sociální pracovnice NZDM METRO
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Dětský klub Malý drak.
RIZIKO.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
Právo sociálního zabezpečení
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Ošetřovatelský proces v primární péči
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
RIZIKO.
Školní poradenské pracoviště
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Právo sociálního zabezpečení
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Agresivita jako ohrožení socializace dítěte
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost

Funkce rodiny Ekonomicko-zabezpečovací Biologicko-reprodukční Emocionálně-ochranná Výchovně-socializační (Stanislav Střelec, in J.Průcha.Pedagogická encyklopedie)

Co ovlivňuje rodina Prenatální období Ekonomické zázemí Emocionální zázemí Výchovné působení Vztahy mezi členy rodiny (rodina nukleární a širší rodina) Rodina orientační a reprodukční(prokreační)

Prenatální období Vliv prénatálního vývoje na úspěšnost dítěte (nechtěné děti) Prénatální komunikace Zodpovědnost matky (drogy, HIV, léky, psychika matky) Očekávání dítěte v rodině

Ekonomické zázemí Zaměstnanost rodičů, vliv zaměstnanosti na děti Zařazení rodiny do ekonomického makrosystému společnosti Individuální spotřeba rodiny – způsob života v rodině (hodnotová orientace rodičů) Zabezpečení finanční (placené instituce – plavání, cizí jazyk, baby kluby) Nabídka aktivit – jejich hranice Podíl rodiny na finanční gramotnosti dětí

Emocionální vývoj Význam těsných kontaktů pro vývoj dítěte Zabezpečení základních psychických potřeb: - potřeba bezpečí - potřeba uznání - potřeba porozumění Čas na dítě je více než hmotné finanční zajištění, přemíra hraček apod. Konflikty mezi rodiči mohou poznamenat dítě na celý život.

Socializace Zařazování, včleňování se do společnosti Vyžaduje navazování kontaktů, jejich rozšiřování, prohlubování Primární socializace dítěte – v rodině Sekundární socializace dítěte – více spojována se školou než s rodinou Nepřímé výchovné působení v rodině je důležitější než přímé

Oblasti výchovy a rozvoje Pohybový vývoj – součást psychomotorického vývoje Smyslový vývoj Vývoj řeči - Dítě se učí mluvit v rodině, z lásky. Učit se řeč=mít druhého rád. Grafomotorika – kreslení, omalovánky Vědomí povinnosti, odpovědnosti, úcty

Funkčnost rodiny Podle úrovně plnění funkcí rozlišuje J.Dunovský 4 pásma funkčnosti: funkční r., problémová r., dysfunkční r., afunkční r. Problémová rodina - Z. Helus rodinu: nezralou, přetíženou, ambiciózní, perfekcionistickou, autoritářskou, rozmazluící, liberální a improvizující, odkládající, disociovanou.

Riziko selhání ve škole Výchovná zanedbanost (sociální a hygienické návyky, chování) Problémová rodina Školní zralost Rozumové schopnosti ADHD/ADD Riziko dyslexie Týrané a zneužívané dítě

Další faktory, které ovlivňují funkční gramotnost Psychická deprivace Psychická subdeprivace Dítě nemocné Dítě a konflikty mezi rodiči (před rozvodem, rozvod, po rozvodu, styk s otcem, nový partner, noví sourozenci)