Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 24. 10. 2011 Klára Trubačová Oddělení sociálně-právní ochrany dětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
ohroženým domácím násilím
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Kvalita v sociálních službách jako proces
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Sociální šetření a legislativa
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Ing. Stanislava Správková
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí Klára Trubačová Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí Předložena do vlády 30. září 2011 Zásadní změny v činnosti orgánů sociálně-právní ochrany na úrovni obcí a krajů Stanovení závazných postupů pro činnost orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a dalších účastníků systému Zavedení standardů kvality práce (první standardizovaná úřední agenda v České republice) Předpokládaná účinnost od 1. července 2012

Změny v činnost orgánů sociálně právní ochrany dětí pravidelné vyhodnocování situace dítěte a jeho rodiny, a to zejména z hlediska posouzení, zda se jedná o dítě uvedené v § 6 odst. 1, podle druhu a rozsahu opatření nezbytných k ochraně dítěte a poskytovat pomoc rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte povinnost zpracovat na základě vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny podle písmene c) individuální plán ochrany dítěte pořádání případových konferencí zavedení institutu sociální kurately pro děti a mládež = nutnost v krátké době proškolit cca 1800 pracovníků orgánů sociálně- právní ochrany na úrovni obcí a krajů

Vzdělávací program Nadace Sirius ucelený vzdělávací program připravený ve spolupráci s MPSV plně financován ze soukromých zdrojů (nejde o grant ze státního rozpočtu, ani o dotaci z EU) program akreditovaný ze strany MPSV pro účastníky zdarma proběhne ještě před nabytím účinnosti novely zákona o sociálně-právní ochrany dětí zájmem MPSV je, aby se ho účastnil co nejvyšší počet pracovnic/pracovníků OSPOD = potřebujeme aktivní spolupráci s tajemnicemi a tajemníky městských a obecních úřadů

NADACE SIRIUS Špindlerův Mlýn,

Nadace Sirius se zapojila mezi organizace působící v charitativním sektoru v červnu Jejím hlavním cílem je všestranně přispívat ke zlepšování a rozvoji kvality života dětí, které neměly v životě štěstí. Nadace Sirius dlouhodobě iniciuje systematická a účelná řešení problémů ohrožených dětí v České republice, na základě profesionálního a transparentního přístupu, který je pro ní stěžejní zásadou. Podporuje takové aktivity, které směřují k účelným preventivním opatřením a k eliminaci problému. Na celou problematiku se dívá z dlouhodobé perspektivy a díky stabilní podpoře zakladatelů může realizovat a podporovat dlouhodobé projekty a snahy o změny v oblasti ohrožených dětí. Nadace Sirius v rámci svých aktivit v oblasti řešení problematiky ohrožených dětí vnímá pracovnice a pracovníky orgánů sociálně-právní ochrany dětí jako klíčové osoby – odborníky, a proto se rozhodla za úzké spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí, věnovat svoji pozornost právě jim a ráda by je prostřednictvím připravovaného projektu „Podpora pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí při péči o ohrožené děti“ podpořila v jejich náročné profesi. Realizátorem uvedeného projektu je Obecně prospěšná společnost Sirius, o.p.s., dceřiná společnost Nadace Sirius.

Podpora pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí při péči o ohrožené děti

Projekt je zcela hrazen ze zdrojů Nadace Sirius, která je financována ze soukromých prostředků svých zakladatelů.

Cílová skupina projektu: pracovnice a pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí v České republice – obce s rozšířenou působností (celkem cca osob)

Projekt je složen ze dvou částí: 1) Vzdělávací program 2) Série supervizí Uvedené části projektu nejsou na sobě závislé. Doporučujeme však účast jak na vzdělávacím programu, tak využití supervizí pro pracoviště.

Vzdělávací program „Přístupy a dovednosti při výkonu sociálně-právní ochrany dětí“ Obecné informace: akreditovaný vzdělávací program v rozsahu 2 dní (vcelku vč. ubytování, stravy a dopravy) vzdělávací program probíhající paralelně v 6ti lokalitách v ČR zahájení vzdělávacího programu: 2. – frekvence vzdělávacího programu: každý týden, vždy ve čtvrtek – pátek maximální kapacita 1 vzdělávacího programu v 1 lokalitě: 20 osob forma výuky: interaktivní, skupinová práce, individuální přístup v každé lokalitě zajištěn lektorský tým: 2 lektoři průběžné vyhodnocování a závěrečné vyhodnocení vzdělávacího programu on-line registrace účastníků vzdělávacího programu: od

Obsahový rámec školení: 1. den Úvod Zmapování očekávání účastníků, zhodnocení jejich dosavadních dovedností a schopností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí Lidsko právní aspekty sociálně-právní ochrany dětí Historický a teoretický kontext sociálně-právní ochrany Legislativní změny a pojetí sociálně-právní ochrany dětí Mezinárodní zkušenosti a souvislosti sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana dětí v systému veřejné správy Sociálně-právní ochrana dětí v systému státní správy a samosprávy Vymezení pomáhající a kontrolní role pracovníka sociálně-právní ochrany dětí Metodické vedení výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Case management v sociálně-právní ochraně dětí Teoretické vymezení konceptu case managementu Metody a formy práce case managementu Spolupráce s dalšími pomáhajícími subjekty, multidisciplinární spolupráce Case konference Systematická práce s ohroženou rodinou/dítětem Detekce ohrožených rodin/dětí Iniciační fáze sociální intervence Vyhodnocení míry ohrožení dítěte Tvorba individuálního plánu ochrany dětí Vyhodnocování intervence Multidisciplinární spolupráce

2. den Klient a jeho postavení v systému sociálně-právní ochrany dětí Dítě a rodina jako klient sociálně-právní ochrany Reflexe vnímání intervence systému sociálně-právní ochrany klienty Práce s očekáváními, potřebami a předsudky klientů Ochrana práv klientů, právo na stížnost atp. Role, kompetence, osobnost a hodnoty pracovníka sociálně-právní ochrany dětí Osobnostní a hodnotové charakteristiky profesionálních pracovníků sociálně-právní ochrany Sebereflexe hodnotového systému a životních zkušeností profesionálních sociálních pracovníků Systematický profesní a osobnostní růst pracovníků sociálně-právní ochrany dětí Profesionální podpora pracovníků sociálně-právní ochrany dětí Systémová pomoc a podpora pracovníků sociálně-právní ochrany dětí

Supervize, intervize, bálintoské skupiny Mentoring Závěr Zpětná vazba účastníků Celkové zhodnocení a shrnutí vzdělávacího programu zvláště s ohledem na využitelnost v praxi

Série supervizí Obecné informace: 5 hodin supervize měsíčně pro každé pracoviště (3 hodiny pro supervizi případovou ve skupině, 2 hodiny pro supervizi individuální nebo týmovou dle vlastní volby) celková doba trvání supervizí: 1 rok (resp. 10 měsíců tj. 10x 5 hodin, vyjma července a srpna) optimální počet osob pro skupinovou supervizi: 8 – 10 osob - u pracovišť s počtem pracovnic a pracovníků větším než 10 osob, je plánováno více pracovních skupin - pracoviště s menším počtem pracovnic a pracovníků budou pro účely supervize sloučena s jiným pracovištěm dle vlastního výběru průběžné vyhodnocování a závěrečné vyhodnocení série supervizí zkontaktování pracovišť, která mají zájem o supervizi: leden 2012 (individuální dohoda o časovém plánu pro supervize) zahájení supervizí: únor 2012

Detailní informace o projektu určené pro pracovnice a pracovníky orgánů sociálně- právní ochrany dětí budou připraveny ke dni a zaslány Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s.

Žádost na o podporu: představeného projektu u pracovnic a pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí za účelem účasti jak na vzdělávacím programu, tak na sérii supervizí při zajišťování prostor pro vedení supervizí pro ta pracoviště, která nemají k dispozici vhodné prostory

…pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.