značka „VYSOČINA regionální produkt“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Spole č n ě dosáhneme více Sdružení obcí Vyso č iny, z.s.p.o. Matky Boží 1182/9, Jihlava , Jihlava Řízené.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Venkov má co nabídnout Ohlédnutí 2012 – Projekt česko-polské spolupráce je zaměřen na: obnovu a oživení starých tradic, zvyků, receptů a řemesel,
Resort životního prostředí a zemědělství -Dotační politika -Činnosti resortu.
Regionální značka – regionální produkt Českosaské Švýcarsko Ing. Eva Hamplová MAS Šluknovsko 17. dubna 2013.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spotřební a energetické daně
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Kvalita služeb ve venkovské turistice a agroturistice
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Agroturistika a podnikání na venkově
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Bc. Anna Hana Kučeráková
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

značka „VYSOČINA regionální produkt“

Regionální značení v ČR Cílem je zviditelnit tradiční regiony a využít jejich socio-ekonomických výhod, koordinováno na národní úrovni Asociací regionálních značek, o.s. Od roku 2004 zapojilo již 19 regionů.

VYSOČINA regionální produkt ® Vysočina regionální produkt se značí od roku 2007, Nositelem značky ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Územní dopad: Kraj Vysočina Počet obyvatel: Rozloha: 6796 km 2 Počet obcí: 704

Certifikovat lze: Řemeslné výrobky –Např.výrobky z pleteného dřeva, slaměné výrobky, fotografie, keramika, pečivo, sněžnice, šperky, papírové obaly, krajka, sklo, nábytek, … Potraviny a zemědělské produkty –Např.mléko, sýry, maso, obiloviny, víno, ovoce, zelenina, nápoje (šťávy a mošty), lesní plody, ryby, med,pivo … Přírodní produkty –léčivky, bylinné čaje, rákos pro stavební účely, extrakty z rostlin pro kosmetické účely, kompost, minerální voda, …

Kritéria pro certfikované výrobky Spotřební zboží nebo zemědělský /přírodní produkt vyrobený na Vysočině 1) Standardní kvalita (čestné prohlášení o plnění předpisů a norem, posouzení certifikační komisí) 2) Nepoškozuje přírodu a ŽP (čestné prohlášení, posouzení certifikační komisí) 3) Jedinečnost spojená s Vysočinou (min. 10 bodů v bodové stupnici 5 sub-kritérií)

Jedinečnost výrobků 1)Tradice (výrobku, technologie, firmy,historický pramen o tradici) 2) Místní suroviny (kraj Vysočina) (seznam surovin s uvedením místa původu) 3) Ruční / řemeslná / duševní práce (popis postupu výroby) 4) Hlavní motiv - Vysočina ( pouze pro relevantní výrobky – umělecká díla apod.) 5)Výjimečné vlastnosti (reprezentace regionu) (posouzení komise – preciznost, funkčnost, chuť apod., + automatické body za certifikáty, ocenění apod. )

Pravidla udílení značky rozhodování - výrobce předá koordinátorovi vyplněnou žádost arozhodování - výrobce předá koordinátorovi vyplněnou žádost a vzorek - koordinátor předá komisi k posouzení - komise může požadovat návštěvu provozovny - výrobce se může účastnit komise - značku lze udělit 1 výrobku i „skupině výrobků “ vzorek - koordinátor předá komisi k posouzení - komise může požadovat návštěvu provozovny - výrobce se může účastnit komise - značku lze udělit 1 výrobku i „skupině výrobků “ udělení značky - oprávnění užívání značky = certifikát - platnost: 2 roky (→ nová žádost) - s výrobcem je uzavřena smlouvaudělení značky - oprávnění užívání značky = certifikát - platnost: 2 roky (→ nová žádost) - s výrobcem je uzavřena smlouva

Pravidla užívání značky povinnosti výrobce - plnit kritéria, jak je uvedl v žádosti - změny (technologie, kontaktů apod.) hlásitpovinnosti výrobce - plnit kritéria, jak je uvedl v žádosti - změny (technologie, kontaktů apod.) hlásit koordinátorovi - značit všechny výrobky (výjimky možné) - logo do etikety či přímo na výrobek koordinátorovi - značit všechny výrobky (výjimky možné) - logo do etikety či přímo na výrobek - visačky nebo samolepky - visačky nebo samolepky - jiný způsob (individuálně) - jiný způsob (individuálně) poplatky za značku ,- Kč jednorázově (na 2 roky) - další poplatky ( Kč ročně dle velikosti podniku) - příjem koordinátorapoplatky za značku ,- Kč jednorázově (na 2 roky) - další poplatky ( Kč ročně dle velikosti podniku) - příjem koordinátora

Přehled certifikovaných producentů Celkem udělných 41 certifikátůCelkem udělných 41 certifikátů Počet certifikovaných producentů 31Počet certifikovaných producentů 31 Oblasti: Potravinářské výrobky Ing. Jan Dvorský – DVORSKÝ STATEK – výrobky z kozího mléka, 2012 – Mlékárenské dny Přibyslava ocenění Zrající sýr s ořechy, Kozí mléko, Čerstvý sýr s pažitkou, Cena diváků – Přibyslavský krajáč. Certifikace: ekologické zemědělství, bio potravin Farma rodiny Němcovy, s.r.o. – Farmářské jogurty, Farmářský tvaroh - 1. Místo Živnostník roku kraje Vysočina 2008, ocenění Městský pivovar Havlíčkův Brod, a.s. – pivo Rebel Pivovar Chotěboř, s.r.o. – Pivo Chotěboř

Přehled certifikovaných producentů Potravinářské výrobky Kurtin, s.r.o. – medovicový, květový, pastovaný, akátový a pohankový med Jiří Bula – květový, smíšený, medovicový a pastový med Filip Liška – český med z Kamenice nad Lipou Včelí farma Nosek – med a výrobky z medu Vala Josef - Kralická medovina, med Luboš Pospíšil – zelenina, brambory, mák Zemědělská a.s., Krucemburk a.s. – klobása VYSOČINA (výherce Potravina Vysočina, ocenění Zlatým Klasem (Rakousko) Jiří Malec - Meziříčské uzeniny a zabíjačkové speciality Mgr. Petr Procházka - Ovocný mošt Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o. - Bítešské výrobky a bítešské paštiky, Tvarohové a šlehačkové dezerty a listové těsto

Přehled certifikovaných producentů –Bylinné směsi Ludmila Horáková - Bylinky od Ludmilky Jana Hunalová - Cílené bylinné směsi, byliny Nový svět –Užitné předměty Pavel Tasovský, umělecký kovář - Získal řadu ocenění na kovářských sympoziích v ČR, Rakousku a Německu. Hrnčířství Havran – užitková a dekorativní keramika Lenka Malátová – výrobky ručně paličkované krajky Miloslav Dvořák – Fusing – výroba a zpracování skla Komunitní škola „Krok za krokem“ - Dekorativní a umělecké předměty Tomíšková Hana - Výrobky ze skla – vitráže Kratochvílová Jana – dekorativní předměty a vánoční ozdoby ze slámy ZERA – výrobky bytového textilu

Přehled certifikovaných producentů Oblečení a doplňky Eva Kadrnožková – ručně dělaná bižuterie Michaela Převrátilová – ručně dělané šperky z korálků a drátků Jana Pašková – šperky z vinutých perel Hana Čihalová – ručně malované hedvábné výrobky Pleas a.s. – šátek pirát, spodní prádlo Blanka Mudrová – kožené plastiky a galanterie (3. místo Živnostník roku 2009) Irena Šikulová – originální oděvy

Podpora výrobců Akce KrÚ – zviditelňování reg. značky a producentů,předání certifikátů hejtmanem, články v novinách kraje Účast o.s.ZERA nebo přímo výrobců na akcích v rámci kraje

Podpora výrobců Účast na veletrhu Regiontour Adventní bazar v hotelu Hilton v Praze 2010

Podpora výrobců Vydávání společných propagačních materiálů – obecný česko rakouský leták – seznam producentů česko rakouský – katalog producentů – – facebook.com/ vysocinaregionalniprodukt

Používání značky Nutná propagace směrem k výrobcům na viditelnější používání značky Značky používá cca 70% výrobců – zbytek po vyčerpání stávajících obalů Vzhledem k finančním prostředkům je kontrola víceméně namátková Závažnější problémy se značením jsme zatím neřešili

Podpora výrobců Prodejní místa- označena logem, v rámci Č-R projektu masivnější propagace- propagační materiály na základě dohody s producenty Spolupráce na propagaci místních výrobků s partnerem z Dolního Rakouska

Plány do budoucnosti Další cílené oslovování vytypovaných producentů Certifikace ubytovacích služeb /zájem o zkušenosti ze Šumavy/ Spolupráce s krajem na financování propagace Viditelné označování prodejen s reg.produkty

Ing. Marie Černá předsedkyně Certifikační komise "VYSOČINA regionální produkt ® " tel