Životní prostředí, ekologie, ekologismus II Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přelidnění planety.
Advertisements

Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Sociální problematika světa
Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Globální svět.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Ekologické problémy Společenské problémy
Neoklasická perspektiva ekonomického růstu Jan Brůha UK, VŠE Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Marketingové prostředí
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Chudoba jako sociální problém
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Globální problémy.
Tržní prostředí.
její znečištění a důsledky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
OSN.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Ekonomika – základní pojmy.
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Trh práce a politika zaměstnanosti
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Životní prostředí, ekologie, ekologismus II Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ

Kuznetsova enviromentální křivka „enviromental transition“ někde mezi USD HDP na hlavu

Antihumanismus Hnutí pro dobrovolné vyhynutí lidstva (chce limitovat světovou populaci na počet 100 milionů) Číslo pochází od Arne Naesse, zakladatele hlubinné ekologie… Church of Euthanasia (možná vtip, ale příznačné) SAVE THE PLANET KILL YOURSELF The One Commandment: "Thou shalt not procreate" The Four Pillars: suicide · abortion · cannibalism · sodomy Earth First! -Depopulace Země -Ponechat přírodní katastrofy volnému průběhu (hladomory, epidemie) -Blahodárné efekty válek a terorismu

Globální oteplování Otázky: Zda globální oteplování existuje Zda toto souvisí výrazně s činností člověka (CO2, skleníkové plyny) Zda a jaká ekonomická a ekologická opatření činit proti tomuto jevu Co říká věda (příkladem k řešení je rozpor Al Gorova tvrzení, že je riziko vzestupu hladin oceánů za 100 let o 6 m, přičemž i mezivládní panel OSN pro klimatickou změnu, uvádí nejvyšší odhad vzestupu o 43 cm) Al Gorova Neprijemná pravda x The Great Global Warming Swindle

Globální oteplování Globální oteplování jako přirozený jev? (střídání dob ledových a meziledových v důsledku 1500-letého „solárního cyklu“)  středověké oteplování – klimatické optimum 800 – 1350 (pěstování vinné révy v Británii a v Praze ve středověku, Grónsko  malá doba ledová (nástup moru, útěk z Grónska)  moderní oteplování po roce 1850

Silně kritické pohledy Julien Simon The Ultimate Resource (1981, česky2006) X environmentalismu a neomalthusianismu, polemizuje s představou o vyčerpání přírodních zdrojů a z ní vyplývající potřebou regulovat a omezovat ekonomický růst. I když lidská intuice vyvolává zdání, že ekonomický růst je limitován zejména z důvodu možného vyčerpání fyzických zdrojů, podle Simona je největším ekonomickým zdrojem lidská mysl, její poznání a tvořivost, které jsou zdrojem nevyčerpatelným, neomezeným - invence je základním obnovitelným zdrojem. Bjørn Lomborg Skeptický ekolog. Jaký je skutečný stav světa ? (2001, česky 2006) V knize se autor na základě rozsáhlého souboru statistických dat snaží prokázat, že životní prostředí ve světě se nezhoršuje, jak jsou přesvědčeni ekologičtí aktivisté, ale právě naopak. Podle Lomborga bylo mnoho ekologických pozorování dosud interpretováno nesprávně a stav Země není tak špatný, jak tvrdí většina ekologů.

„Ekolog“ Václav Klaus Mezi nejvýznamnější a nejhlasitější kritiky ekologismu (Simonovské a Lomborgovské inspirace) patří sám náš prezident Václav Klaus. Ve své knize staví do protikladu ekologismus a lidskou svobodu. Má zato, že ideologií environmentalismu je ohrožena svobodná společnost a ekonomický rozvoj. KLAUS, V. Modrá, nikoli zelená planeta. Co je ohroženo: klima, nebo svoboda? Praha: Dokořán, ISBN

Lomborg - neupírá ekologickým hnutím jejich zásluhy o životní prostředí - nepopírá ani, že jsou zapotřebí přísná zákonná pravidla ohledně znečištění vzduchu a vody jedovatými zplodinami - Zásadní bod problému ekologických hnutí však spatřuje v jednostrannosti ekologické diskuse a v ekologickém panikaření, které ovládá média, čehož účelem je divácká sledovanost a ohromení veřejnosti, diskuse pak není věcná a koncentruje se na témata mediálně atraktivní. X Kjótský protokol (náklady vyčíslené na 150 až 350 miliard dolarů ročně´, do roku 2100 podle něj zpomalí postup oteplování jen o šest let – neefektivní investice)

Lomborg 2004 Kodaňský konsensus výzva ekonomům a politikům Na konferenci do Kodaně pozval Lomborg mimo jiné osm známých ekonomů - v sestavě byli například tři nositelé Nobelovy ceny - experimentální ekonom Vernon Smith a historici ekonomie Robert Fogel a Douglass North. Odborníci měli vytvořil hierarchii priorit, do kterých by se mělo za situace omezených finančních zdrojů investovat. "Na světě je mnoho problémů: 800 milionů lidí hladoví, 2,5 miliardy lidí nemá kanalizaci a miliardy lidí jsou postiženy globální klimatickou změnou. Rádi bychom vyřešili všechny problémy, ale máme k dispozici pouze omezené finanční zdroje...„

Kodaňský konsensus 1. Choroby - léčba a prevence HIV/AIDS 2. Podvýživa - distribuce potravinových doplňků 3. Obchod - liberalizace trhů 4. Choroby - léčba a prevence malárie 5. Podvýživa - vývoj nových zemědělských technologií 6. Voda, odpad - vodovodní technologie pro domácnost 7. Voda, odpad - odpad a dodávky vody na místní úrovni 8. Voda, odpad - výzkum lepšího vody ve výrobě potravin 9. Vládnutí - snížení nákladů na založení firmy 10. Migrace - snížení překážek pro pohyb kvalifikovaných pracovníků 11. Podvýživa - zkvalitnění výživy dětí a kojenců 12. Podvýživa - snížení výskytu nízké porodní váhy 13. Choroby - rozšíření základních zdravotnických služeb 14. Migrace - programy pro migrující nekvalifikované dělníky 15. Podnebí - ekologická daň na CO2 16. Podnebí - Kjótský protokol 17. Podnebí - ekologická daň na CO2, metoda value-at-risk Projekty 1-4 označil Kodaňský konsensus za "velmi dobré", 5-9 za "dobré", za "uspokojivé", za "špatné".

Ekologismus jako náboženství mediálního věku - parareligiózní novopohanské rysy - mediální asymetrie - holywoodizace klimatologie - nepřátelství k člověku a k civilizaci