Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník učebního oboru kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Ekonomika Název učebního materiáluHospodaření s oběžným majetkem AutorIng. Hana Chládková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního oboru kuchař- číšník. Prezentace slouží k výkladu učiva o hospodaření s oběžným majetkem. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 13 snímků.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Koloběh oběžného majetku 2.Evidence oběžného majetku 3.Hospodárné využití oběžného majetku 4.Zásobování podniku veřejného stravování 5.Normování zásob 6.Řešené úlohy 7.Zdroje Hospodaření s oběžným majetkem
1. Koloběh oběžného majetku Oběžný majetek obíhá, mění svou formu a vrací se k původní formě – penězům. Peníze PohledávkaMateriál VýrobekPolotovar Nedokončená výroba
2. Evidence oběžného majetku Zásoby – materiál, výrobky a zboží se evidují na skladních kartách. Skladní karta č. 59 Název materiálu:Cukr krystal Číslo materiálu:862 Měrná jednotka:kg Cena za jednotku:13,- Kč DatumDokladPříjemVýdejStav (kg) Počáteční stav Výdejka Příjemka Výdejka
Evidence oběžného majetku Peněžní prostředky se evidují v pokladní knize. Pokladní kniha DatumDokladTextPříjemVýdejZůstatek Převod počátečního stavu6 400, PPD 001Tržby za právní služby10 000, , VPD 001Nákup odborné publikace350, , VPD 002Nákup pohonných hmot2 000, ,-
3. Hospodárné využití oběžného majetku Doba obratu OM (DO) Rychlost obratu OM (počet obrátek PO) Doba (v rámci koloběhu) od jedné formy zpět k téže formě. Určuje kolikrát se obrátí průměrná zásoba zboží ve sledovaném období. VZORCE pro výpočet DO a PO: DO = počet dní / počet obrátek PO = objem prodeje zboží / průměrná zásoba
4. Zásobování podniku veřejného stravování PLÁNOVÁNÍ OBSTARÁVÁNÍ ZÁSOB DODÁNÍ A PŘEVZETÍ SKLADOVÁNÍ VÝDEJ DO SPOTŘEBY Průzkum trhu, potřeba materiálu a surovin, potřeba skladovacích podmínek, technické podmínky pro přípravu a uchování jídel. Kvalita a cena surovin, spolehlivost dodávek, ochota spolupracovat, uzavření kupních smluv. Přeprava a kontrola množství a kvality zásob, případné reklamace. Potřebné množství zásob potravin a nápojů. Výdejky vystavené výrobním nebo odbytovým střediskem.
5. Normování zásob Maximální zásoba Zmax – množství zásob po dodávce Minimální zásoba Zmin – množství zásob běžné před dodávkou Běžná zásoba BZ = množství zásob mezi dvěma dodávkami Dodávkový cyklus DC = doba mezi dvěma dodávkami VZORCE: Zmax = Zmin + BZ Zmin = p * s BZ = Zmax – Zmin BZ = DC * s DC = BZ / s Vytváření optimální zásoby podniku veřejného stravování.
Normování zásob Denní spotřeba s = průměrné množství zásob spotřebovaných za 1 den Pojistná zásoba p – pro případ nedodání zásoby Časová norma zásob Čnz = průměrný počet dní, na které má podnik zásoby Norma zásob NZ = průměrné množství zásob na skladě VZORCE: p = Zmin / s Čnz = DC / 2 + p NZ = Čnz * s
Hodnocení a odměňování pracovníků 1.Vysvětli pojem oběžný majetek. 2.Evidence zásob a peněžních prostředků v hotovosti. 3.Co určuje ukazatel – doba obratu OM? 4.Co určuje ukazatel rychlost obratu OM? 6. Řešené úlohy Oběžný majetek obíhá, mění svou formu, vrací se ke své původní formě – penězům. Zásoby se evidují na skladní kartách, peněžní prostředky v pokladní knize. Dobu od jedné formy zpět k téže formě OM. Určuje kolikrát se obrátí průměrná zásoba zboží ve sledovaném období.
5.Vyjmenuj činnosti zásobování podniku. 6.Vysvětli pojem normování zásob. 7.Vysvětli pojem běžná zásoba. 8.Vysvětli pojem dodávkový cyklus. Plánování, obstarávání zásob, dodání a převzetí, skladování, výdej do spotřeby. Jde o vytváření optimální zásoby. Množství zásob mezi dvěma dodávkami. Doba mezi dvěma dodávkami.
9.Vysvětli pojem maximální zásoba. 10. Vysvětli pojem pojistná zásoba. 11. Vysvětli pojem norma zásob. 12. Vysvětli pojem časová norma zásob. Množství zásob ihned po dodávce. Zásoba, která se vytváří pro případ zpoždění dodávky nebo nedodání zboží. Průměrné množství zásob na skladě. Průměrný počet dní, na které má podnik zásoby.
Hodnocení a odměňování pracovníků 7. Zdroje Texty jsou tvorbou autora. MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. díl. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN