Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009
Zdroje expozice Cd u člověka
Odhadovaná expozice Cd z různých skupin potravin (dospělí) PotravinaVýskyt mg/kg (ø ) Spotřeba g/den (median) Expozice Cd µg/den Cereálie Zelenina, luštěniny oříšky Vnitřnosti Kořenová zelenina, brambory Maso Ryby, seafood
RIZIKOVÉ HODNOCENÍ KADMIA (update EFSA 2009) konc Cd v moči biomarker alimentární příjem Cd BMDL5 - 1µgCd/g creatininu ⇑ β2-mikroglobulin 0.36 µgCd/kg ž.hm/den (BMDL5 benchmark dose lower confidence limit = 5% zvýšení β2-mikroglobulinu) TWI2.5 µg Cd / kg ž.hm Průměrný příjem Cd potravinami v EU2.3 µgCd/kg ž.hm/týden Vegetariáni, kuřáci, pravidelní konzumenti mořských plodů, některých hub a výživových doplňků a všeobecně děti mohou dosáhnout až dvojnásobku příjmu Cd
Příklady nejvyšších povolených hladin Cd (maximum levels - ML) v potravinách (mg/kg) Potravina ML Kořenová zelenina0.10 Listová “ “0.20 Cereálie (pšenice, rýže), klíčky,0.20 Maso (mimo koňského), drůbež0.05 Játra0.50 Ledviny1.00 Výživové doplňky, některé houby (např.žampióny)1.0 “ “ (mořské řasy+produkty) 3.0 Pro bližší údaje viz Regulation (EC) No 1881/2006 s nejposlednějším doplněním viz Regulation (EC) No 629/2008