VÝVOJ A ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ V LITVĚ Arvydas Bagdonavičius.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Struktura daní v ČR.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Řízení a kontrola hospodaření v ekonomických agendách
Problematika zavedení věcného břemene do KN
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Zavedení ekonomického systému Microsoft Business Solutions – NAVISION v městě Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič primátor města Ústí nad Labem
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Daň darovací Darování majetku =
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
Portál územního plánování v praxi
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Organizace a řízení systému oceňování Richard Almy.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Úloha daně z nemovitostí založené na hodnotě Albina Aleksiene.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Oceňování lesů pomocí SW programu Ocenění
Majetkové daně Michal Radvan.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Transkript prezentace:

VÝVOJ A ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ V LITVĚ Arvydas Bagdonavičius

OCEŇOVÁNÍ: současný stav částečně tržní základ (s některými tržními prvky)   zdanění   přiznání příjmů   pronájem státního majetku tržní základ   hypotéky   investice   vyvlastnění majetku   restituce v naturáliích, atd.

* z rozpočtu obcí DANĚ PODLE ZÁKONA O SPRÁVĚ DANÍ A JEJICH PODÍL NA STÁTNÍM ROZPOČTU V ROCE 2000 DAŇ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB 29% DAŇ ZE ZISKU PRÁVNICKÝCH OSOB 3,6 % DAŇ Z NEMOVITOSTÍ PLACENÁ PODNIKY A ORGANIZACEMI 2,2% (15 %)* DAŇ Z POZEMKŮ 0,2 % (2 %)* DAŇ ZE STÁTNÍCH PŘÍRODNÍCH REZERV 0,7 % KOLKOVNÉ 2 % POPLATKY Z TRŽIŠŤ 0,1 % DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ 0,02 % DAŇ Z ROPY A PLYNU DAŇ ZE ZNEČIŠTĚNÍ 0,02 % DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 39,5 % DAŇ Z PRONÁJMU POZEMKŮ 0,6 % KONZULÁRNÍ POPLATKY 0,14 % SPOTŘEBNÍ DAŇ 14 %

Hromadné oceňování

n Cíl: ocenění všech druhů nemovitostí (pozemků i staveb) na celém území Litvy jednotnou metodikou pro účely daní a další potřeby státu; n Další cíle: – zavedení analýzy údajů o nemovitostech a technikách hromadného oceňování do praxe; – analýza možností zavedení systému CAMA v Litvě; – vypracování metodiky hromadného oceňování nemovitostí přizpůsobené litevským podmínkám; – školení specialistů v oboru hromadného oceňování; – příprava návrhů na zlepšení databáze informací o nemovitostech a její adaptace k účelům hromadného oceňování; – příprava návrhů na správu daně z nemovitostí založené na hodnotě a odpovídající rozvoj institucionální infrastruktury CÍLE PRO ZAVEDENÍ HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ

Litevská cesta NEJLEPŠÍ PRAXE Z RŮZNÝCH ZEMÍ LITEVSKÉÚSPĚCHY LITEVSKÝ PŘÍSTUP

VLASTNICKÁ PRÁVA K NEMOVITOSTEM LISTINY OSVĚDČUJÍCÍ VLASTNICTVÍ E - REGISTR LITEVSKÝ SYSTÉM SPRÁVY NEMOVITOSTÍ ÚDAJE Z KATASTRU

V případě transakce nový vlastník zaregistruje své vlastnictví v registru nemovitostí Hodnota nemovitosti je zaregistrována v DB spolu s dalšími parametry z katastru Databanka registru nemovitostí (práv) a katastru (popis nemovitosti) Databanka transakcí s nemovitostmi ANALYTICKÝ SYSTÉM SBĚR DAT

10 POSTUP REGISTRACE NEMOVITOSTI A VLASTNICKÝCH PRÁV CENTRUM REGISTRŮ (STÁTNÍ KATASTR A REGISTR NEMOVITOSTÍ) VLASTNÍK KONTROLA ÚDAJŮ V KATASTRU A REGISTRU NEMOVITOSTÍ : PRÁVA VLASTNÍKA, VÁZNOUCÍ ZÁVAZKY A ZATÍŽENÍ NEMOVITOSTI (1-10 DNÍ) VYSTAVENÍ VÝPISU NEZBYTNÉHO PRO TRANSAKCI VLASTNÍK A KUPUJÍCÍ ODBORNÉ POSOUZENÍ PŘEDLOŽENÝCH DOKUMENTŮ ÚŘAD NOTÁŘE SCHVÁLENÍ TRANSAKCE S NEMOVITOSTÍ INTERNET ÚDAJE O TRANSAKCI DO 24 h PŘEDLOŽENÍ ŽÁDOSTI O VYSTAVENÍ VÝPISU PRO TRANSAKCI KUPUJÍCÍ – REGISTRACE PRÁV PŘEDLOŽENÍ ŽÁDOSTI O REGISTRACI PRÁV PRÁVO NAKLÁDAT S NABYTOU NEMOVITOSTÍ REGISTRACE PRÁV PŘENOS DAT DO CENTRÁLNÍ DATABANKY VYSTAVENÍ VÝPISU STVRZUJÍCÍHO PRÁVO NAKLÁDAT S NEMOVITOSTÍ OBJEDNÁVKA PŘES INTERNET

PROD MARKET TIME ADRESA ÚČEL UŽITÍ NEMOVITOSTI ČAS ANALÝZA “Ad hoc” ADRESA ÚČEL HODNOTATRANSAKCE ČAS ANALÝZA DAT (NA BÁZI ORACLE) ANALÝZA DAT (NA BÁZI ORACLE)

VÝPOČET ÚPRAVY O ČASOVÝ ROZDÍL

Databanka transakcí s nemovitostmi zohlednění polohy zohlednění času další faktory specifikace faktorů druh modelu nekalibrované modely specifikace modelů CENOVÉ MAPY spolehlivé modely nespolehlivé modely specifikace dat kalibrace modelů spolehlivá data spolehlivá data kalibrované modely RNRNRNRN Druh užití

MODEL HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ ocenění a popis v GIS DATABÁZE NEMOVITOSTÍ VAZBA MEZI DATABÁZÍ NEMOVITOSTÍ A OCEŇOVACÍM SYSTÉMEM SYSTÉM ANALÝZY

VAZBA MEZI VÝSLEDKY OCENĚNÍ A JEDNOTLIVÝMI NEMOVITOSTMI

MAPY ZÓN