Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Středisko integrace menšin Opava Husova
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Chudoba jako sociální problém
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Pracovní resocializace uživatelů návykových látek Peer workers v projektu FIXPOINT Mgr. Simona Poláková, Mgr. Jan Skopec AT konference, Seč.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
„TAK NĚJAK SPOLEČNĚ“ Bc. Kamil Podzimek Mgr. Markéta Skálová.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Modrý kříž v České republice
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Terénní programy.
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK

Proč..? Praktické zkušenosti s klienty ze sociálně vyloučených lokalit a jejich problémy Teoretický zájem o problematiku sociálního vyloučení

Teoretická východiska drogového problému v romských ghettech etnocentrický přístup X přístup sociálního vyloučení biologický-hereditární (Bakalář) X sociální (Merton, Durkheim, Hirt, Jakoubek) Naše východisko: „ Drogový problém jde ruku v ruce s úpadkem exkludovaného prostoru a skupiny v průběhu času, bez ohledu na etnickou příslušnost.“ – výzkumy sociálně vyloučených lokalit v Anglii ( MacDonald, Marsh, 2002)

Charakteristika sociálně vyloučené romské lokality v Brně 15 – 20 tis. Romů (3%-4% obyvatel), progresivní demograf. struktura Vyloučené lokality v centru města (Cejl, Staré Brno, Husovice, Dornych). Někdy až 80% romských obyvatel. Problémy komunity: chudoba a nízký příjem, řídké nebo omezené sociální sítě, omezený přístup na trh práce, nevzdělanost a negramotnost, problémy s bydlením, bytová segregace, vyloučení ze sociálních služeb

Co z toho plyne pro naši práci? Individuální přístup ke každému klientovi (těhotná žena na opiátech, nezletilý, uživatelé subutexu…) Důraz spíše na odbornost, než na etnický přístup = >>> Nevýhody: delší budování důvěry Výhody: neselektivní přístup, budování kreditu odborníka, menší prostor pro manipulaci (pozdější, ale dlouhodobější důvěra) Vlastní zkušenost, neznamená to, že by práci nemohl vykonávat Rom

Specifické problémy PUD I. HR pohled: Opiáty Polyvalentní užívání Paralelní využívání TP a substitučních programů Nízký věk, včetně první i. v. aplikace

Specifické problémy PUD II. Problémy v kontextu soc. vyloučení: Absence základních zdravotních a hygienických znalostí Kriminalita – důsledek drogového problému, soc. vyloučení anebo etnicity? Nízká gramotnost Silná skupinová koheze Život na ulici

Specifické problémy PUD III. Existují etnické konotace? Genderové hledisko: - genderová struktura klientů - klienti vs. terénní pracovnice Kastovní příslušnost, zejm. Olašští Romové Široká a vlivná rodina?

Jak pracujeme Spolupráce s organizacemi věnujícími se sociálně vyloučeným lokalitám, zvl. při mapování Důraz na bezpečí klienta (vs. absence informací) Práce s celou komunitou (děti, obyvatelé pavlačí, výměny mimo prostory domu, …) Sběr stříkaček jako komunikační nástroj Zvýšené nároky na týmovou soudržnost a stanovené pravidla Specifické informační materiály (viz gramotnost)

Drogový problém nízký věk při zkušenosti s legálními drogami nízký věk problémového užívání špatná informovanost (mýty) o zásadách bezpečného braní špatný zdravotní stav, riziková aplikace, sdílení injekčního materiálu malé obsazení ve službách typu komunity a doléčování špatná informovanost (mýty) o nebezpečnosti drog zkušenost s širokou škálou návykových látek skupinová koheze Romů velká míra problémového užívání drog a závislostí v romské komunitě ? ? ? ? nepoměr ženské a mužské klientely k reálnému stavu genderové stereotypy v romské komunitě ?

Děkujeme za pozornost