NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBNÍ PROCES TRH KONKURENCE
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
Kapitálový trh jako zdroj financování
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Mikroekonomie – 1. cvičení Ing. Petra Šustová
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické pojmy
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Základní ekonomické pojmy
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Mikroekonomie I Formování trhu
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
HDP= hrubý domácí produkt
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Mechanismus hospodářské koordinace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100203_Vyrobni_faktory_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
4. srpna 2013VY_32_INOVACE_100204_Hospodarsky_proces_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
TRH (tržní mechanismus)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.07 Ročník1. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DUM - Digitální Učební Materiál
Práce, hledání zaměstnání
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Výrobní činitelé v podniku
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA Výroba činnost, při které člověk přetváří přírodu a její součásti v užitečné věci Výsledky výroby: statky nebo některé služby Výrobní faktory (činitelé výroby) jsou vlastně veškeré vstupy výroby, jedná se o činitele, které jsou nezbytně nutné pro realizaci výroby

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA VÝROBNÍ FAKTORY:  půda  práce  kapitál  informace

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA PŮDA (přírodní zdroje)  primární faktor umožňující získání prakticky všech přírodních surovin a materiálů z těchto surovin vyráběných (uhlí, dřevo, kov, písek, zemědělské plodiny a další produkty)  je produktem přírody, ale není volným statkem, její množství je omezené  je vzácným statkem, přestože není výsledkem výroby  důchod (příjem), cena plynoucí z vlastnictví půdy je pozemková renta  půda má řadu dalších vlastností – patří k nim rozdílná úrodnost - BONITA  půda je součástí přírodních zdrojů – stejné vlastnosti jako půda mají i nerostné suroviny a přírodní materiály – jejich množství je omezené a proto ony nesou rentu podobně jako půda

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA PRÁCE  cílevědomá lidská činnost vynaložená při zajišťování výroby nebo při poskytování služeb  k jejímu vykonávání musí člověk disponovat pracovní silou, tj. souhrnem fyzických a duševních schopností nezbytných pro vykonávání určité práce  nositelem je člověk  množství a kvalita práce je ovlivněna fyzickými a duševními vlastnostmi  množství práce ve společnosti je podmíněna počtem lidí schopných a ochotných pracovat  množství a kvalitu práce je možné zvyšovat růstem kvalifikace, a to především prostřednictvím lepšího vybavení práce výrobními nástroji

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA  výsledkem použití práce je mzda Mzda:  nominální mzda, kterou si pracovník vydělal jako zaměstnanec mzda, která je uvedená na výplatní pásce  reálná mzda vyjadřující, co si za tržené peníze je pracovník schopen koupit Mzdu kromě množství a kvality práce ovlivňují: kvalifikace poptávka po určitém druhu práce na trhu práce tržní úspěšnost práce

HOSPODÁŘSKÝ PROCES VÝROBA KAPITÁL  jsou statky, které byly vyrobeny, aby se podílely na výrobě jiných statků  kapitál je na rozdíl od práce a půdy výsledkem předchozí výroby, ale nebyl vyroben pro bezprostřední spotřebu, ale proto, aby se stal výrobním faktorem  kapitálem je např. kosa, kombajn, tovární budova…….  množství kapitálu (kapitálových statků) není omezeno  z vlastnictví kapitálu neplynou majiteli žádné výhody – aby kapitál přinášel důchod, musí být použit k podnikání  výsledkem použití kapitálu je zisk nebo úrok

HOSPODÁŘSKÝ PROCES ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ proces rozdělování  spočívá na principu toho, že všichni výrobci vyrobili, co chtěli vyrobit a každý účastník výrobního procesu získal odměnu proces přerozdělování  spočívá na principu toho, že každý, kdo získal peníze v procesu rozdělování, odvádí část do státního rozpočtu ve formě zdravotního a sociálního pojištění a na tomto základě mohou ekonomicky nečinní jedinci - studenti, důchodci, nemocní, nezaměstnaní uspokojovat své potřeby prostřednictvím statků a služeb

HOSPODÁŘSKÝ PROCES SMĚNA  Směna se realizuje prostřednictvím peněz.  Rozsah směny je výsledkem poptávky a nabídky.

HOSPODÁŘSKÝ PROCES SPOTŘEBA Spotřeba uspokojená (realizovaná) potřeba, lidské potřeby jsou uspokojovány prostřednictvím statků a služeb. Spotřebu dělíme na:  spotřebu konečnou – spotřeba lidí jako konečných zákazníků  spotřebu výrobní – spotřeba firem  spotřebu rovněž můžeme rozdělit na jednorázovou a dlouhodobou