Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce, hledání zaměstnání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce, hledání zaměstnání"— Transkript prezentace:

1 Práce, hledání zaměstnání

2 Práce a pracovní síla Práce je účelná a cílevědomá lidská činnost jejímž prostřednictvím jsou přeměňovány přírodní látky na statky, které jsou schopny uspokojovat lidské potřeby, nebo činnost, spojená s poskytováním služeb. Je základním výrobním faktorem (bez práce nejsou koláče).

3 Práce a pracovní síla Vykonávat práci je schopen člověk, který má takové fyzické a duševní vlastnosti, které potřebuje k produkci statků a služeb. Úroveň těchto předpokladů je označována jako lidský kapitál. Jeho hodnota roste se vzdělaností a praktickou připraveností, což vyjadřujeme pojmem kvalifikace.

4 Práce a pracovní síla Kvalifikace je způsobilost člověka pro výkon určité práce, která se získává vzděláváním, praktickou průpravou a je dána osobními předpoklady každého jedince. K uplatnění kvalifikace je nezbytný zájem ze strany potencionálního zaměstnavatele. To je dáno jeho potřebou. I zde platí tržní mechanismus – nabídka a poptávka.

5 Hledání zaměstnání Potencionální zaměstnanec má řadu možností, jak najít uplatnění odpovídající jeho kvalifikaci a jeho představám. Je to například: rodinná tradice – dle pracovního uplatnění jednoho z rodičů, bývá silným motivem už pro získávání kvalifikace zejména u některých profesí znalost budoucího pracoviště například z krátkodobých brigád a obdobné pracovní činnost využití informace o volné pracovní pozici od kamaráda nebo rodinného příslušníka využití inzerátů (např. spravnykrok, aprace, jobs atd./ využití služeb státní instituce – úřadu práce


Stáhnout ppt "Práce, hledání zaměstnání"

Podobné prezentace


Reklamy Google