Sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Mělník Kdy skončí české teplárenství?
Sdružení podnikatelů v teplárenství XIX. Seminář energetiků Aktuální problémy v českém teplárenství Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 XI. podzimní konference AEM Budoucnost českého teplárenství Miroslav Krejčů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
1 Konference „Nová energetická strategie EU a ČR“ Současnost teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství

sdružení podnikatelů v teplárenství Co je Teplárenské sdružení ČR, tedy kdo jsme? Jsme zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství. Sdružení bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit podnikání v oblasti dálkového zásobování tepelnou energií. Sdružení má aktuálně 96 členů. Jeho členy jsou:  výrobci a distributoři tepla,  výrobci a dodavatelé technologií pro teplárenství,  vysoké školy, projektové a jiné organizace se vztahem k dálkovému zásobování teplem. V ČR je dálkově teplem zásobováno 1,6 miliónu bytů, z toho členové TS ČR zásobují cca 75%. Dodáváme více jak 50% tepla dodávaného z centrálních zdrojů.

September 2000 Členové Sdružení dodávají teplo v desítkách měst a obcí v ČR, včetně těch největších. Mapa lokalit dodávek dálkového tepla od členů TS ČR

sdružení podnikatelů v teplárenství Základní body prezentace: 1.Státní energetická koncepce 2.Energetický zákon 3.Ekologické daně 4.Emisní povolenky 5.Program Zelená úsporám 6.Škody na lesních porostech 7.Směrnice o průmyslových emisích 8.Regulace cen tepelné energie

sdružení podnikatelů v teplárenství 1. Státní energetická koncepce (1)  V ČR je stále platná Státní energetická koncepce schválená vládou v r  V loňském roce pracovala Nezávislá energetická komise i oponentní komise. Ze zveřejněných výstupů vyplynulo, že problematika teplárenství byla vnímána jako jeden z významných problémů z pohledu nutnosti zajištění paliv pro výrobu tepelné energie.  Zpráva uváděla, že jak ve střednědobém, tak dlouhodobém horizontu prognózy dojde k ohrožení dálkového zásobování teplem v důsledku nedostatku hnědého uhlí pro většinu teplárenských zdrojů v ČR. Závažným argumentem je i zvýšení závislosti zásobování teplem, které nelze dovézt jako elektřinu, na zahraničních primárních zdrojích. Výsledkem nedostatku paliva a při odkládání řešení tohoto zásadního problému může být postupný rozpad soustav dálkového zásobování teplem, které patří k největším v rámci EU a které byly v poslední době významně modernizovány.  V srpnu byl MPO zpracován návrh aktualizované energetické koncepce ČR.  S předloženým návrhem SEK do roku 2050 se v hlavních bodech ztotožňujeme, podporujeme další rozvoj jaderné energetiky, rozumné využívání obnovitelných zdrojů energie a efektivní využití domácích zdrojů fosilních paliv.

sdružení podnikatelů v teplárenství Státní energetická koncepce (2)  Návrh aktualizace SEK však dostatečně neřeší otázku možného nedostatku uhlí pro stávající zdroje v nejbližší době. Současný stav nejistoty v dodávkách uhlí (především teplárnám a průmyslovým energetikám) vede ke zvyšování ceny uhlí a neumožňuje optimální využití stávajících energetických investic. Současná smluvní omezení na dodávky uhlí, převážně do roku 2012 s nejistotou záruky včasného uzavření dlouhodobých smluv povede k vynuceným přestavbám a ztrátám neodepsaných investic. Následné zvýšení cen elektřiny a tepla sníží konkurenceschopnost průmyslu a tepla z centrálního (dálkového) zásobování. Návrh SEK proto musí vést k rychlému řešení k zajištění dostatku uhlí již v roce  Přechod uhelného teplárenství na jinou palivovou základnu (plyn, biomasa) je technicky, investičně i časově velmi náročný, v případě plynu se zvýši závislost ČR na dovozu paliv, dojde k nárůstu ceny jednotkového množství tepelné energie na cca dvojnásobek stávajících cen. V praxi se ukazuje, že i biomasy, především štěpky je již nyní nedostatek.

sdružení podnikatelů v teplárenství 2. Energetický zákon  Energetický zákon byl v letošním roce novelizován (úplné znění č. 314/2009 Sb.).  I nadále zákon v § 78 požaduje instalaci měření dodaného množství teplé vody pro účely poměrného rozúčtování nákladů na tepelnou energii na její přípravu a rozvod na jednotlivá odběrná místa. Přitom evropská legislativa obdobnou povinnost nepožaduje. Uložená povinnost neřeší komplex problémů měření a rozúčtování teplé vody. Dostupná měřidla jsou drahá, náročná na údržbu,, země s rozvinutým teplárenstvím se tímto problémem nezabývají. Pro dodavatele tepla představuje instalace měřidel zbytečné finanční zatížení. Náklady související s naplněním požadavku se u jednotlivých teplárenských společností pohybují od 3 až po 250 mil. Kč, dopady na cenu TUV pak v rozmezí 5 – 25,- Kč/ m 3. Realizace měření způsobí i zvýšenou spotřebu elektrické a tepelné energie. Výsledkem bude růst ceny teplé vody a snižování efektivnosti CZT.  Nový požadavek - povinnost zápisu starých věcných břemen do katastru nemovitostí do r Administrativně náročné, chybí prováděcí legislativa, finanční náklady.

sdružení podnikatelů v teplárenství 3. Ekologické daně  V roce 2008 byly u nás zavedeny zákonem 261/2007 Sb. ekologické daně. V současné době je připravena technická novela těchto zákonů. V rámci návrhu novely je navrženo odstranění nedostatků v těchto zákonech, z pohledu teplárenství však není uspokojivě vyřešena otázka zdanění plynu. Je rozdílné pro zdroje do 50 KW a domácnosti a pro centrální zdroje, které také zásobují domácnosti. Domníváme se, že daňové zatížení obou skupin by mělo býti shodné. V rámci připravovaných dalších etap ekologické daňové reformy pak požadujeme, aby byl zachován minimálně stávající rozsahu osvobození od daní (tj. v rozsahu návrhu technické novely I. etapy reformy).  V české implementaci Směrnice EU bylo využito minima výjimek ze zdanění pro výrobu elektřiny a tepla v kombinované výrobě. Nebyla využita možnost daňově zvýhodnit (od daně osvobodit) spotřebu energetických produktů pro výrobu tepla při uplatňování režimu obchodovatelných licencí (u zdrojů zahrnutých v systému NAP) dle čl. 17 Směrnice EU.

sdružení podnikatelů v teplárenství 4. Emisní povolenky  Národní alokační plán na období po roce Je nutno podpořit a využít možnost přechodného přidělování volných povolenek pro potřeby teplárenského sektoru zdarma. Případný nákup povolenek se negativně promítne do ceny tepla. V případě nevyužití možnosti povolenek zdarma pro teplárenství hrozí vznik řady zdrojů pod 20 MW (hranice pro zdroje spadající pod povolenky), odpojování od CZT a rozpad především velkých soustav.  V rámci zákona o spotřebních daních byl Poslaneckou sněmovnou schválen pozměňovací návrh, který novelizuje zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Cílem novelizace je implementace článku 10c směrnice 29/2009/ES, který umožňuje přidělování emisních povolenek zdarma v případě, že energetická společnost investuje ve stejné výši do ekologických technologiích ve stávajících či nově postavených elektrárnách. S navrženými změnami v zákoně č. 695/2004 Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů formou “přílepku“ v principu souhlasíme. Nutný posun termínu předložení podkladů pro přechodnou bezplatnou alokaci povolenek a realizaci, stávající termíny nejsou zdroje schopny splnit.

sdružení podnikatelů v teplárenství 5. Program Zelená úsporám  Chybí podpora při přechodu z lokálního způsobu vytápění na tuhá paliva na CZT obdobně jako je podpora při přechodu na zemní plyn nebo spalování biomasy (např. formou příspěvku na předávací stanici nebo přípojku).  Chybí možnost podpory na rekonstrukce tepelných sítí a rozvodů, přechod z parního rozvodu na horkovodní, což přinese úspory z titulu snížení tepelných ztrát v rozvodech a stabilizaci/ event. snížení cen tepelné energie.  Problémem se ukazuje podpora solárně termických kolektorů. Současnou definicí přijatelnosti je možné podpořit i instalaci kolektorů u objektů napojených na CZT. To může mít dopad na ekonomickou situaci provozovatelů těchto systémů. Specifickým případem jsou pak systémy CZT, kdy je teplo vyráběno z OZE. Zde dochází k efektu „zbytečné“ investice z hlediska snížení emisí CO 2, neboť výroba tepla jak v centrálním zdroji, tak solárně-termickým kolektorem je z hlediska produkce emisí CO 2 nulová. Není tedy naplněn základní cíl programu, tedy snížení produkce CO 2.  Mnohé ze systémů CZT byly podpořeny z investičních či dotačních programů. Podmínky poskytnutí těchto investičních podpor byly a jsou vázány na plnění technických a environmentálních parametrů. Podporou instalace solárně termických kolektorů tak může dojít k neplnění požadovaných podmínek poskytnutí dotace.

sdružení podnikatelů v teplárenství 6. Škody na lesních porostech  I přes veškerá ekologická opatření a nemalé investice musí energetické zdroje nadále hradit takzvané škody na lesních porostech. Nezodpovězenou otázkou zůstává proč, za co, jestliže splňují všechny zákonem požadované limity, mnohdy s velkou rezervou. Jinde v Evropě, možná až na výjimky takováto platba neexistuje.

sdružení podnikatelů v teplárenství 7. Směrnice o průmyslových emisích  Směrnice EU o průmyslových emisích (pracovní č. KOM(2007) 844 v konečném znění) navrhuje nové mezní hodnoty emisí pro znečišťující látky pro zvlášť velké zdroje a termíny jejich realizace (roku 2016) - SO 2, NO x, které jsou pro české zdroje nerealizovatelné. Např. stávající zdroje splňují nyní požadované limity síry (1700 mg/m 3 ) na úrovni cca mg/m 3. Požadavek EU však je 150 mg/m 3. Přijetím návrhu dojde podstatnému zvýšení investičních a provozních nákladů u dotčených provozovatelů, budou zmařeny velké investice do ekologizace zdrojů v minulých letech (požadavky Národního programu snižování emisí ze stávajících zvláště velkých spalovacích zdrojů jsou podstatně mírnější než požadavky tohoto návrhu).

sdružení podnikatelů v teplárenství 8. Regulace cen tepelné energie  Ceny tepelná energie jsou regulovány od roku V průběhu let se forma regulace měnila, regulačním orgánem bylo MF ČR, po r ERÚ. Po otevření energetických trhů a uvolnění regulace pro elektřinu a plyn také teplárenské společnosti očekávaly, že regulace cen u tepla bude postupně zrušena.  Současné snahy některých poslanců o změny regulace zásadně odmítáme. Teplárenské společnosti jsou seriózními podnikateli na trhu s teplem, kteří jsou v přímé konkurenci s individuálním vytápěním, především zemním plynem. Další rozšiřování regulací činnosti tepláren nemůže vést ke snížení cen tepla. Ceny tepla se odvozují hlavně od cen paliva, které nejsou regulovány vůbec. Tvrdší regulace může vést k útlumu činnosti tepláren a rozbití celé teplárenské soustavy v ČR s negativními dopady na spotřebitele i ekologii. Teplárenské společnosti se domnívají, že stávající systém regulace a kontroly cen tepla u nás je dostatečný a průkazný a že stanovování dalších opatření je zcela zbytečné.  Uvítali bychom vyšší podporu výroby elektřiny z KVET. To by podpořilo výroby elektřiny ze zdrojů s KVET a rozvoj dálkového zásobování teplem se všemi jeho ekonomickými (úspory paliva) a ekologickými (snížení emisí) efekty. Stávající výše podpory není v žádném případě motivační k tomu, aby tyto nové zdroje vznikaly.

sdružení podnikatelů v teplárenství Kontakty: “Přijatelnou tepelnou pohodu za přiměřenou cenu, při zachování rovnováhy v přírodě”. Teplárenské sdružení České republiky Masarykovo náměstí 1544, Pardubice telefon: fax: www:tscr.cz