Soudní přezkum v územním plánování sledovat a ovlivňovat územní plán má smysl ustanovení § 18 stavebního zákona definuje „cíle územního plánování“ ustanovení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavební zákon po novele s účinností od
Advertisements

NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
DOVOLÁNÍ.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Ochrana životního prostředí VE STAVEBNÍM PRÁVU
Právo pro podnikatele II
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Kontrola veřejné správy I.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Správní soudnictví Veřejná správa.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Územní samospráva Obce
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
1 Porada na KrÚ JMK Územní plány dle nového stavebního zákona Ing. Stanislav Lunga Tel
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Lhůta pro pořízení územní studie
Umisťování staveb.
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Správní právo procesní
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Územní plánování Michal Matouš
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Územní plán Liberec.
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

soudní přezkum v územním plánování sledovat a ovlivňovat územní plán má smysl ustanovení § 18 stavebního zákona definuje „cíle územního plánování“ ustanovení § 19 st. zák. stanoví „úkoly územního plánování“ — Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území — vyvážený vztah podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území a který uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích — pr ̌ edme ̌ tem územních plánu ̊ je regulace zpu ̊ sobu využití území s ohledem na ver ̌ ejný zájem na funkc ̌ ním, souladném a udržitelném rozvoji území a ochrane ̌ urc ̌ itých spolec ̌ ensky významných hodnot — územní plány koordinují veřejné a soukromé zájmy v území — územní plány slouží k vymezení možných zpu ̊ sobu ̊ využití území obce. — jsou podkladem pro následná územní rozhodnutí a stavební povolení

soudní přezkum v územním plánování sledovat a ovlivňovat územní plán má smysl — v následném územním řízení (při umísťování konkrétní stavby) je již omezená možnost napadat podmínky umísťování vyplývající z územního plánu — viz rozsudek NSS 7 As 57/2007 – 98 ze dne „Práve ̌ por ̌ izování územne ̌ plánovací dokumentace je poc ̌ átec ̌ ním stadiem rozhodování, kdy jsou ješte ̌ možnosti výbe ̌ ru a alternativ otevr ̌ eny a kdy úc ̌ ast ver ̌ ejnosti mu ̊ že být úc ̌ inná. Proces schvalování zme ̌ ny územního plánu proto ste ̌ žovatelka mohla napadat práve ̌ v tomto stadiu územního plánování, a nikoliv až v r ̌ ízení územním. V rámci územního r ̌ ízení již není možné úc ̌ inne ̌ se vyjádr ̌ it k otázce, zda bude urc ̌ itá stavba realizována c ̌ i nikoliv. V této fázi již otázka nezní „zda“, ale „jak“. => nelze si „schovávat“ argumenty proti územnímu plánu až do územního řízení

soudní přezkum v územním plánování sledovat a ovlivňovat územní plán má smysl — už ve fázi projednávání územního plánu je potřeba aktivně vznášet připomínky či námitky proti nevhodnému řešení — a předcházet tak možnému zásahu do svých práv — konstantní judikatura NSS (usnesení RS NSS c ̌ j. 1 Ao 2/ ) že byt ̌ nemu ̊ že být procesní pasivita navrhovatele a priori vykládána k jeho tíži, musí se posoudit s pr ̌ ihlédnutím ke všem okolnostem daného pr ̌ ípadu. — pasivita sice není du ̊ vodem, který by sám o sobe ̌ vedl k odmítnutí návrhu, pr ̌ esto mu ̊ že soud v souladu s klasickou zásadou vigilantibus iura k pasivite ̌ pr ̌ ihlédnout pr ̌ i meritorním posouzení návrhu, konkrétne ̌ pr ̌ i posuzování dotc ̌ ení práv navrhovatele (rozsudek NSS 9 Ao 2/ ze dne , usnesení NSS c ̌ j. 3 Ao 9/ ze dne , Ústavní soud II. ÚS 482/10 ze dne )

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — přezkum opatření obecné povahy (tj. i ÚPn, stavebních uzávěr) je obsažen v § 101a – § 101d zákona č. 150/2002 Sb. — soudního řádu správního — pozor 3 letá lhůta od účinnosti územního plánu (15. den po vyvěšení veřejné vyhlášky publikující přijetí ÚPn) — tato 3 letá lhůta je propadná — po jejím marném uplynutí již návrh nelze podat (resp. soud jej odmítne) — tato lhůta byla zavedena novelou sřs, zákonem 303/2011 Sb., předtím žádná lhůta nebyla (což podle ústavního soudu, nálezu Pl.ÚS 34/10 ze dne nebylo neústavní...) — umožňovalo to přezkoumávat i velmi staré územní plány

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — podle § 101a odst. 1 „Návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí je oprávněn podat ten, kdo tvrdí, že byl na svých právech opatřením obecné povahy, vydaným správním orgánem, zkrácen“ — NSS to vyložil v usnesení RS čj. 1 Ao 1/2009–120 z a to tak, že oprávněn je vlastník nemovitostí v regulovaném území, resp. sousedících s regulovaným územím (ze sousední obce), nositel jiného věcného práva (věcné břemeno) — nájemníky vyloučil (civilistická redukce) — a poznamenal, že „nelze a priori vylou c ̌ it procesní legitimaci k podání návrhu podle § 101a a násl. SR ̌ S pro osoby z r ̌ ad tzv. dotc ̌ ené ver ̌ ejnosti ve smyslu c ̌ l. 9 odst. 2 a 3 Aarhuské úmluvy“ — avšak následná praxe vylučovala sdružení z možnosti napadat územní plány

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — nález ústavního soudu I. ÚS 59/14 z „Sdružení pro ochranu krajiny“, konstatoval [30] - zkrácení na právech nelze vykládat v neprospěch spolkových subjektů založených za účelem ochrany přírody a krajiny tak restriktivně… - zkrácení na právech nelze v podstatě civilisticky redukovat jen na případný zásah do práv vlastníků nemovitostí či jinak řečeno na imise zasahující nebo ohrožující vlastníky nemovitostí… — potvrzen nálezem IV. ÚS 3572/14 z „Okrašlovací spolek Zdíkovska“ Ústavní soud tak přiznal, že spolky jsou nositeli [hmotného] práva na příznivé životní prostředí — fyzické osoby toto právo mají a když využijí ústavního práva se sdružovat právě k ochraně práva na příznivé životní prostředí, nemohou se jejich právní možnosti zmenšit

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — obce jsou privilegovanými subjekty k podání návrhu na zrušení OOP podle § 101a odst. 2 sřs „Návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí, vydaného krajem, může podat též obec.“ — NSS ve svém usnesení 3 Ao 9/2011– 219 z dovodil, že Městská část hlavního města Prahy je způsobilá podat návrh na zrušení ÚPn HMP nebo jeho části — MČ mohou být dotčeny ve svém právu na samosprávu — mají přitom „přímý a bezprostřední vztah k nějaké části území, které je územním plánem regulováno“ (požadavek NSS v 1 Ao 1/2009 – 120) — MČ může napadnout i zásady územního rozvoje sousedícího kraje, jestliže mají přímý vliv na MČ

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — podle zákona č. 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze § 18 odst. 1 písm.a) „Do samostatné působnosti městské části náleží schvalování programu rozvoje městské části“ — MČ se podílí na projednávání ÚPn (§ 17 odst. 1 písm. g) zákona o HMP a podle § 89 odst. 1 písm. d) „je zastupitelstvu městské části vyhrazeno ) vyjadřovat se k návrhu územně plánovací dokumentace hlavního města Prahy“ — podle § 89 odst. 4 stavebního zákona „Obec uplatňuje v územním řízení námitky k ochraně zájmů obce a zájmů občanů obce.“

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny v „civilní větvi“ soudnictví Nejvyšší soud (2 Cdon 330/97) dovodil, že je zřejmé „že obec je veřejnoprávní korporací, jejíž faktický základ tvoří její občané…Občané mají schopnost vnímat uvedené imise a jsou-li jimi rušeni při oprávněném užívání nemovitostí ve vlastnictví obce, je jimi při výkonu svého vlastnického práva rušena i obec.“ — jde o aktivní legitimaci za účelem ochrany práva na samosprávu (v tom ochrana občanů) — a také ochrany práva na příznivé životní prostředí (přeneseného na obec právě z občanů)

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — podmínkou podání návrhu není aktivní účast (podání námitek, připomínek) v procesu pořizování ÚPn (tj. zaspání nevylučuje podání návrhu — na rozdíl od žaloby proti správnímu rozhodnutí) ALE — ústavní soud v usnesení II. ÚS 482/10 ze dne uvedl „stěžovatel … po celou dobu pr ̌ ípravy návrhu nového územního plánu i v pru ̊ be ̌ hu r ̌ ízení o ne ̌ m byl zcela pasivní. … por ̌ izovatel územního plánu nemu ̊ že pr ̌ edvídat a dovozovat výhrady jednotlivých vlastníku ̊ pozemku ̊ a staveb k návrhu nového územního plánu jinak než prostr ̌ ednictvím konkrétne ̌ vznesených pr ̌ ipomínek c ̌ i námi- tek. Jestliže tak ste ̌ žovatel neuc ̌ inil, o c ̌ emž od poc ̌ átku nebylo sporu, nedal tím por ̌ izovateli územního plánu šanci opodstatne ̌ nost výhrad zvážit a rozhodnout o nich, at ̌ už jakkoliv. Zcela legitimní byl proto postup zastupitelstva, které mlc ̌ ení ste ̌ žovatele vyložilo jako jeho souhlas s podobou územního plánu.“

soudní přezkum v územním plánování podání návrhu k soudu — na přezkum ÚPn či jeho změny — návrh se podává k Městskému soudu v Praze (to při napadení územního plánu HMP) — popřípadě ke Krajskému soudu v Praze, při napadení ZÚR Středočeského kraje — odpůrcem je Hlavní město Praha (resp. Středočeský kraj) (u úprav, prováděných jen Magistrátem to byl podle soudu MHMP!) před novelou 303/2011 Sb. se návrh podával k NSS, nyní lze k němu podat kasační stížnost (u ní povinné zastoupení či jednání osobou s právnickým vzděláním)

soudní přezkum v územním plánování přezkum ÚPn či jeho změny — postup soudu — správní soud posuzuje zákonnost (§ 101d odst.2 sřs) nikoli věcnou správnost (to jen v případě excesu — viz dále test přiměřenosti) (soudu nepr ̌ ísluší pr ̌ e­zkoumávat, zda by bylo pro urc ̌ itý pozemek c ̌ i území vhodne ̌ jší zvolit ten c ̌ i onen zpu ̊ sob funkc ̌ ního využití c ̌ i zda by napr ̌ íklad nebylo výhodne ̌ jší vymezit oblast klidu jinde, než je tomu v územním plánu souc ̌ asném — viz rozsudek NSS 7 Ao 2/2010 – 83 ze ) — při rozhodování je soud vázán rozsahem a důvody návrhu (§ 101d odst.1 sřs) — nezákonnost je proto potřeba tvrdit a svá tvrzení dobře odůvodnit (před novelou 303/2011 Sb. přezkoumával NSS zákonnost v celém rozsahu z úřední povinnosti)

soudní přezkum v územním plánování přezkum ÚPn či jeho změny — postup soudu — co tedy napadat v návrhu? — je to velmi individuální — závisí na konkrétní situaci (Podle rozsudku NSS c ̌ j. 8 Ao 2/2010 – 644 z jsou du ̊ vodem pro zrušení územního plánu takové vady: „...když pochybení správního orgánu pr ̌ ekroc ̌ ila mez, kterou je možno vzhledem k celkové komplikovanosti r ̌ ízení a s pr ̌ ihlédnutím k povaze rozhodované ve ̌ ci považovat za ješte ̌ pr ̌ ijatelnou. K pr ̌ ekroc ̌ ení takové meze mu ̊ že dojít jediným závažným pochybením stejne ̌ jako ve ̌ tším poc ̌ tem relativne ̌ samostatných (pove ̌ tšinou procesních) pochybení.“) — možnost napadat procesní vady — když vedly k zásahu do hmotného práva (NSS 1 Ao 1/2009 – 120) — napadat zásah do hmotných práv (to je vůbec podmínka aktivní legitimace) — a to nejen práva vlastnického! (viz výše) — obec (MČ) může tvrdit zásah do práv a zájmů svých občanů

soudní přezkum v územním plánování přezkum ÚPn či jeho změny — postup soudu algoritmus přezkumu — popsal jej NSS v rozsudku 1 Ao 1/2005 – 98 z — spočívá v 5 krocích formální kriteria 1. pravomoc správního orgánu (zastupitelstvo…) 2. působnost správního orgánu (věcná — obec ne plochy nadmístního významu, místní působnost) 3. procesní postup správního orgánu materiální kriteria 4. rozpor ÚPn s hmotným právem (připomínám nutnost tvrdit) 5. dodržení zásady proporcionality

soudní přezkum v územním plánování postup soudu — algoritmus přezkumu krok 3. procesní postup správního orgánu — Ne každé tvrzené procesní pochybení však povede k úspe ̌ šnosti návrhu. Ne jakékoliv procesní pochybení, ale pouze vada, která je takové intenzity, že ve svém du ̊ sledku znamená zásah do ver ̌ ejných subjektivních práv navrhovatele. Navrhovatel tedy musí tvrdit, jakým zpu ̊ sobem konkrétní pochybení mohlo mít dopad do jeho hmotných práv. — vynechání fáze (absence posouzení kumulativních a synergických vlivů, nerespektování nutnosti posouzení SEA — rozsudek NSS 1 Ao 5/2009 – 185 z ) — nedostatečné vypořádání se se vznesenými námitkami [vznášet je!] — neopatření stanovisek dotčených orgánů (k námitkám) — vypořádání se s námitkou jako s připomínkou — vadné vypořádání připomínek (NSS 4 Ao 5/2010 – 48) — NEPŘEZKOUMATELNOST (např. nesoulad textové a grafické části, změna návrhu před schválením bez odůvodnění... NSS 8 Aos 3/2012 – 62 z )

soudní přezkum v územním plánování postup soudu — algoritmus přezkumu krok 4. rozpor ÚPn s hmotným právem například: — porušení hierarchie (rozpor s nadřazenou územně plánovací dokumentací) — překročení § 55 odst. 3 stavebního zákona (vymezení další zastavitelné plochy pouze na základe ̌ prokázání i/ nemožnosti využít již vymezené zastavitelné plochy a ii/ potr ̌ eby vymezení nových zastavitelných ploch)

soudní přezkum v územním plánování postup soudu — algoritmus přezkumu krok 5. ne/dodržení zásady proporcionality Vlastnické právo je garantováno c ̌ lánkem 11 Listiny základních práv a svobod. Není však koncipováno jako absolutní a bezbr ̌ ehé. Vlastnictví zavazuje a jednotlivec jej nesmí užívat tak, aby ohrožoval práva jiných nebo zájmy spolec ̌ nosti jako celku. Listina pr ̌ ipouští jeho omezení z du ̊ vodu ochrany práv jiných nebo ver ̌ ejného zájmu, jímž mu ̊ že být napr ̌ íklad lidské zdraví, ochrana pr ̌ írody a životního prostr ̌ edí. Tato povolená omezení však musí nezbytne ̌ sledovat legitimní cíl. Soudy zjišt ̌ uje, zda omezení takovýto legitimní cíl sledují. Posuzují v souladu se zásadou subsidiarity a minimalizace zásahu obecnou pr ̌ ime ̌ r ̌ enost regulace, její vhodnost, potr ̌ ebnost, a zda zásahy jsou provedeny pouze v minimální nezbytné mír ̌ e a nediskriminac ̌ ním zpu ̊ sobem. Tedy, zda zásah do vlastnického práva je ješte ̌ pr ̌ ípustný, nebo zda již existuje zjevný nepome ̌ r mezi využitím území (zpravidla ver ̌ ejným zájmem na jeho využití) a omezením vlastnického práva. (rozsudek NSS 9 Aos 1/2012 – 48 ze dne )

soudní přezkum v územním plánování děkuji za pozornost Mgr. Pavel Černohous, advokát člen Ateliéru pro životní prostředí, o.s.