Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/34.0865 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkany = uhlovodíky s jednoduchými vazbami (nasycené uhlovodíky)
Elektronická učebnice – II
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Alkeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Alkany.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Alkany, cykloalkany.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje organických sloučenin
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci výhradně jednoduché vazby. Dříve se alkany nazývaly též parafiny. Všechny alkany snadno reagují s kyslíkem,
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Základy organické chemie
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Alkany a cykloalkany.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: I. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Základy přírodních věd Tematický okruh: Úvod do chemie Téma: Uhlovodíky a cukry Název autora: Mgr. Lucie Červenková Vytvořeno dne: Březen 2013 Anotace Určeno pro žáky Praktické školy jako prezentace k učivu Uhlovodíky a cukry Klíčová slova: Skupiny uhlovodíků, výroba cukru, přírodní cukr,

Anotace - Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na téma Uhlovodíky a cukry. Text je určen pro žáky 1. ročníku Praktické školy.

Uhlovodíky a cukry

Uhlovodík je označení pro organickou sloučeninu, jejíž molekula se skládá pouze z atomů uhlíku (C) a vodíku(H).organickou sloučeninumolekulaatomůuhlíkuvodíku Tyto látky mají hlavní uhlíkový řetězec (tzv. uhlíková kostra), na který jsou připojeny atomy vodíku. Nejjednodušším uhlovodíkem je- 1. methan, uhlovodík s jedním atomem uhlíku a čtyřmi atomy vodíku:methanatomemuhlíkuvodíku Dále následují: 2. ethan je uhlovodík (přesněji řečeno alkan) sestávající z dvou atomů uhlíku spojených jednoduchou vazbou, každý se třemi atomy vodíku:than 3. propan3. propan má tři uhlíkové atomy 4. butan4. butan čtyři uhlíkové atomy Dále následují: pentanpentan (5), hexan (6), heptan (7),oktan (8), nonan (9), dekan (10),….hexanheptanoktannonandekan uhlovodíky

Co to znamená cyklický Co znamená acyklický Pro zajímavost – jak se vyvíjí vzorec Rozdělení uhlovodíků

Propan - butan LPG (z angličtiny Liquefied Petroleum Gas) neboli zkapalněný ropný plyn je směs uhlovodíkových plynů používaná jako palivo do spalovacích spotřebičů a vozidel.angličtinyropnýplynuhlovodíkovýchpalivo Jde o novodobější označení pro směs topného plynu,topného plynu známou jako propan-butan.propanbutan Používá se jako palivo pro vaření, vytápění i osvětlování, dále také jako palivo pro zážehové motory.vařenívytápěníosvětlovánízážehové motory Běžně se plní do tlakových lahví různých velikostí, které se pak používají jakožto přenosné zásobníky topného plynu v domácnostech a při pobytu v přírodě. Protože narušuje přírodní pryž, musí být všechna těsnění vyrobena ze syntetických látek.tlakových lahvípryžtěsnění

Methan se přirozeně vyskytuje na Zemi: v atmosféře, kam se dostává zejména jako původuní(bioplyn), nebo jako produkt metabolismu velkých přežvýkavců, také z termitišť a z rýžovišť.atmosféřebioplyn v podzemí: jako hlavní složka zemního plynuzemního plynu jako součást důlního plynu v dolechdůlního plynudolech rozpuštěný v ropěropě rozpuštěný ve vodě některých jezervodějezer tvoří bublinky pod ledem rozmrzajícího permafrostu, například na SibiřipermafrostuSibiři Zajímavost! Přítomnost ve vesmíru Ve vesmíru byl nalezen v plynných mračnech v mezihvězdném prostoru. Dále pak je součástí atmosfér velkých planet (Jupiter, Saturn, Uran a Neptun) sluneční soustavy. V pevném stavu je součástí tzv. ledových měsíců velkých planet a tvoří zřejmě nezanedbatelnou část hmoty transneptunických těles, případně je vysrážen ve formě ledu nebo jinovatky na jejich povrchu (např. Pluto). Byl také prokázán v koronách komet.planetJupiterSaturnUranNeptunsluneční soustavytransneptunických tělesPlutokoronáchkomet Metan Vzhledem k tomu, že silně absorbuje infračervené záření, patří mezi významné skleníkové plyny zvyšující teplotu na Zemiinfračervené zářenískleníkové plyny

Geometrie molekuly metanuMethan může reagovat explozivně s kyslíkem.explozivněkyslíkem

Ethan Za normálních podmínek je to bezbarvý hořlavý plyn bez zápachu jen nepatrně těžší než vzduch.normálních podmínekplynvzduch Ve směsi se vzduchem, obsahující 3 až 12,5 % ethanu snadno exploduje.směsi Ethan je významnou chemickou surovinou, která je zpracovávána především v nalezištích zemního plynu a v petrochemických závodech, kde odpadá při zpracování ropy. Nejdůležitějšími výrobky z ethanu jsou ethen(ethylen) a chlorethen (vinylchlorid) pro výrobu plastů a kyselina octová.ethenchlorethenplastůkyselina octová Používá se také v chladírenství jako teplonosné médium.chladírenství V mikrobiologii, fyziologii a lékařství se kapalný ethan používá ke zmrazování mikroskopických vzorků, neboť jejich prudkým ochlazením se zabrání krystalizaci vody, jejíž krystalky by jinak poškodily jemnou strukturu zkoumaného materiálu. Struktura molekuly ethanu

Cukr (z něm. Zucker, z arab. sukkar) je přírodní sladidlo, sladká poživatina. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.něm.arab.sacharózadisacharidglukózyfruktózy Vyrábí se v cukrovarech, hlavně z cukrové třtiny a z cukrové řepy a dodává na trh v krystalech, prášku, kostkách atd.cukrovarechcukrové třtinycukrové řepy Světová produkce cukru činí kolem 160 milionů tun ročně a cukr je tak hospodářsky velmi významná komodita. CUKRY Nadměrná spotřeba cukru, sladkých nápojů a cukrovinek působí řadu zdravotních potíží: přispívá k růstu obezityobezity *zejména u dětí všechny cukry pronikají do zubní skloviny, kde se odbourávají na kyseliny, jež mohou snižovat obsah vápníku. Podporují tak bakterie, které způsobují zubní kaz (caries).zubní sklovinyvápníkubakteriezubní kaz cukr zrychluje stárnutí. Trvale zvýšená hladina glukózy v krvi způsobuje vznik produktů pokročilé glykace AGE (Advanced glycation end products). V důsledku jejich působení se zvyšuje poškození tkání způsobené volnými radikály. [3]stárnutíglukózyvolnými radikály [3] CukrovkaCukrovka (diabetes mellitus) se sice projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi, není však způsobena požíváním cukru. Nemocní cukrovkou čili diabetici musí užívání cukru silně omezovat a často jej nahrazují náhradními sladidly. Syntetická i přírodní náhradní sladidla mají nižší kalorickou hodnotu než cukr a nepřispívají ke vznikuzubního kazu. Proto se často užívají i v rámci zdravé výživy a různých diet.diabetes mellituskrvináhradními sladidlyzubního kazudiet

Nadměrná spotřeba cukru, sladkých nápojů a cukrovinek působí řadu zdravotních potíží: přispívá k růstu obezityobezity *zejména u dětí všechny cukry pronikají do zubní skloviny, kde se odbourávají na kyseliny, jež mohou snižovat obsah vápníku. Podporují tak bakterie, které způsobují zubní kaz (caries).zubní sklovinyvápníkubakteriezubní kaz Cukr zrychluje stárnutí.stárnutí Trvale zvýšená hladina glukózy v krvi způsobuje vznik produktů pokročilé glykaceglukózy V důsledku jejich působení se zvyšuje poškození tkání způsobené volnými radikály.volnými radikály CukrovkaCukrovka (diabetes mellitus) se sice projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi, není však způsobena požíváním cukru. Nemocní cukrovkou čili diabetici musí užívání cukru silně omezovat a často jej nahrazují náhradními sladidly.diabetes mellituskrvináhradními sladidly Syntetická i přírodní náhradní sladidla mají nižší kalorickou hodnotu než cukr a nepřispívají ke vzniku zubního kazu.zubního kazu Proto se často užívají i v rámci zdravé výživy a různých diet.diet CUKRY

Umělá sladidla pomáhají diabetikům Přírodní cukry neškodí

Čím nahradíme vyráběný cukr?

Pracovní list č Z čeho se vyrábí cukr?

Pracovní list č. 2 Co je nejzdravější? Doplň 5 potravin, v nichž máme zdravý cukr: Doplň 5 důvodů, proč nemáme jíst sladkosti s vyrobeným cukrem:

Pracovní list č Proč máme být opatrní při zacházení s plynovou bombou a nebo plynovou troubou? 2. Jaké znáš uhlovodíky? 3. Jsou toto všechno uhlovodíky? 4. Seřaď je, jak jdou za sebou. heptan butan oktan propan pentan etan metan dekan hexan nonan

Zdroje a citace: Obrázky: Vlastní tvorba, obrázky vytvořené za pomocí programu Microsoft Power Point – kreslení, klipart, obrázky z vlastních zdrojů

Obrázky: