Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Advertisements

DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Fyzika – akustika. Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Pravděpodobnosti jevů
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Grafické znázornění síly
Měření síly.
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Vázané oscilátory.
KMITÁNÍ Obsah: Kmitavý pohyb Perioda, frekvence Kyvadlo
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
Variace bez opakování 25. srpna 2013 VY_42_INOVACE_190202
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlnění a optika (Fyzika)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Fyzika I Test IV Těleso o hmotnosti m a rychlosti v dojede setrvačností do vzdálenosti s. Určete koeficient tření, m=? 2. Koef.
Charakteristiky variability
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Fyzikální síly.
Úvod do fyziky opakování
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Technická mechanika – Těžiště
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Tepelná kapacita tělesa
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
PaedDr. Jozef Beňuška
Kmity.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Mechanické kmitání a vlnění
Vlastnosti látek − hustota
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zvukové jevy.
Měření tíhového zrychlení
Transkript prezentace:

Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ dubna 2013

2 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Mechanické kmitání Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 2

Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol č. 1: Změřte tuhost pružiny statickou metodou Pomůcky: Teorie: Tabulka: Výsledek: Závěr: Úkol č. 2: Změřte tuhost pružiny dynamickou metodou Pomůcky: Tabulka: Výsledky: Závěr: Úkol č. 3: Změřte dynamicky délku matematického kyvadla Pomůcky: Teorie: Tabulka: Výsledky: Závěr: 3

4 Teorie: Kmitavý pohyb je mechanický periodický pohyb. Typické pro kmitání je opakování téhož děje ve stejných časových intervalech. Tento časový interval se nazývá PERIODA kmitání. Označujeme ji T, jednotka je sekunda. Těleso, které kmitá, nazýváme OSCILÁTOR. Mezi mechanické oscilátory řadíme PRUŽINOVÝ OSCILÁTOR nebo MATEMATICKÉ KYVADLO. Odvoďte jednotku tuhosti ze vztahu pro sílu vyvolávající harmonické kmitání uvedeného v MFChT na str Obr. 1

5 Teorie: Pružinový oscilátor Skládá se z volně zavěšené pružiny a závaží. Závaží má hmotnost m a pružina má jedinou fyzikální charakteristiku – tuhost pružiny k. Při kmitavém harmonickém pohybu perioda a frekvence pružinového oscilátoru závisí pouze na hmotnosti zavěšeného tělesa m a na tzv. tuhosti pružiny k vztahy Obr. 1

6 Pomůcky: pružina, kovový stojan, několik různých závaží, digitální váhy, metr Postup: 1) Určete hmotnost m závaží a zapište do tabulky. 2) Zavěste pružinu na stojan. 3) Změřte délku pružiny l před zavěšením závaží. 4) Zavěste závaží tak, aby pružinu, aby nekmitala a změřte délku protažené pružiny l 1. 5) Určete prodloužení pružiny  l. 6) Body 3 až 5 opakujte s minimálně pěti různě těžkými závažími. 7) Vypočtěte a do tabulky zapište tuhost pružiny k. 8) Určete její směrodatnou  k odchylku a relativní odchylku  k. Úkol č. 1: Určete tuhost pružiny statickou metodou 6 Obr. 2

7 Návrh tabulky Úkol č. 1: Určete tuhost pružiny statickou metodou 7 TAB Úkol průměr

8 Pomůcky: pružina, kovový stojan, několik různých závaží, digitální váhy, stopky Postup: 1) Určete hmotnost m závaží a zapište do tabulky. 2) Zavěste pružinu na stojan a závaží na pružinu. 3) Mírně vychylte závaží ve svislém směru z rovnovážné polohy a určete čas dvaceti period 20.T. Z něj vypočtěte periodu T. 4) Body 1 až 3 opakujte s minimálně pěti různě těžkými závažími. 5) Vypočtěte a do tabulky zapište periodu T, frekvenci f a tuhost pružiny k. 6) Vypočtěte průměrnou hodnotu, směrodatnou a relativní odchylku tuhosti a zapište výsledky ve správném tvaru. Úkol č. 2: Určete tuhost pružiny dynamickou metodou 8 Obr. 3

9 Návrh tabulky Úkol č. 2: Určete tuhost pružiny dynamickou metodou 9 TAB Úkol průměr

10 Teorie: Matematické kyvadlo Skládá se z volně zavěšeného tenkého nehmotného závěsu a na něm zavěšeného malého závaží, které považujeme za hmotný bod. Závaží má hmotnost m a závěs má délku l. Jestliže kyvadlo kmitá kolem rovnovážné polohy s malou výchylkou, říkáme, že kmitavý pohyb je harmonický. Dá se ověřit, že perioda a frekvence harmonického kmitání nezávisí na hmotnosti hmotného bodu. Bude-li hmotný bod nahrazen tělesem, budou ovlivněny odporem prostředí. Perioda a frekvence matematického kyvadla závisí pouze na délce závěsu l a tíhovém zrychlení g vztahy Obr. 4

11 Pomůcky: aspoň 1 metr dlouhá tenká nit, malé závaží, stopky, metr Postup: 1) Zavěste na vysoký stojan tak, aby se druhý konec nedotýkal země. 3) Na druhý konec niti zavěste závaží. 4) Mírně vychylte závaží z rovnovážné polohy (maximálně 5°od rovnovážné polohy). 5) Pusťte závaží a nechte ho kývat. 6) Změřte dobu 10 period (perioda je doba, která uplyne mezi dvěma po sobě jdoucími průchody tělesa rovnovážnou polohou) a určete tak dobu jedné periody T. Zapište hodnoty do tabulky. 7) Do tabulky postupně zaznamenávejte deset měření při stejné délce kyvadla. 8) Vypočtěte a do tabulky zaznamenejte délku kyvadla l. 9) Vypočtěte průměrnou hodnotu, směrodatnou a relativní odchylku délky kyvadla a zapište je ve správném tvaru. 10) Změřte délku kyvadla pomocí metru a srovnejte výsledek s vypočtenou hodnotu. Úkol č. 3: Určete dynamicky délku matematického kyvadla 11 Obr. 5

12 Návrh tabulky Úkol č. 3: Určete dynamicky délku matematického kyvadla 12 TAB Úkol průměr

13 Mnoho úspěchů při měření! Do práce! 13

14 Zdroje: Obr. 1: ALEXANDROV, Oleg. Simple Harmonic Oscillator [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 3: PUMBAA80. Smiley [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 4: RURYK. Oscillating Pendulum [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 5: PUMBAA80. Watchmen Smiley [online] [cit ]. Dostupné z: