V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program rozvoje venkova na období OBECNÉ PODMÍNKY PRO 1. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Advertisements

Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje (Kotlíkové dotace) Příprava programu Ing. Martin KobzáňOstrožská Nová Ves vedoucí odboru řízení.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Bc. Pavel Šoltys, DiS
Obsah: Kdo může žádat o dotaci? Na co je dotace určena?
Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji
Domovní čistírny odpadních vod
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Vytápění Tepelné ztráty
Stavební uzávěra základní informace
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
Podpora alternativních způsobů dopravy
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Program na podporu lesních ekosystémů
Výměna zastaralých zdrojů vytápění dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení března 2018, Brno.
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Programy na podporu bydlení
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji I.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Energetický management budov
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení ledna 2018, Praha.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby
Transkript prezentace:

V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)

 Programové období ESIF 2014 – 2020 (Evropský fond soudržnosti)  Operační program Životní prostředí Řídicí orgán: MŽP, prostřednictvím SFŽP  Královéhradecký kraj - příjemce projektu „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností“ 200 mil. Kč (2016 – 2017) výměna min neekologických kotlů

Na co lze získat dotaci? Výměna zastaralého zdroje vytápění na pevná paliva s ručním přikládáním za: „ekologický“ kotel na pevná paliva plynový kondenzační kotel tepelné čerpadlo Nový zdroj vytápění:  musí splňovat tzv. ekodesign (nař. EK 813/2013, resp. 2015/1189)  musí být uveden na Seznamu registrovaných výrobků MŽP, nebo do něj být dodatečně zapsán na základě údajů výrobce (certifikace). Viz: nebo

Kdo může požádat o dotaci?  fyzická osoba, která vlastní RD na území KHK  hlavním zdrojem vytápění RD je stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním Rodinný dům = stavba pro bydlení (> 50 % podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomu účelu určena), příp. bytový dům, v němž jsou nejvýše tři samostatné byty a obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt Ověřit soulad skutečnosti s údaji v Katastru nemovitostí!

 RD splňuje parametry třídy „C“ energetické náročnosti budovy (úsporná) nebo  u RD, kde dojde k výměně zdroje vytápění, bylo či bude současně žádáno o dotaci z programu Nová zelená úsporám (snížení energ. náročnosti budovy) nebo  bude provedeno alespoň jedno z tzv. „mikro“ energetických opatření Jaké jsou další podmínky?

Co jsou „mikro“ energetická opatření? zateplení střechy nebo půdních prostor zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.) oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády (eliminace tepelných mostů) oddělení vytápěného prostoru RD od venkovního (např. zádveří)

Co jsou „mikro“ energetická opatření? dílčí výměna oken výměna vstupních a balkonových dveří instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla Náklady na „mikro“ energetická opatření ≤ Kč Energetický specialista: potvrzení vhodnosti „mikro“ energ. opatření Seznam energetickým specialistů:

Jaká je výše dotace? max. výše tzv. způsobilých výdajů = Kč (z toho dotace = max Kč) Dotace bude činit z celkových výdajů na výměnu kotle (≤ Kč) 70 % při pořízení kotle spalujícího pouze uhlí 75 % v případě kombinovaného kotle (uhlí+biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle 80 % v případě tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu

5% bonus pokud se RD nachází v Katastrálním území obcí spadajících do tzv. prioritního území (viz Střednědobou strategii ochrany ovzduší): Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město (HK), Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí (JC), Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov Jaká je výše dotace?

Co je možné z dotace ještě uhradit? stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s pořízením nového zdroje vytápění a realizací „mikro“ energetického opatření stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy dodávka a instalace akumulační nádoby (vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje vytápění) zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a splnění technických parametrů služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti „mikro“ energetických opatření

Co je možné z dotace ještě uhradit? pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy (jen pokud prokazuje klasifikační třídu „C“ energetické náročnosti budovy) dovedení plynu z paty pozemku (HUP) do kotelny vč. úprav kotelny vyvložkování komínu náklady spojené s odvozem starého zdroje vytápění projektová dokumentace (není podmínkou poskytnutí podpory, vhodná u komplexnějších projektů)

Jak, kdy a kde mohu o dotaci požádat?  Zveřejnění podmínek dotačního programu: (předpoklad)  Zahájení příjmu žádostí: (předpoklad)  Elektronický systém DOTIS – dotační portál Královéhradeckého kraje registrace elektronicky podepsaná žádost včetně příloh následně poštou (Kotlíkové dotace)

Přílohy žádosti:  Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) třídy „C“ (pokud je k dispozici),  Kopie Rozhodnutí o poskytnutí dotace nebo Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám (pokud je k dispozici)  Potvrzení energetického specialisty o vhodnosti vybraného „mikro“energetického opatření (pokud je k dispozici) Z uvedených dokumentů bude předložen pouze 1 !!!  Fotodokumentace stávajícího kotle připojeného na komín a otopnou soustavu (viditelné připojení a „čitelná“ identifikace kotelny),  Souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví domu v rámci společného jmění manželů, případně souhlas spoluvlastníků rodinného domu, či souhlas vlastníka pozemku, pokud je odlišný od vlastníka domu.

Kdy dostanu peníze? Královéhradecký kraj bude poskytovat dotaci i zpětně, pokud náklady vznikly po a jsou splněny všechny podmínky výzvy vyhlášené z ledna Dotace bude hrazena:  zpětně na základě faktur uhrazených příslušnému dodavateli ( ex post )  zálohově - na základě zálohových faktur (modifikovaná ex ante)

Jak prokážu způsobilost výdaje?  Při zpětné úhradě příjemci (ex post) : faktura za dodávku či službu doklad prokazující uhrazení faktury dodavateli např. výpis z BÚ, popř. příjmový doklad  Při přímé úhradě dodavateli (modifikovaná ex ante) : faktura za dodávku či službu smlouva o dílo uzavřená s příslušným dodavatelem pokladní doklady doklad prokazující uhrazení části faktury příjemcem

Jaké mě čekají kontroly ze strany kraje?  Administrativní kontrola kontrola projektové žádosti – kontrola splnění formálních náležitostí a splnění podmínek přijatelnosti, kontrola předložených účetních dokladů  Kontrola na místě (bude provedena u minimálně 5% projektů) - veřejnosprávní kontroly, metodické návštěvy.  Předběžné, průběžné, následné (+ udržitelnost) Porušení závazných pravidel uvedených ve Smlouvě o dotaci = Porušení rozpočtové kázně ve smyslu § 22 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů = možná sankce až do výše celé dotace!!!

 Královéhradecký kraj odkaz „Kotlíkové dotace“  Operační program Životní prostředí (Prioritní osy 2 – Kvalita ovzduší, 16. výzva)  Státní fond životního prostředí  Seznam energetických specialistů  Seznam registrovaných výrobků vyrobku?verze=1 Kde najdu další informace?

Kontakty:  Bc. Pavla Bernacká, DiS., tel.: , mobil: ,  Dagmar Jáklová, tel.: , mobil: ,  Ing. Luboš Pechánek, tel.: , mobil: ,  Ing. Lenka Rychterová, tel.: , mobil: ,  Jana Trojanová, tel.: , mobil: ,  Alena Zachariášová, tel.: , mobil: ,