Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Novela seznamu zdravotních výkonů
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Správa sociálního zabezpečení
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Máme se bát biosimilars?
Poptávka po zdravotní péči
Správa sociálního zabezpečení
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče

Co je „paragraf Fišerové“ Podle ustanovení § 11 odst. 1 písm. d) zákona č. 48/1997Sb. o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění má pojištěnec právo na zdravotní péči bez přímé úhrady, pokud mu byla poskytnuta v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem. „Lékař či jiný pracovník ve zdravotnictví ani zdravotnické zařízení nesmí za tuto zdravotní péči ani v souvislosti s poskytnutím této péče přijmout od pojištěnce žádnou úhradu“. Toto ustanovení představuje tzv. paragraf Fišerové, přičemž podtržený text již není součástí platné právní úpravy a byl s účinností od 1. ledna 2008 zrušen zákonem č. 261/2007 Sb.

Paragraf Fišerové – důsledky jeho působení  Znemožnění legální spoluúčasti na poskytování zdravotní péče  Pojištěnec ztrácí i nárok na část hrazené péče a pokud se jedná o hrazenou péči je každá úhrada protiprávní  Důsledkem je spoluúčast založená na „sponzorských darech“, např.: za nadstandardní materiál při operaci katarakt či náhradách kloubů nebo přímé působení tzv. šedé ekonomiky  Historická zkušenost „spoluúčasti“:  Drobné pozornosti ošetřují lékař  Porodnice  Procedury lázně  TEP

Paragraf Fišerové – návrh změny  redefinice rozsahu zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění – rozšíření o zdravotní péči poskytnutou s cílem zmírnit utrpení.  péče odpovídající zdravotnímu stavu pojištěnce, byla pro něj přiměřeně bezpečná a její poskytnutí bylo v souladu s účelným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění. Návrh současně vytváří prostor pro legální spoluúčast pojištěnce, kdy zdravotnické zařízení bude mít možnost nabídnout poskytnutí takové péče, která přesahuje požadavek na účelné vynakládání zdrojů veřejného zdravotního pojištění.  Ze zdravotního pojištění se dále hradí zdravotní péče, která má stejný terapeutický účinek jako zdravotní péče podle odstavců 1 až 4 a splňuje podmínky v nich stanovené, avšak nesplňuje požadavek stanovený pro vynakládání zdrojů veřejného zdravotního pojištění (dále jen „ekonomicky náročnější varianta“); v takovém případě se ze zdravotního pojištění hradí poskytnutá zdravotní péče pouze do výše stanovené pro úhradu zdravotní péče v základní variantě. Za ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče lze považovat pouze zdravotní péči, která je takto označena v prováděcím právním předpise.

Paragraf Fišerové – dopady na pacienta  Pacient dostává po dlouhých letech právo na legální možnost spoluúčasti na zdravotní péči a to na úhradě rozdílu mezi „základní variantou“ a „ekonomicky náročnější variantou“.  Vzhledem k tomu, že za ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče lze považovat pouze zdravotní péči, která je takto označena v prováděcím právním předpise. Dostává se pojištěnci výrazná možnost kontroly ohledně rozsahu nabídky „ekonomicky náročnější varianty“. Na druhou stranu toto ustanovení výrazně limituje možnou nabídku za strany zdravotnických zařízení.  Již samotná možnost spoluúčasti přivádí pojištěnce do role dosud nepoznané a to do role aktivního účastníka, s nutností zjištění informací o možnostech léčby  Volba a rozhodnutí znamená i nutnost převzetí části odpovědnosti pojištěncem o

Paragraf Fišerové – dopady na zdravotní pojišťovny  Zdravotní pojišťovna získává zákonné zmocnění k ochraně práv pojištěnce proti případnému nekorektnímu chování zdravotnického zařízení  Zdravotní pojišťovna bude muset v daném smyslu upravit své kontrolní mechanismy, vstoupit do aktivnějšího styku s pojištěncem i zdravotnickým zařízením.  Zdravotní pojišťovna bude v první fázi zajisté vystavena určitému nárůstu stížnostní agendy na neoprávněnou spoluúčast.

Paragraf Fišerové – dopady na poskytovatele zdravotní péče  Pokud lze nabídnout péči v základní i ekonomicky náročnější variantě – bude o této nabídce učiněn záznam v dokumentaci  Ceník ekonomicky náročnějších variant musí být zveřejněn  Podléhá věcně usměrňované ceně, tedy kontrole finančním úřadem.  V případě kdy pojištěnec zvolí ekonomicky náročnější variantu je součástí záznamu v dokumentaci vyslovení souhlasu a to podpisem  Poskytovatel zdravotní péče nesmí upřednostňovat pojištěnce, který si zvolí ekonomicky náročnější variantu  Při zjištění opakování porušení a neplnění povinnosti je zdravotní pojišťovna uložit pokutu až do výše 1 milionu Kč

Cíl úpravy § 13  První krok k reálné spoluúčasti  Nemá představovat podstatný finanční přínos do systému v.z.p.  Nastolení otázky pro další vývoj systému poskytování zdravotní péče: Je zdraví pojištěnce veřejný majetek nebo jeho soukromý majetek?

Před jakou výzvou skutečně stojí společnost  Stále vyšší úroveň lékařské technologie = stále vyšší finanční nároky (např. onkologická léčba, biologická léčba a další)  Možná řešení:  Zvýšení výše pojistného?  Omezení úhrad z v.z.p. ? Stomatologie Lázeňská péče Zdravotní prostředky

Paragraf 13 a jeho úprava je jen první „krok“ Děkuji za pozornost