Situace v oblasti nelegální migrace v ČR Údaje platné ke dni 2. 9. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Advertisements

PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Vyhoštění, detence v. rodinná práva neregulérních migrantů
Pobytové středisko Zastávka
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Nový cizinecký zákon v Česku
Nový systém ekonomické migrace
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Omezené nabírání žádostí
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Kdo je rodinným příslušníkem občana Evropské unie
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Zpráva o činnosti odboru cizinecké policie 2015.
MIGRACE.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk – vnější služba – 2015 Praha,
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Odbor cizinecké policie.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování v roce 2009 (zbraňová amnestie)
(a srovnání s předchozími lety). Nové příchody do PřS a PoS v období leden – prosinec 2015: Srovnání se stejným obdobím roku 2014: +343 (ve stejném.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Dobrovolné návraty a zajištění bezpečnostní situace ČR
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Uprchlíci a migranti: kdo je kdo?
Evropský návratový fond (ENF)
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
Právo sociálního zabezpečení
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Policejní prezidium České republiky
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Novinky v předškolním vzdělávání
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v roce 2013 Pro orientaci počet legálně pobývajících cizinců (údaje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Situace v oblasti nelegální migrace v ČR Údaje platné ke dni

Tranzitní nelegální migrace v ČR  V celém roce 2014 zjištěno necelých 400 osob  V první polovině roku 2015 zjištěno cca 150 osob měsíčně  Od do (od zahájení policejního opatření v souvislosti s migrační krizí) zjištěno celkem 2450 osob, tj. v průměru téměř 1000 osob měsíčně  Převažuje zejména směr do Německa  Česká republika je stále zatím na okraji silnějšího proudu který vede z Maďarska přes Rakousko do Německa  Aktuálně osoby pouze nelegálně tranzitují přes Českou republiku, počty žádostí o ochranu přímo v ČR jsou sice vyšší o 65 % oproti roku 2014, ale stále nízké (od ledna 990 žádostí, polovina Ukrajinci, následují Kubánci a Syřané)  V případě zvýšení počtu žádostí o ochranu přímo v ČR by byl vytvořen další tlak na navýšení kapacit, tentokrát pobytových a integračních středisek, které jsou nicméně otevřené a dobrovolné

Tranzitní nelegální migrace dle státní příslušnosti od do  Z celkového počtu zjištěných nelegálních tranzitních migrantů byli nejčastěji zastoupeni občané: Sýrie (55 %), Afghánistánu (17 %), Pákistánu (9 %), Iráku (7 %), Bangladéše (5 %)  MV zahájilo řadu diplomatických jednání s velvyslanci Pákistánu, Iráku a Afghánistánu s cílem urychlit realizaci návratu do těchto zemí

Mimořádná opatření v souvislosti s tranzitní nelegální migrací  Zahájení policejního opatření v souvislosti s migrační krizí od – posílení pobytových kontrol na vytipovaných trasách, zejména Jihomoravský kraj, následně Pardubický, Středočeský, Ústecký, Plzeňský – podél trasy tranzitní migrace  Spolupráce Ministerstva vnitra/Policie ČR, Armády ČR, Vězeňské služby a dalších subjektů - ustanovení pracovní skupiny pro případnou dočasnou ochranu státních hranic nebo migrační vlnu velkého rozsahu  Aplikace pilotního projektu spolupráce na úseku státních hranic s Rakouskem v teritoriu Jihomoravského kraje

Procedura zajišťování a propouštění cizinců  Každá osoba, která nelegálně pobývá na území ČR musí být zadržena a příp. zajištěna z důvodu zjištění totožnosti a provedení úkonů spojených s jejím pobytem  Zajištění dle § 27 zák. č. 273/2008 Sb. (o Policii ČR)  Při kontrole zjištěn neoprávněný pobyt cizince v ČR (max. lhůta zajištění je 48 hodin od okamžiku omezení osobní svobody)  Pokud je shledán důvod k zajištění – riziko útěku a vyhýbání se vyhoštění nebo předání do jiné země, proběhne zajištění  Po zajištění dle § 27 zák. č. 273/2008 Sb. může následovat zajištění v zařízení pro zajištění cizinců dle § 124 a § 129 zák. č. 326/1999 Sb. (Zákon o pobytu cizinců)

Zajištění cizince za účelem správního vyhoštění dle § 124 zák. č. 326/1999 Sb.  Důvody zajištění :  Realizace správního vyhoštění vydaného ČR nebo jiným členským státem  Doba zajištění:  Maximálně 180 dnů, ve zvláštních případech 545 dnů (nezletilí bez doprovodu a rodiny s dětmi 90 dnů)  Ukončení zajištění:  Uplynula doba možného zajištění  Soud rozhodl o zrušení zajištění  Na základě žádosti cizince policie rozhodla o jeho propuštění  Pominuly důvody zajištění (např. vyhoštění nelze realizovat)  Cizinec byl vrácen do domovského státu Vždy se upřednostňuje dobrovolný návrat před nuceným návratem.  Funkčnost:  Systém je nastaven dle návratové směrnice EU, která mnoho z oblasti návratů zkomplikovala. S využitím těchto právních předpisů není tak složité se správnímu vyhoštění vyhnout. Proces samotný je nebývale dlouhý. Zároveň je velmi komplikovaný a často závislý na dobré spolupráci se zemí původu, která musí být ochotna cizince přijmout.

Zajištění cizince za účelem předání dle § 129 zák. č. 326/1999 Sb. dle readmisní dohody  Důvody zajištění :  Za účelem předání podle readmisní dohody (zajištěný nesmí být žadatelem o azyl v jiném členském státě)  Doba zajištění:  Stanovena s ohledem na lhůty konkrétní readmisní dohody, předání probíhá obvykle do 7 dnů, maximální lhůta zajištění je max. 180 dnů (nezletilí bez doprovodu a rodiny s dětmi max. 90 dnů)  Ukončení zajištění:  Uplynula doba možného zajištění  Soud rozhodl o zrušení zajištění  Na základě žádosti cizince policie rozhodla o jeho propuštění  Pominuly důvody zajištění (cizince nepřevzal dožádaný stát)  Cizinec byl předán  Funkčnost:  Funguje ve vztahu k Rakousku a Slovensku, ale pouze na případy osob, které nejsou registrovány jako Dublinské případy, tedy na osoby, které jsou na území EU nelegálně a ještě nebyly nikde zaregistrovány

Zajištění cizince za účelem předání dle § 129 zák. č. 326/1999 Sb. dle Dublinského nařízení  Důvody zajištění :  Za účelem předání podle Dublinského nařízení (státu EU, kde cizinec poprvé vstoupil)  Doba zajištění:  První zajištění je vždy na dobu 30 dnů a dále se prodlužuje podle průběhu Dublinského řízení na max. 42 dnů, pokud není podána žaloba  Ukončení zajištění:  Uplynula doba možného zajištění  Soud rozhodl o zrušení zajištění  Na základě žádosti cizince policie rozhodla o jeho propuštění  Pominuly důvody zajištění (cizince nepřevzal dožádaný stát)  Cizinec byl vrácen do domovského státu  Funkčnost:  Nefunguje, systém je postupně nedodržován. Do Řecka nelze vracet již mnoho let, protože nikdy nevytvořili funkční azylový systém, do Itálie nelze vracet, protože neplní podmínku registrace a nikdo tedy formálně neví, že cizinci přijeli přes Itálii, Maďarsko se snaží registrovat, ale nemá kapacity na fyzické převzetí osob zpět.

Propouštění cizinců  Propuštění ze zajištění a následná eskorta (předání podle readmise, předání podle Dublinského nařízení nebo nucený návrat do země původu) – je méně časté, efektivita nízká (zejména z důvodu nerealizace transferů do Maďarska)  Propuštění z důvodu uplynutí doby zajištění nebo rozhodnutí soudu – osoba může volně pobývat na území, dostane tzv. výjezdní příkaz k opuštění území ČR, nejčastější důvod  MV aktuálně zajistilo spolupráci s Českým Červeným křížem s cílem zajistit základní humanitární péči pro osoby propouštěné (strava, první pomoc, hygiena, cestovné), s dalšími organizacemi jednáme

Evropský kontext a návratová politika  Návratová politika se řídí tzv. návratovou směrnicí – ČR řádně transponovala  Efektivita návratů v EU je 39 % a i to je pravděpodobně nadnesené  V mnoha případech odmítají spolupracovat země původu, odmítají cizince přijmout (to bude předmětem listopadového summitu ve Valettě)  Pokud nelegální migrant podá žádost o azyl (i účelově) na hranicích EU nemá tato země právo cizince zajistit do detence (EU právo) a tito žadatelé pak využívají schengenského prostoru pro další pohyb po Unii (případ Maďarsko) a cesty dále směr do Německa, Švédska  Ostatní země na trase musí takto nelegálně procházející osoby zajistit a měly by je předat zpět do Maďarska (Dublinské nařízení), po dobu čekání na transfer mohou být osoby zajištěny pokud hrozí útěk, ale zajištění nesmí přesáhnout 42 dní  Sekundární migraci po EU tak lze jen stěží zastavit z důvodu absence právních nástrojů ( a to by byl pravděpodobně i problém s jakýmikoliv kvótami)  Ochrana hranic je tak naprosto zranitelná (každý nelegální migrant, který požádá o azyl se do EU a své vysněné země nakonec dostane)