ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července18992. červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura po 1. světové válce
Advertisements

Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_14.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 6.ročník III
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-L-024. Franz Kafka b yl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20.
Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.
Nenechej si říkat Staříku - Stařenko!!.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Bůh je moje jistota..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Politické strany a politické směry
Numerické myšlení Kontrola úloh z pracovního listu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Příspěvek na konferenci
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Pracovní list Bod zvratu.
Česká poválečná literatura I.
Běžné reprezentace grafu
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Období vlády jedné strany
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Ernest Hemingway.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
GUILLAUME APOLLINAIRE
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Francouzská literatura mezi válkami
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
9. Rozlišování v modlitbě
Naučil jsem se....
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ERNEST HEMINGWAY

ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je považován za čelního představitele tzv. ztracené generace.ztracené generace

Ernest Hemingway vyrůstal v rodině lékaře, který vlastním příkladem a nadšením záhy v synovi vzbudil lásku k přírodě, lovu a sportu. Po absolvování školy se stal reportérem kansaského listu Star.

Rok na to odjel dobrovolně do Itálie jako dobrovolník ambulantních sborů Červeného kříže. Zde byl těžce raněn. Po válce pokračoval jako zahraniční zpravodaj Hemingway se stal členem skupiny amerických intelektuálů soustředěných v Paříži kolem Gertrudy Steinové-tzv. „Ztracená generace“.

V roce 1954 dostal Nobelovu cenu za své asi nejznámější dílo Stařec a moře.

V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se), nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis, jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně.1961

ava/58852 VZPOMÍNKA NA HEMINGWAYE

DÍLO : ● Komu zvoní hrana ● Stařec a moře ● Fiesta ● Sbohem, armádo

STAŘEC A MOŘE Starý kubánský rybář Santiago se po mnoha neúspěšných lovech (lovil s malým chlapcem) vydává na moře sám. Uloví obrovskou rybu - marlina tj. mečouna, se kterou zápasí dva dny, teprve poté se mu ji podaří harpunovat a přivázat k lodi.

Tímto životním úlovkem je velmi vysílen a uvažuje, co s rybou udělá a jak se bude mít. Ale mrtvou rybu napadnou žraloci a stařec už nemá sílu rybu ubránit, a tak se vrátí pouze s kostrou své ryby. Smysl tohoto díla není v beznaději nebo něčem takovém, ale právě naopak ukazuje, že Santiago udělal vše pro to, čeho chtěl dosáhnout, tj. vyhrál svůj boj s rybou.

„Člověka je možno zničit, ale ne porazit. Toto dílo je poslední věc, kterou autor napsal. Právě "Stařec a moře" byl oceněn Nobelovou cenou.

UKÁZKA ● a-more?page=6 a-more?page=6

ZVUKOVÁ UKÁZKA ● as.cz/katalog/zbozi.php?detail= as.cz/katalog/zbozi.php?detail=1551

ÚKOL ● Vlastními slovy interpretuj ukázku Stařec a moře.

KOMU ZVONÍ HRANA Námětem k tomuto románu mu byla španělská občanská válka. Děj románu se odehrává ve 3 dnech, které prožije na straně republikánů americký dobrovolník Robert Jordan. Partyzáni chtějí vyhodit do povětří most, po kterém by nepřítel mohl dopravit posily, Jordan sice o zdaru akce pochybuje, ale podřizuje se. V

Most se sice podaří zničit, ale při jeho destrukci zemře několik Jordanových společníků a Jordan se sám vážně zraní. Na konci již není schopen dalšího pochodu, a tak zůstává nedaleko bojiště a umírá. V průběhu těchto událostí se Jordan zamiluje do dcery republikánského starosty, který byl zavražděn fašisty.

Smysl románu vyjádřil autor úvodním motem: „ Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem součástí lidstva. A proto se nikdy neodvažuj ptát komu zvoní ta hrana. Zvoní tobě.“ Autorem těchto slov je však básník John Donne ( ). John Donne

SBOHEM ARMÁDO Autor čerpá z vlastních válečných zkušeností, námětem je tragická láska vojáka a ošetřovatelky na konci první světové války

POUŽITÁ LITERATURA ● Soukal Josef a kol. : Literatura pro 1.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2005 ● Soukal Josef a kol. : Čítanka pro 1.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2005 ● Balajka Bohuš : Přehledné dějiny literatury, Fortuna, Praha 1997 ●

OB 21 -VVP-HUM-CJL- PAV- M- 021 Děkuji Vám za pozornost a přeju hezký den