NPŽP Národní program Životní prostředí Mgr. Leo Steiner Ředitel sekce, Sekce řízení Národních programů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Operační program Životní prostředí
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Schválením žádosti projekt nekončí
Inovativní a demonstrační projekty Výzva č. 2/2017
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Dotační příležitosti pro obce JMK
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Informace o vyhlášených výzvách
Transkript prezentace:

NPŽP Národní program Životní prostředí Mgr. Leo Steiner Ředitel sekce, Sekce řízení Národních programů

Program semináře 1.Zahájení 2.Stručné představení SFŽP 3.Dotační programy SFŽP 4.Představení NPŽP 5.Aktuální a připravované výzvy NPŽP 6.Nejčastější chyby a opatření k jejich nápravě 7.Diskuze 8.Závěr 2

Státní fond životního prostředí ČR(SFŽP)  Státní Fond byl zřízen zákonem o Státním fondu životního prostředí ČR.  Správcem SFŽP je ministerstvo životního prostředí.  SFŽP je významným finančním zdrojem při ochraně a zlepšování životního prostředí. Je jedním ze základních ekonomických nástrojů pro plnění: −závazků vyplývajících z mezinárodních úmluv o ochraně životního prostředí, −závazků vyplývajících ze členství v EU a −státní politiky životního prostředí.  Příjmy Fondu jsou tvořeny především z plateb za znečišťování nebo poškozování životního prostředí. 3

Dotační programy SFŽP  Mezi stěžejní dotační programy SFŽP v současnosti patří: −Nová zelená úsporám (Rodinné a bytové domy) a Zelená úsporám (Budovy veřejného sektoru), −Operační program životní prostředí 2014 – 2020, −Národní program ŽP (NPŽP). 4

5 NPŽP – Obecný cíl  Obecným cílem NPŽP je dlouhodobě účinná ochrana životního prostředí v České republice, podpora efektivního a šetrného využívání přírodních zdrojů, náprava negativních dopadů lidské činnosti na životní prostředí, zmírňování a přizpůsobení se dopadům změny klimatu a účinná prevence prostřednictvím environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty obyvatel České republiky.  NPŽP nahradilo původní národní programy SFŽP ČR, které byly vyhlašovány prostřednictvím Příloh Směrnice č. 6/2010.

NPŽP – Specifický cíl  Specifickým cílem NPŽP je podpora projektů a aktivit ve prospěch životního prostředí realizovaných v České republice, které jsou navrženy jako komplementární vzhledem k jiným dotačním titulům, a to především Operačnímu programu Životní prostředí, programu Nová zelená úsporám a programům administrovaným přímo Ministerstvem životního prostředí České republiky. 6

NPŽP z pohledu závazných dokumentů  Obecné dokumenty −Národní program Životní prostředí −Směrnice č. 4/2015 −Závazné pokyny pro zadávání veřejných zakázek  Specifické dokumenty −Jednotlivé Výzvy a jejich přílohy (např. Výzva č.1/2015 apod.) 7

Aktuální výzvy NPŽP  č. 7/2015 „Půjčky Voda“ −Příjem žádostí do  č. 8/2015 „Půjčky Veřejné budovy“ −Příjem žádosti do  č. 9/2015 „Vytvoření sběrných míst pro komodity z autovraků“ −Příjem žádostí do  č. 10/2015 „Preventivní opatření proti povodním a suchu“ −Příjem žádostí do  č. 11/2015 „MA21 a Pakt starostů“ −Příjem žádostí do  č. 1/2016 „Emise ze stacionárních zdrojů“ −Příjem projektových námětů do  č. 2/2016 „Zavádění nízkoemisních zón v obcích - studie“ −Příjem žádostí do  č. 3/2016 „Chytré obce – hospodaření s vodou v obcích“ −Příjem projektových námětů do  č. 4/2016 „Výkup pozemků ležících v chráněných územích“ −Příjem žádostí do

Aktuální výzvy NPŽP – Výzva č. 7/2015 „Půjčky voda“  Cíl Výzvy Cílem Výzvy je posílení vlastních zdrojů žadatelů na realizaci projektů podpořených v rámci OPŽP , prioritní osy 1, specifický cíl 1.1 a 1.2, jejichž záměrem je zlepšení stavu povrchových a podzemních vod a zlepšení kvality dodávek jakostní pitné vody pro obyvatelstvo.  Oprávnění příjemci −Obce a města, −Dobrovolné svazky obcí, −Městské části hl. města Prahy, −Příspěvkové organizace, −Obchodní společnosti ovládané z více než 50 % obcemi nebo jinými veřejnoprávními subjekty.  Forma podpory Půjčka 9

Aktuální výzvy NPŽP - Výzva č. 8/2015 „Půjčky Veřejné budovy“  Cíl Výzvy Cílem Výzvy je posílení vlastních zdrojů na realizaci projektů podpořených v rámci OPŽP , prioritní osy 5, specifický cíl 5.1, jejichž záměrem je dosažení úspor energie v budovách veřejného sektoru.  Oprávnění příjemci −Kraje, obce a města vč. Městských částí hl. města Prahy, dobrovolné svazky obcí, −Státní organizace, −Veřejné výzkumné instituce, −Příspěvkové organizace zřizované územně samosprávnými celky −Vysoké školy, školy a školská zařízení, školské právnické osoby, −Nestátní neziskové organizace, −Církve a náboženské společnosti a jejich svazky.  Forma podpory Půjčka 10

Aktuální výzvy NPŽP - Výzva č. 9/2015 „Vytvoření sběrných míst pro komodity z autovraků“  Cíl Výzvy Cílem je vytvořit sběrná místa, která budou sloužit zpracovatelům autovraků k odevzdání komodit vzniklých při pracování autovraků, a tím předcházet vzniku odpadů a snižování měrné produkce odpadů.  Oprávnění příjemci −Podnikatelské subjekty mající živnostenské oprávnění k nakládání s odpady a −Spolky sdružující zpracovatele autovraků.  Forma a výše podpory Dotace až do 80 %, resp. 5 mil. Kč, z celkových způsobilých výdajů 11

Aktuální výzvy NPŽP – Výzva č. 10/2015 „Preventivní opatření proti povodním a suchu“  Cíl výzvy Cílem je předcházení povodňovým škodám pomocí environmentálně citlivých opatření včetně umožnění budování bezpečnostních přelivů u malých vodních nádrží s přihlédnutím k zájmům ochrany přírody.  Oprávnění příjemci −Fyzické osoby nepodnikající  Forma a výše podpory Dotace až do 85 %*, resp. 6 mil. Kč, z celkových způsobilých výdajů * Procento se liší dle charakteru realizovaných opatření. 12

Aktuální výzvy NPŽP – Výzva č. 1/2016 „Emise ze stacionárních zdrojů“  Cíl Výzvy Cílem je snižování emisí těžkých kovů a pachových látek ze stacionárních zdrojů a tím omezování negativních dopadů na kvalitu ovzduší, lidské zdraví a míry obtěžování obyvatelstva prachem.  Oprávnění příjemci −Obchodní společnosti, družstva, nestátní neziskové organizace, −Fyzické osoby podnikající, −Obce, dobrovolné svazky obcí a kraje, −Státní podniky a veřejné výzkumné instituce.  Forma a výše podpory Dotace až do 60 %, resp. 10 mil. Kč, z celkových způsobilých výdajů. 13

Aktuální výzvy NPŽP – Výzva č. 2/2016 „Zavádění nízkoemisních zón v obcích - studie“  Cíl Výzvy Cílem je zlepšení životního prostředí a kvality života v obcích, podpora jejich udržitelného rozvoje, a to snížením negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí.  Oprávnění příjemci −Obce a města, která splňují podmínky pro zavedení NEZ na svém území.  Forma a výše podpory Dotace až do 80 %, resp. 1 mil. Kč, z celkových způsobilých výdajů. 14

Aktuální výzvy NPŽP – Výzva č. 3/2016 „Chytré obce – hospodaření s vodou v obcích“  Cíl Výzvy Cílem je zvýšení udržitelnosti a efektivity hospodaření s vodou a kaly v malých obcích do 500 obyvatel.  Oprávnění příjemci −Obce do 500 obyvatel (včetně) a −Obec bez omezení počtu obyvatel, a to na projekty realizované do části obce do 500 obyvatel (včetně).  Forma a výše podpory Dotace až do 80 %, resp. 5 mil. Kč, z celkových způsobilých výdajů. 15

Připravované výzvy  Likvidace nepotřebných vrtů,  Geologické průzkumy pitné vody pro obce,  Ochrana ozonové vrstvy,  Odstranění a rekultivace nepovolených „černých skládek“ a řešení starých ekologických zátěží,  Podpora systému pro nakládání s autovraky,  Podpora denních, pobytových výukových programů a školení pro žáky MŠ, ZŠ a SŠ,  Environmentální vzdělání a výchova,  Finanční podpora nákupu vozidel na alternativní pohon,  Zeleň do měst. 16

Nejčastější chyby a opatření k jejich nápravě Žádost  Žádost není podepsána statutárním zástupcem, případně zplnomocněncem, ale jinou osobou,  nedodržení řádného způsobu podání žádosti,  nedodržení termínu dodání žádosti (rozhoduje datum doručení na Fond, nikoliv datum odeslání),  elektronická verze žádosti na CD není doložena v požadovaných formátech. 17

Nejčastější chyby a opatření k jejich nápravě Přílohy k žádosti  Nedoložení všech příloh k žádosti,  dokumenty nejsou podepsány jejich zpracovateli, případně žadatelem (rozpočty),  nesoulad předložených rozpočtů a údajů ve formuláři žádosti, případně s projektovým námětem,  nedoložení územního rozhodnutí s nabytím PM, popřípadě jiných rozhodnutí s nabytím PM tam, kde je relevantní. 18

Nejčastější chyby a opatření k jejich nápravě Ostatní  Nesprávné nastavení harmonogramu projektu, především s ohledem na VŘ,  správné zařazení do investic, resp. neinvestic,  nedostatečně definované výdaje a jejich provázání s konkrétními aktivitami,  nerespektování pokynů SFŽP pro zadávání veřejných zakázek,  opomíjení úpravy veřejné podpory,  nedoložení faktur a ostatních účetních dokladů v řádné podobě. 19

Důležité odkazy a kontakty  Odkaz na webové stránky SFŽP −  Texty Výzev a dalších dokumentů NPŽP −  Obecné dotazy −Call centrum: ;  Dotazy na jednotlivé Výzvy −V každé Výzvě jsou uvedeny kontaktní osoby, na které je možno se obrátit. 20

Diskuze Prostor pro vaše dotazy. 21

22 NPŽP  Děkuji za pozornost Mgr. Leo Steiner Ředitel sekce, Sekce řízení Národních programů Státní fond životního prostředí České republiky Kaplanova 1931/1, Praha 11 korespondenční a kontaktní adresa: Olbrachtova 2006/9, Praha 4, tel.: zelená linka