Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Vzdělávání nutričních odborníků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Potraviny pro zvláštní výživu
Novinky ve specializačním vzdělávání
Financování regionálního školství
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vzdělání z hlediska teorie statků
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Spotřební koš ve školním stravování
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Normativní financování vztahy a souvislosti
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Liberec.
PHmax ve středním vzdělávání
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Rozpis rozpočtu a normativy
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování účinnost poslední novely od o-skolnim-stravovani.aspx Metodické doporučení č.j.: MSMT – 43643/ k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování DOPORUCENI-k-provadeni-nekterych-cinnosti-souvisejicich-s-realizaci-dietniho-stravovani-v- zarizenich-skolniho-stravovani.aspx Školní stravování v dietním režimu

§ 2, odst.4 Strávníkům, jejichž zdravotní stav podle potvrzení registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu (dále jen "dietní stravování"), a to v případě zařízení školního stravování za podmínek stanovených jeho vnitřním řádem a v případě jiné osoby poskytující stravovací služby v souladu s ujednáním o zajištění školního stravování. Dietní stravování – konkrétní změny

Vyhláška § 2, odst. 5 Výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut. X Metodika povinností garantujících nutričních terapeutů je absolvování školicích akcí a společných workshopů organizovaných sekcí VNP ČAS a poskytování dat o realizované činnosti garantující nutriční terapeuti budou poskytovat své služby na základě smluvního vztahu s poskytovatelem školního stravování, a to za jednotnou hodinovou sazbu: 450 Kč sekce VNP ČAS – sekce Výživy a nutriční péče České asociace sester Dietní stravování – konkrétní změny

odborná profese nutričního terapeuta (NT) musí být uveden v registru zdravotnických pracovníků NT bude odpovědný za povinnosti vyplývající z vyhlášky (výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel) ALE škola (školní jídelna) bude odpovědná za připravenou stravu Dietní stravování – nutriční terapeut

odbornou garancí je pověřena sekce Výživy a nutriční péče České asociace sester sekce je tvůrcem a správcem seznamu garantujících NT. dietni-skolni-stravovani/ dietni-skolni-stravovani/ Liberecký kraj – Irena Olšanská, Mladá Boleslav Registrace od do Registrační číslo Registrace na Nutriční terapeut Dietní stravování – nutriční terapeut

Registr zdravotnických pracovníků

§ 3, odst. 3 Školní jídelna v rámci školního stravování vydává jídla, která sama připravuje, a může připravovat jídla, která vydává výdejna. V rámci dietního stravování může školní jídelna vydávat i jídla připravená jiným provozovatelem stravovacích služeb, pokud tento provozovatel stravovacích služeb zajistí dodržení podmínek podle § 2 odst. 5. Dietní stravování – konkrétní změny

§ 5, odst. 3 Pro jídla poskytovaná v rámci dietního stravování se finanční normativ podle odstavce 1 stanoví podle cen potravin, které daná dieta vyžaduje. Dietní stravování – konkrétní změny

Dietní systém napomáhá zařadit pacienta do určité skupiny (diety) označené číslem, což umožňuje zajistit každému relativně odpovídající kvalitní stravu. Dietní systém rozdělujeme na: a) diety základní b) diety speciální c) standardizované nutriční postupy Dietní systém v ČR – obecně

Metodika Dieta s omezením lepku pro tuto dietu je charakteristické, že její příprava musí splňovat kritéria oddělené výroby strava nemá nutriční ani technologické omezení vyloučení pšenice, ječmene, žita, ovsa a jejich odrůdy (špalda, kamut) a veškerých výrobků z nich připravených ze stravy Šetřící energeticky i biologicky plnohodnotná strava, lze ji podávat dlouhodobě strava je pestrá, zajišťuje dostatek základních živin, ve správném poměru a složení, včetně dalších důležitých látek s šetřící úpravou pokrmů (omezení některých technologických postupů a výběr potravin) Dietní stravování – nejpotřebnější typy diet

Metodika zaškolení pracovníků školní jídelny bude realizováno přímo na konkrétním pracovišti - celý kolektiv v případě jakékoliv změny související s provozem, přípravou dietních pokrmů a používanými surovinami, je nutno kontaktovat nutričního terapeuta bez odborného proškolení NELZE realizovat DS Dietní stravování – odborná podpora

Dietní stravování – pracovně právní vztahy Metodika možné využít prostředky ze státního rozpočtu na výdaje specifikované v § 160 odst. 1 ŠZ Dohoda o provedení práce § 75 ZP –Rozsah práce nesmí přesáhnout 300 hodin v kalendářním roce Dohoda o pracovní činnosti § 76 ZP –Rozsah práce nesmí překročit v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby

Dietní stravování – pracovně právní vztahy Nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě Kuchař 6. platová třída 1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby. 2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur. 3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních, například dieta bezlepková, nízkocholesterolová, nízkobílkovinová s omezením tuků při akutní pankreatitidě. Výroba jídel s dvojím a vyšším omezením.

Metodika KHS – specifika DS v systému kritických kontrolních bodů (HACCP) ČŠI – potvrzení lékaře a zda jsou dodržována pravidla odpovídající metodickému pokynu Dietní stravování – kontrolní činnost

§ 32, odst.2 Ve školách a školských zařízeních se zakazuje reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání, a reklama, nabízení k prodeji nebo prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí a dále reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Novela školského zákona

Děkuji za pozornost Mgr. Eva Martinková