ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V TERÉNNÍ PÉČI Mgr. Lucie Brožková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Financování sociálních služeb
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Inspekce kvality sociálních služeb
Péče o seniory, nemocné a umírající v domácím prostředí
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Certifikace ISO 9001 v terénních službách z pohledu certifikované organizace Mgr. Lucie Brožková.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Domácí péče Home care.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Realizace inspekcí poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje Krajský úřad Jihomoravského kraje 2009.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Pečovatelská služba.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V TERÉNNÍ PÉČI Mgr. Lucie Brožková

Situace v ČR Cca 450 poskytovatelů domácí zdravotní péče Dle údajů APSS – 110 poskytovatelů DP a SS - pečovatelská služba 80% - osobní asistence 3% - odlehčovací služby 17% Dle finančních ukazatelů – 1 den DP pojištěnců VZP 150,-/den 1 den SS cca 4440,- (18 mil Kč na hygienickou péči 2014)

Výhody a nevýhody propojení služeb Výhody Komplexní péče o klienta Jedna organizace zajistí komplexní potřeby klienů Vícezdrojové financování - ZP - MPSV x vyrovnávací platba - dotace měst a obcí - platby od uživatelů - dary, granty Nevýhody Velká administrativní zátěž (standardy, výkaznictví, žádost o dotace, registr poskytovatelů – MPSV) Vytvoření nové pracovní pozice – Sociální pracovník Nemožnost legislativního propojení MPSV + MZ Neziskovost SS Systémy kontrol Nefunkčnost ÚP Supervize Vzdělávání

Kazuistika Žena, 54 let, dg: ca prsu před 4 roky Anamnéza: RA: matka zemřela V 45 letech na ca prsu, otec zemřel v 70 letech IM PA: učitelka základní školy SA: rozvedená, děti 0, přítelkyně ze sousedství Léčba: paliativní léčba

Popis případu: Před 4 roky zjištěn ca prsu Pacientka odmítla ablaci prsu a odstranění uzlin, proběhla pouze radioterapie Před půl rokem došlo k recidivě onemocnění, při mírném podvrtnutí došlo k fraktuře krčku stehenní kosti - při vyšetření zjištěny metastázy v kostech Pacientka umístěna na LDN Do DP se dostává po tel. kontaktu sociální sestry v nemocnici, pacientka podepsala reverz – chtěla umřít doma

Indikace: DP – 1x D RHB SS – pečovatelské služby 3xD 1 hod. pomoc s hygienickou péčí donáška a příprava stravy drobný úklid domácnosti S postupem času a rozvojem onemocnění bylo potřeba po dohodě s lékařem navýšit návštěvy DP Pacientka plně imobilní, nepřála si hospitalizaci Nárůst pečovatelských a zdravotních služeb

Byl stanoven denní plán péče: PL navýšil návštěvy 3xD 1 hod PS byla navýšena na 6 hod denně -) byla zajištěna péče od 6.00 hod do 22 hod, v 24,00 aplikace MO Byl zaveden polohovací záznam – prevence dekubitů, list P+V, dokumentace bolesti Členové týmu – zdravotní sestry, fyzioterapeut, pečovatelky si v písemné podobě předávali veškeré informace, co se během jejich návštěv událo, jak s pacientkou pracovali Tato péče trvala 2 měsíce, pacientka zemřela dle přání doma za asistence našeho týmu

Kontrola kvality služeb MPSV na co si dát pozor Kontrolu může zahájit inspekce MPSV bez statutárního zástupce Námitku proti podjatosti inspekce může vznést jen ten, kdo převzal protokol o zahájení kontroly Při rozhovorech s klienty inspekce nezjišťuje kvalitu poskytování péče, ale úmyslně zavádějícími otázkami zjišťuje informovanost klienta v sociálním zákoně Porušují kodex inspektorů tím, že srovnávají svoje zařízení s vaším x zcela odlišným Jejich podklady z registru poskytovatelů nebývají aktuální

Kontrola kvality služeb MPSV na co si dát pozor Inspektorky hodnotí kvalitu dle subjektivních pocitů – bez jednotnosti teritoria, spektra klientů, materiálního a personální zabezpečení Kontrola kvality probíhá několik let po registraci sociálních služeb, při zjištěných nedostatcích jste 5 let poskytovali nekvalitní péči Hodnotí dokumenty, které nejsou zákonem stanovené, ale slouží jako vnitřní informativní předpis Dle sdělení inspektorek si poskytovatel stanovuje pravidla i obsah služby, nestanovuje si je klient !!!! !!!! Klíče!!!!

Děkuji za pozornost