1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Finanční výkazy obchodních společností
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Komerční banka – partner pro Vaše podnikání. | Na aktuální rostoucí chuť inovovat a rozvíjet podnikání reaguje banka nabídkou produktů a služeb, které.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Finanční nástroje pro rozvoj městských oblastí JESSICA Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vnější investiční plán EU
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Komunitární program PROGRESS
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Velvyslanectví Bulharské republiky
Transkript prezentace:

1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Přístup k finančním prostředkům EU Evropská unie podporuje podnikatele a podniky širokou škálou programů EU, které poskytují financování prostřednictvím národních finančních institucí Jak to funguje?

3 Financování je poskytováno začínajícím podnikům, podnikatelům a společnostem bez ohledu na velikost či odvětví. K dispozici je řada možností financování: úvěry, záruky, financování vlastního kapitálu a další. O financování nelze tedy žádat přímo v Bruselu, je nutné požádat u národního zprostředkovatele. Smyslem výše není primárně podporovat etablované a prosperující firmy, ale spíše zabezpečit lepší přístup malých nebo začínajících podnikatelů k různým formám soukromého kapitálu, tedy k bankovním úvěrům nebo fondům rizikového kapitálu. Kdo je pro financování z EU způsobilý?

4 Program COSME Záruky malým a středním podnikům na úvěry převážně do EUR. Vlastní kapitál (ve fázi růstu a expanze) Program InnovFin (Horizon 2020) Úvěry a záruky pro inovativní podniky Financování projektů v oblasti výzkumu a vývoje Vlastní kapitál (raná a počáteční fáze) Nástroj pro malé a střední podniky poskytuje finanční a odbornou podporu inovativním malým a středním podnikům Kde získat finance?

5 Kreativní Evropa Úvěry pro malé a střední podniky v kulturních a kreativních odvětvích Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Mikroúvěry do EUR pro mikropodniky a zranitelné osoby, které chtějí vytvořit nebo rozvíjet mikropodnik Investice do EUR pro sociální podniky Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy) Úvěry, záruky, financování vlastního kapitálu nebo granty pro podniky Podpora se poskytuje z víceletých programů spolufinancovaných EU. Kde získat finance?

6 Skupina Evropské investiční banky je finanční instituce Evropské unie zaměřená na dlouhodobé financování a poskytuje financování investičním projektům a podnikům. Soukromé financování energetické účinnosti (PF4EE) Nabízí financování, sdílení rizik a technickou podporu komerčním bankám, a navyšuje tak financování investic do energetické účinnosti. Nástroj financování přírodního kapitálu (NCFF) Poskytuje půjčky a investice do fondů na podporu projektů, které prosazují ochranu přírodního kapitálu, včetně adaptace na změnu klimatu. Kde získat finance?

7 Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který přímo administruje Evropská komise a který podporuje zaměstnanost, sociální politiku a mobilitu pracovních sil v rámci EU. Financování EaSI slouží k testování nápadů na inovace v praxi, k jejich hodnocení a následnému šíření do členských států. Finanční rámec € Program EaSI

8 Tři části (osy): Komunitární program Progress Síť EURES Mikrofinancování/sociální podnikání Alokace na jednotlivé osy Komunitární program Progress – 550 mil. EUR Síť EURES – 170 mil. EUR Mikrofinancování/sociální – 200 mil. EUR

9 Oblasti podpory: Poskytování mikroúvěrů pro zranitelné skupiny a mikropodniky Podpora sociálního podnikání Je zaměřen i na podporu poskytovatelů mikroúvěrů. Mikrofinancování / sociální podnikání

10 zvyšovat přístup k mikrofinancování a jeho dostupnost pro: a)zranitelné osoby, které ztratily zaměstnání nebo jsou ohrožené ztrátou zaměstnání, nebo pro něž je obtížné vstoupit nebo se vrátit na trh práce, nebo jsou ohroženy sociálním vyloučením, nebo jsou sociálně vyloučeny a jsou v nevýhodné pozici z hlediska přístupu na tradiční úvěrový trh a chtějí založit nebo dále rozvíjet vlastní mikropodnik; b)mikropodniky, jak v období zahájení činnosti, tak i ve fázi rozvoje, zejména ty mikropodniky, které zaměstnávají osoby uvedené pod bodem a); zvyšovat institucionální způsobilost poskytovatelů mikroúvěrů; podporovat rozvoj trhu sociálních investic a usnadňovat sociálním podnikům přístup k finančním prostředkům tak, že se těm sociálním podnikům, jejichž roční obrat nepřesahuje 30 milionů EUR, nebo jejichž bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 30 milionů EUR a které nejsou subjekty kolektivního investování, zpřístupní vlastní kapitál, kvazivlastní kapitál, úvěrové nástroje a granty do výše EUR. Cíle osy mikrofinancování a sociální podnikání

KDO? Definice malých a středních podniků podle EU Zaměstnanci Obrat* Objem aktiv* Malý a střední podnik do 250 do € 50 mil. do € 43 mil. Malý podnik do 50 do € 10 mil. do € 10 mil. Mikropodnik do 10 do € 2 mil. do € 2 mil. Poznámka: kritériem je obrat nebo objem aktiv Příklady Mladí lidé – vysokoškoláci, středoškoláci či učni, kteří se rozhodnou podnikat už během školy nebo po jejím ukončení. Řemeslníci, kteří se rozhodnou osamostatnit Podnikavé mladé ženy na mateřské dovolené, či po ní, které se pustí do podnikání Začínající firmy, které potřebují rozšířit výrobní prostory, modernizovat technologii, nakoupit zásoby nebo podpořit vývoj nového výrobku

12 Kontakt Ing. Jitka Zukalová, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, odbor EU a mezinárodní spolupráce, tel

13 Děkuji za pozornost.