Teze NAP pro řešení Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice Odbor zdravotních služeb MZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Koncepce péče o staré občany
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepce ošetřovatelství
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Studium pro školní metodiky prevence
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
MUDr. František Schneiberg
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Ing. Stanislava Správková
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Teze NAP pro řešení Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice Odbor zdravotních služeb MZ

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 10. října 2012 č. 741 o Návrhu koncepce řešení problematiky Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice Vláda I. schvaluje Návrh koncepce řešení problematiky Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice, obsažený v části III materiálu č.j. 1022/12;

Návrh koncepce Předložený návrh koncepce je podkladem pro vytvoření Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na období , na jeho základě by měla být rozpracována zastřešující strategie a strategie jednotlivých rezortů k dosažení žádoucích cílů.

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 10. října 2012 č. 741 II. ukládá 1. ministru zdravotnictví a) do 31. prosince 2012 vytvořit Meziresortní a mezioborovou pracovní skupinu pro přípravu Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta (dále jen „Národní akční plán“), složenou ze zástupců Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, zástupců krajů, zástupců sdružení měst a obcí, zástupců odborných společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a dalších odborných a profesních organizací, jichž se dotýká tato problematika, b) předložit vládě do 31. října 2013 Národní akční plán – termín je v současné době změněn –

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 10. října 2012 č členům vlády spolupracovat v rámci své působnosti při přípravě Národního akčního plánu; III. doporučuje hejtmanům ve spolupráci s orgány místní samosprávy a nevládními organizacemi spolupracovat v rámci své působnosti při přípravě Národního akčního plánu.

Změna termínu Jaro 2013 Dopisem odborníků v mezirezortní pracovní skupině členům vlády P. Nečase bylo poukázáno na potřebu uvolnění finanční podpory, se kterou bylo počítáno v návrhu koncepce, tak, aby bylo možno naplnit cíle koncepce. Ze strany MF a MPSV nebyla podpora deklarována. I proto bylo požádáno o odklad konečného termínu. V současné době jsou shromažďovány podklady pro návrh NAP

Návrh Měl by být zásadním východiskem pro zlepšení systému péče o pacienty s demencí, zavedení odpovídajícího vzdělávání, umožnění systémového financování zdravotní péče v rámci všeobecného zdravotního pojištění, systémového financování navazující sociální péče, financování v oblasti výzkumu, které nebude závislé na změnách vnějších podmínek.

Návrh Součástí je několik okruhů, vzájemně logicky provázaných a zaměřených na potřeby, které souvisejí s komplexním zajištěním prevence, služeb, legislativy, vzděláváním a vědeckých poznatků. Návrh je rozdělen do několika základních tématických celků, které si následně stanoví jednotlivé cíle.

Témata  Diagnostika, získání epidemiologických dat, zdravotní péče u pacientů s ACH, výzkum, vzdělávání zdravotnických profesionálů:  koordinovaná a provázaná síť pracovišť  Péče o pacienty péče v domácím (vlastním) prostředí péče v domácím prostředí při využití možností multidisciplinárního terénního týmu pracovníků péče v domácím prostředí při využití respitních pobytů, které pomohou prodloužit dobu setrvání v domácím prostředí péče v denních stacionářích s využitím péče v domácím prostředí péče v instituci Péče o pečující – rodinné i profesionální pečující Systém vzdělávání profesionálních pečujících o pacienty s ACH ve spolupráci se sítí pracovišť postgraduální vzdělávání zdravotnických profesionálů (diagnostické metody, léčebné a ošetřovatelské metody a techniky, kognitivní a behaviorální testy apod.) vzdělávání profesionálů v sociálních službách

Cíle 1.Zlepšení kvality života pro pacienty 2.Zlepšení kvality života pro pečující 3.Informovanost, prevence v rámci zdravotních služeb 4.Informovanost v rámci široké veřejnosti, etický přístup společnosti 5.Vzdělávání 6.Výzkum

Zlepšení kvality života pro pacienty 1.Zlepšení přístupu ke stanovení diagnózy a zajištění včasné a správné diagnózy syndromu demence 2.Využívání dostupných metod nefarmakologického a farmakologického ovlivnění onemocnění s jejich úhradou z veřejného zdravotního pojištění pro jednotlivé úrovně poskytované zdravotní péče 3.Zlepšení přístupu k vhodné péči, zajištění vhodné péče a její koordinace

Zlepšení kvality života pro pečující 1.Zvýšení podpory pro pečovatele 2.Zajistit edukaci rodinných pečujících a asistentů sociální péče pečujících o osoby s Alzheimerovou chorobou a obdobnými onemocněními v ČR.

Informovanost, prevence v rámci zdravotních služeb Zlepšit informovanost o odborné veřejnosti, o pacientů o rodinných příslušníků

Informovanost v rámci široké veřejnosti, etický přístup společnosti 1.Zvýšit povědomí široké veřejnosti o onemocnění 2.Podpora etických ohledů a etický přístup, výchova postojů ke stáří

Vzdělávání 1.Podpora a rozvoj vzdělávání pro profesionální pečující o zdravotní služby o sociální služby 2.Vzdělávání pracovníků ve školství a veřejném sektoru

Výzkum 1.Koordinované úsilí v oblasti výzkumu včetně využití již dostupných výsledků 2.Organizace epidemiologického dozoru a sledování 3.Zapojení ČR do evropské spolupráce

Na co již můžeme navázat? o Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 o Transformace psychiatrické péče, která počítá s tzv. centry duševního zdraví (multioborové týmy, mobilní týmy) o Program Zdraví 2020 – screeningové programy, jejich sledování a vyhodnocování efektivity, identifikace nových možností o ÚZIS – data o Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech 2008–2012 o Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech 2007–2011 o Demence: priorita pro systém zdravotnictví (zpráva WHO)

Ministerstvo zdravotnictví Dotační programy MZ o 2012 : Veřejnost, praktiční lékaři a Alzheimerova nemoc. I s poruchou paměti je třeba přijít včas. Projekt byl zaměřen na edukační aktivity cílené na praktické lékaře, pracovníky v pobytových zařízeních pro seniory a laickou veřejnost. Cíle: 1. informovat o možnostech a důležitosti časné diagnostiky Alzheimerovy nemoci, 2. nácvik skríningových metod se zdravotníky, 3. vyšetření seniorů s poruchami paměti nad 55 let s možností využití pokročilé diagnostiky rizikových osob Screening Alzheimerovy choroby na severu Moravy. Vrámci projektu byl zjišťován výskyt choroby mezi veřejností. V případě záchytu choroby byl klient odeslán k dalšímu standardnímu vyšetření a zařazen již v počátcích choroby do léčebného režimu. Součástí byla informovanost veřejnosti o projevech a hrozbách onemocnění a informovanost pacientů o chorobě a jejím zvládání

Ministerstvo zdravotnictví Dotační programy MZ o 2013 : Diagnostika kognitivního deficitu u Alzheimerovy choroby. Vzdělávací akce pro zdravotnické pracovníky formou dvou seminářů – převáženě pro psychology, pro lékaře, písemný materiál seznamuje s postupem a vhodnými metodami při časné diagnostice kognitivního deficitu při Alzheimerově chorobě. o 2014 : Pilotní vzdělávání pro rodinné pečující o lidi s demencí Cílem projektu je vytvořit a pilotně otestovat vzdělávací systém pro rodinné pečující o lidi s demencí, který umožní co nejdelší setrvání člověka s demencí v domácím prostředí. Na základě mezinárodního srovnání pak ukotvit toto vzdělávání do systému péče o lidi s demencí v ČR.

Ministerstvo zdravotnictví V rámci postgraduálního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků jsou realizovány certifikované kurzy: Specifická ošetřovatelská péče o nemocné vyšších věkových skupin Aktivizace seniorů s využitím biografie klienta Rehabilitační ošetřování specifických skupin imobilních klientů Tvorba sociálně aktivizačního programu se zaměřením pro seniory Geriatrický pacient v dlouhodobé péči – zvláštnosti ošetřovatelské péče o geriatrického křehkého seniora Ošetřovatelská péče v geriatrii Ošetřovatelská péče se zaměřením na seniora

Ministerstvo zdravotnictví o Podpora několika výzkumných projektů zaměřených na Alzheimerovu nemoc a další neurodegenerativní onemocnění v rámci tzv. Interní grantové agentury (IGA) o Agentura pro zdravotnický výzkum o Výkony pro odbornost geriatrie v Seznamu zdravotních výkonů o Jednání odborné společnosti o vytvoření kódu pro praktické lékaře - "Orientační vyšetření kognitivních funkcí o Záměr MZ vytvořit Národní koordinační centrum pro AN

Dostupné informace testy osveta poradny klinicka_cast. poradna_pro_pecovatele. vyzkum.

Děkuji za pozornost