Afghánistán. Afghánistán je chudá hornatá země daleko od té naší. Lidé se tu živí hlavně zemědělstvím, chovají krávy, ovce a kozy. Žijí jinak, než lidé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Afghánistán. Poloha Afghánistán leží ve středu Asie. Země nemá přístup k moři.
Eva Bělocká a Jan Kozák Etiketa workshop. O čem si dnes budeme povídat I. blok: Telefonování 1.Praktické cvičení 2.Pravidla slušnosti pro telefonování.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prezentace fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asijské opakování Bajkal Mrtvé mořesushi Himálaj rýžové pole.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_18_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Voda dává život Tereza Štěpařová ZŠ Chrastava. Voda – živí nás, šatí nás, dává život i zabíjí. Je to základní položka pro život, i přesto jí je přebytek.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_02_11_Zvířata Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 1. a 2.
VY_32_INOVACE_EV_8A_12M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Věta se skládá ze slov Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Věta se skládá ze slov Název školy
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
  AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vývojová stádia člověka 5. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_06
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Druhy vět – jejich rozdělení
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy:. Základní škola Netvořice. Autor:. Olga Marková. Název:
Umím se chovat ve škole NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Skupiny DĚ, TĚ, NĚ, BĚ, PĚ, VĚ, MĚ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ŠABLONA III/2 ŽIVOČICHOVÉ Mgr
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Agropuzzle 3 MSŠZe a VOŠ opava PORTUGALSKO 2018.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Název školy : ZŠ Pardubice - Spořilov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
Autor: Mgr. Marie Švehlová
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Jen se tak koukám co zrovna děláš..
Hospodářsky významní savci.
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Co je jinak-čtení s porozuměním
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Transkript prezentace:

Afghánistán

Afghánistán je chudá hornatá země daleko od té naší. Lidé se tu živí hlavně zemědělstvím, chovají krávy, ovce a kozy. Žijí jinak, než lidé u nás.

Hlavní město Kábul Přestože je Kábul velké město, většina domů nemá elektřinu, vodu ani kanalizaci. Pro vodu si chodí do studny, nemají ledničku ani televizi, WC mají na dvorku.

Většina Afghánců bydlí v domech nebo chatrčích uplácaných z hlíny.

Místnosti nemají nábytek, žije se na zemi. Podlaha je vystlaná perskými koberci. Po kobercích se chodí bez bot. V poloze vsedě či na bobku dělají Afghánci doma většinu činností. Vsedě vaří i jí. Při jídle se sedí v jakémsi tureckém sedu s rukama opřenýma o kolena a trupem nahnutým nad ubrusem s jídlem. Koberce jsou i na stěnách.

Co jí Afghánci pokrmy z rýže, nekvašený chléb, zeleninu, skopové, jehněčí a kuřecí maso. Nejí vepřové maso, považují ho za nečisté.

Škola Afghánistán je chudá země. Do školy chodí jen málo dětí. Většina dětí musí pracovat. I ve škole se sedí na zemi.

Lidé se tu jinak oblékají Muži musí mít vousy.Ženy musí chodit zahalené.

Děti nemají tolik oblečení jako ty naše. Jaký je rozdíl v oblékání u nás a v Afghánistánu?

Nakupování V Afghánistánu nejsou supermarkety. Zboží tu koupíte na ulici.

Mešita Lidé v Afghánistánu nechodí do kostela, ale do chrámu, kterému se říká mešita. Do mešity smí pouze muži, ženám není vstup povolen. Podívej se na obrázek mešity a zkus říct, jaký je rozdíl mezi kostelem a mešitou.

Muslim Do mešity se chodí modlit muslimové. Muslim je člověk, který věří v boha Alláha. Takto se modlí muslimové

Afghánci mají jednu velkou zálibu a tou je pouštění draků. Proč ne, vždyť jsou tu kopce a vítr tu fouká stále.