Fakultní základní škola Olomouc, Hálkova 4, příspěvková organizace EU PENÍZE ŠKOLÁM Projekt Moderní škola reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.1857 Autorem materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_12_ROCK_AND_ROLL Dějiny hudby 8. ročník 29. ledna 2013 Materiál obsahuje výklad učiva o rock and rollu. Součástí jsou.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
HUDEBNÍ NÁSTROJE SYMFONICKÉHO ORCHESTRU. Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/ Hudební výchova Umění a kultura Umění kolem nás III/2 –
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VÁŽNÁ A POPULÁRNÍ Název: HUDBA.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Informace, PC, hardware, software
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznej bankovky a mince
Název školy: Základní škola Netvořice
EU PENÍZE ŠKOLÁM Projekt Moderní škola reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Finanční gramotnost Základní pojmy
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Dechové dřevěné nástroje
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_88
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Komunikace a interakce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti snímku
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Podstatná jména Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Autor: Mgr. Pavla Jeníková Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Netvořice
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Vlastnosti funkcí tg x a cotg x
Rovnice s absolutními hodnotami
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
Základní obeznámení s programem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Představujeme a sestavujeme krychli
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_05
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

Fakultní základní škola Olomouc, Hálkova 4, příspěvková organizace EU PENÍZE ŠKOLÁM Projekt Moderní škola reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Šiřická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

AutorMgr. Jarmila Šiřická Datum Ročník8. Vzdělávací oblast/oborUmění a kultura/Hudební výchova Tematický okruh/téma Poslechové činnosti – Fuga. Klíčová slova Hudební forma, fuga, polyfonie, kánon, poslech. Výstup Orientuje se v proudu znějící hudby, vnímá užité hudebně výrazové prostředky a charakteristické sémantické prvky, chápe jejich význam v hudbě a na základě toho přistupuje k hudebnímu dílu jako k logicky utvářenému celku. Anotace Prezentace vysvětluje pojem fuga a srovnává ji s již známou formou kánon.

Patří k nejdokonalejším mnohohlasým (polyfonním) hudebním formám. Vznikla v období baroka. Za dovršitele této hudební formy je považován J. S. Bach. Poslechneme si jednu z jeho skladeb: Umění fugy CHARALAMBIDIS, A. Hudební výchova pro 7. ročník základní školy [CD]. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998.,152 s. ISBN: Pohovoř o slyšené hudbě. Zanotuj téma fugy.

Má tři části: 1. Expozice 2. Provedení 3. Závěr – představí hlavní téma fugy, které zazní postupně ve všech hlasech. - autor s tématem pracuje, doplňuje, mění, rozšiřuje. - návrat k původnímu tématu fugy.

Nejdříve grafická podoba (pozoruj rozdíl): Fuga: Kánon: Téma:

Jsou polyfonní skladby. Mají jedno téma. Říkáme, že jsou monotematické. Téma nastupuje v jednotlivých hlasech postupně. V kánonu mají všechny hlasy stejnou melodii od začátku do konce. Ve fuze začnou hlasy stejným tématem, ale jeho zpracování je u každého hlasu jiné. Zatímco v kánonu postupně jednotlivé hlasy nastupují a ve stejném pořadí i končí, ve fuze hlasy postupně nastupují, ale končí ve stejném okamžiku. Poslechneme si další ukázku. Zanotuj téma fugy. Během poslechu skladby se pokus zapsat pořadí hlasů, ve kterých téma zaznívá.

Poslouchat budeme skladbu J. S. Bacha – Toccata a fuga d moll. CHARALAMBIDIS, A. Hudební výchova pro 7. ročník základní školy [CD]. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 152 s. ISBN: Pro orientaci v hudební formě nám poslouží grafické zpracování. Poslouchej a pozoruj. SMALIN. Bach, Toccata and Fugue in D minor, organ. YOU TUBE. [online] [cit ]. Dostupné z:

* Foto: autorka DUM * HURNÍK, L. Tajemství hudby odtajněno: hudební nauka s nadhledem,1. vyd. Praha: Grada, 2000, 133 s. ISBN * Pro další poslech fugy lze zvolit některou část Mozartova Requiem nebo Dvořákova Stabat Mater * CHARALAMBIDIS, A. Hudební výchova pro 7. ročník základní školy [CD]. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 152 s. ISBN: * SMALIN. Bach, Toccata and Fugue in D minor, organ. YOU TUBE. [online] [cit ]. Dostupné z: Zdroje: