Technické prostředky v požární ochraně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytápění Armatury měřící
Advertisements

Vytápění Armatury uzavírací
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_ARMATURY.
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Atmosférický tlak. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Technické prostředky v požární ochraně Nářadí na požární sport.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Pěnotvorné příslušenství.
Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Vytápění Základní části parního vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
Technická mechanika – Čepové tření
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Fyzika – Asynchronní elektromotor
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Třídění raněných metodou START
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Vytápění Rozvody dálkového vytápění
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
PICTURES FOR DESCRIPTION
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na pečení a smažení
Technické prostředky v požární ochraně
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Vytápění Připojení na dálkové vytápění
Vytápění Spalinové klapky
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Vytápění Rozvody potrubí
Technické prostředky v požární ochraně
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Transkript prezentace:

Technické prostředky v požární ochraně Hydranty a výtokové stojany

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_01_32_INOVACE_19

Hydranty a výtokové stojany Předmět: Technické prostředky v požární ochraně Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje žáky s požárními hydranty a výtokovými stojany Klíčová slova: Vnitřní hydrant, vnější hydrant, nadzemní hydrant, podzemní hydrant, výtokový stojan Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Požární hydranty Jsou zařízení, která slouží jako zdroj vody pro hašení jednotkám požární ochrany nebo jako hasební prostředek pro požární preventivní hlídky nebo občany, kteří se pokusí likvidovat požár dle zákona o požární ochraně ČSN 73 0873 Požární bezpečnost staveb (PBS). Zásobování požární vodou

Rozdělení požárních hydrantů Vnitřní (nástěnné) Vnější Podzemní Nadzemní Výtokové stojany Obr.1

Vnitřní hydranty Slouží zejména k prvnímu požárnímu zásahu preventivní požární hlídkou, zaměstnanci nebo občany Bývají situovány v plechových skříních Ve skříni se nachází vodní potrubí pod tlakem ukončené ventilem, hadice C/D 20m a příslušná proudnice dle typu hadice Obr.2 Obr.3

Vnější hydranty Podzemní hydrant: Je potrubí osazené přírubou k hydrantovému nádstavci, umístěné v šachtě pod úrovní terénu. K uvedení hydrantu do provozu je potřeba otevřít šachtu, osadit přírubu hydrantu hydrantovým nádstavcem a otevřít ventil podzemního hydrantu pomocí hydrantového klíče Obr.4

Podzemní hydrant Obr.5 Obr.6

Hydrantový nádstavec a hydrantový klíč Obr.7 Hydrantový klíč Obr.8

Vnější hydranty Nadzemní hydranty Jsou to vodní potrubí pod tlakem, ukončená hydrantovým stojanem nad povrchem terénu, opatřena zpravidla dvěmi spojkami B 75 a ovládacím ventilem na hadicový nebo hydrantový klíč. K uvedení hydrantu do provozu stačí připojit k spojce hadici a otevřít hydrantový ventil pomocí klíče. Po ukončení odběru vody z hydrantu je třeba hydrant odvodnit, zejména v zimních měsících, jinak hrozí poškození nadzemního hydrantu

Nadzemní hydranty Obr.9 Obr.10

Vnější hydranty Podzemní a nadzemní hydranty mají mimo požární funkce i funkci technickou - slouží k odkalení a odvzdušnění vodovodního řádu. Obr.11

Výtokový stojan Požární výtokový stojan je nadzemní výtoková armatura na vodovodním potrubí ukončená sací hadicovou spojkou, která umožňuje přímé napojení sacích požárních hadic o průměru 110 nebo 125 mm. Obr.12

Srovnání výhod podzemního a nadzemního hydrantu Podzemní hydrant Nemusí se odvodňovat V zimě může být pod sněhem Může na něm stát auto Nadzemní hydrant Lépe se hledá i v zimě Nelze na něj postavit auto Musí se pečlivě odvodnit, jinak hrozí jeho zničení

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Text: Vlastní Obrázky: Obr.1 – Obr.12: Fotoarchiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Konec prezentace