MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Městský architekt Litomyšl 29. ledna 2014.
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Úvaha nad postavením městského (hlavního) architekta a jeho začlenění do struktury české veřejné správy.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Konference o městských architektech Cheb 15. května 2013.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Seminář Platformy Starostové starostům – Poslanecká sněmovna – Státní akta Jak zvolit architekta města? Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D. Architekt.
Ing.arch. Martin Hilpert Architekt města Semily
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
územního plánování na obcích v roce 2007
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského architekta

Účel zakázky:  získání odborného podkladu, který zohlední názor odborné veřejnosti na problematiku postavení a působnosti městských architektů  nastínění základních východisek pro možné přenesení některých pravomocí a odpovědností na „pozici městského architekta“. Zpracovatel zakázky: Společnost Petra Parléře, o.p.s. „Postavení, působnost a náplň práce městského architekta“ - zakázka MMR

OBSAH 1.Analýza postavení a působnosti současných architektů měst 2.Návrh postavení a náplň práce městského architekta – „Vize pro budoucí architekty měst“

část 1. - analýza Celková bilance působení městských architektů (MA) v obcích s rozšířenou působností (205 ORP + Praha):  Město má MA, který je interním zaměstnancem  Město využívá služeb externího MA  Město má zřízen jiný útvar vykonávající činnost MA  Město nemá zřízenou funkci MA, ale architekt/referent ji vykonává (nesystémově)  Město nemá MA  Město uvažuje o zavedení funkce MA, příp. je vypsáno výběrové řízení

Celková bilance působení MA v ORP: Externí architekt: 44 Interní zaměstnanec: 27 Útvar: 4 Architekt vykonávající činnost, ale funkce není oficiálně zřízena: 10 ∑ 85

kraj celkem ORPORP s MA Jihočeský 1710 Jihomoravský 215 Karlovarský 71 Královéhradecký 156 Liberecký kraj 104 Moravskoslezský 228 Olomoucký 136 Pardubický 158 Plzeňský kraj 153 Středočeský kraj 2611 Ústecký kraj 169 Vysočina 153

Bilance působení MA Postavení MAKRAJSKÁ MĚSTA + HLAVNÍ MĚSTO PRAHA (13) STATUTÁRNÍ MĚSTA (25) Město má MA, který je interním zaměstnancem 813 Město využívá služeb externího MA Město má zřízen jiný útvar vykonávající činnost MA 33 Město nemá zřízenou funkci MA, ale architekt/referent ji vykonává (nesystémově) 23 Město nemá MA 6

Začlenění MA v současné praxi MA působí 1.v rámci samosprávy - podléhající pouze samosprávě (smluvní vztah nebo např. zřízení útvaru), nebo 2.v rámci státní správy - začleněný do struktury státní správy (interní zaměstnanec městského úřadu, působí na některém z odborů, např. v odboru hlavního architekta nebo odboru územního plánování a pod.) Rozdíly v: kompetencích, náplni práce, vztahu MA k městu/obci, financování. Oba uvedené modely (1., 2.) v současné praxi fungují. Preference začlenění MA do systému veřejné správy nejsou jednoznačné, oba modely mají svá pro a proti.

část 2. - Návrh postavení a náplň práce MA – otázky MMR 1.Má být garantem koncepce vývoje města? 2.Má být projektantem územního plánu? 3.Má mít ve své územní působnosti i malé obce ve správním obvodu úřadu územního plánování? 4.Má mít možnost pořizovat regulační plány a územní studie pro území jeho působnosti? 5.Má být projektantem regulačních plánů a územních studií? 6.Má stanovovat podmínky do řízení vedených stavebním úřadem z hlediska souladu s územně plánovací dokumentací, popř. vyplývající z územních studií? 7.Má stanovovat urbanistické, architektonické a estetické požadavky k záměrům v řízeních vedených stavebním úřadem? 8.Pokud by měl stanovovat požadavky podle předchozích dvou otázek 6. a 7., má vydávat závazné stanovisko nebo vyjádření, od kterého se stavební úřad může v odůvodněných případech odchýlit? 9.Má být organizátorem územní přípravy předcházející zpracování dokumentace k územnímu řízení pro jednotlivé stavby nebo soubor staveb (např. v lokalitě určené pro výstavbu rodinných domů, kde je nezbytná přeparcelace nebo v území, do kterého má vstoupit více investorů)? 10.Jaký má mít vztah k úřadu územního plánování? 11.Má mít zakázáno zpracovávat projektovou dokumentaci ve své územní působnosti?

Závěry části 2. „Návrh postavení a náplň práce MA“ výsledek - 2 okruhy názorů na činnost a kompetence MA MA začleněný ve struktuře státní správy / MA podléhající samosprávě pro možné upřednostnění určitého modelu vyjasnit:  zařazení MA ve struktuře města (MA - zařazen mezi odborná pracoviště pro podporu samosprávy, nebo má mít MA postavení úřadu územního plánování?)  požadavky kompetence a náplň práce MA Současná legislativa nebrání zřízení funkce MA, resp. jeho začlenění do struktury úřadu či uzavření smluvního vztahu obce s MA. Pro případné pevnější legislativní ukotvení pozice MA je nutné napřed dospět k většinové názorové shodě nad okruhem činností MA.

Činnost MMR MMR v současné době připravuje ve spolupráci s ČKA, ČKAIT, SFRB dokument: „Politika architektury a stavební kultury České republiky“ obsah - základní informace, stanovení vizí a témat k řešení a definice cílů, které by měly vést ke zlepšení kvality prostředí vytvářeného výstavbou. Jedním ze stanovených cílů je např.: Vyhodnotit a posílit úlohu hlavních (městských / oblastních) architektů a stanovení implementačních opatření:  Prověřit postavení a pravomoci hlavních (městských, oblastních) architektů, jejich kompetence a zodpovědnost. Prověřit nutnost eventuální legislativní úpravy. (T:2016)  V návaznosti na výsledky předchozího opatření posílit vzdělávání v oboru urbanismus a územní plánování pro úlohu hlavního architekta jako koordinátora urbanistické koncepce a kompozice sídel a mediátora mezi zájmovými skupinami. (T:2018)

Činnost MMR Přípravy novely stavebního zákona Hlavním cílem novely bude v souladu s programovým prohlášením vlády především – zjednodušení a zrychlení povolovacích řízení. Jednou ze základní tezí novely stavebního zákona je : Vydávat jedno rozhodnutí zahrnující všechna povolení potřebná k realizaci záměru Orgány územního plánování budou v řízení vydávat závazná stanoviska jako ostatní dotčené orgány.

Postavení orgánů územního plánování  do všech řízení budou vydávat závazná stanoviska - stavební úřad už nebude přezkoumávat soulad s cíli, úkoly a záměry územního plánování;  zodpovědnost územního plánování za koordinaci využívání území bude zachována. Úřad územního plánování (ÚÚP) - dotčený orgán – vydávající závazné stanovisko  MA na ÚÚP – v rámci státní správy - posílení kompetencí (závazné stanovisko do řízení) pro města/obce nadále možnost (nepovinné)  MA na obci – podléhající samosprávě – (možnost za obec jako účastníka řízení uplatnit námitky)

Děkuji za pozornost.