Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Kulatý stůl k přijímacímu řízení ke vzdělávání ve středních školách „Víme, koho přijímáme ?“ Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Legislativa.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Financování regionálního školství
Vybrané úpravy dle zákona č. 82/2015 Sb. Karel Bárta
Vzdělání z hlediska teorie statků
Nejčastější závady v označování
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Vodohospodářské aktuality
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Přijímací řízení 2017/ Krajský úřad Libereckého kraje
Spotřební koš ve školním stravování
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Normativní financování vztahy a souvislosti
Sociální šetření a legislativa
PHmax ve středním vzdělávání
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Rozpis rozpočtu a normativy
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování Účinnost poslední novelizace od Možnost poskytování školního stravování v dietním režimu Podmínky pro poskytování platné již od Školní stravování v dietním režimu

MŠMT – dietní stravování  Přihlášeno 73 jídelen, většinou větší zařízení  Celkem proškoleno 116 NT  Odpovědnost NT pouze v případě chybně nastaveného systému, jinak je veškerá odpovědnost na škole  Proškolení pracovníků ŠJ - povinnost  Pracovní skupina MŠMT – finanční stránka, dle návrhu by mělo dojít k zásahu do vyhlášky o normativech a zákona č. 306 (dotace soukromým školám)  Budou vydány dvě metodiky:  Nutriční doporučení ke SK  metodika-pro-skolni-jidelny.aspx metodika-pro-skolni-jidelny.aspx  Jak správně postupovat při hodnocení SK Schůzka s MŠMT, ČŠI, MZDr a odborů

METODICKÉ DOPORUČENÍ MŠMT k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování ze dne Metodické doporučení jako takové není součástí českého právního řádu a v obecné rovině by mělo pouze přispět ke sjednocení pracovních postupů a výkladu pojmů v souvisejícím právním předpisem. /METODICKE-DOPORUCENI-k-provadeni-nekterych-cinnosti- souvisejicich-s-realizaci-dietniho-stravovani-v-zarizenich-skolniho- stravovani.aspxhttp:// /METODICKE-DOPORUCENI-k-provadeni-nekterych-cinnosti- souvisejicich-s-realizaci-dietniho-stravovani-v-zarizenich-skolniho- stravovani.aspx Školní stravování v dietním režimu

Liberecký kraj – nutriční terapeut Irena Olšanská, Mladá Boleslav odbornou garancí je pověřena sekce Výživy a nutriční péče České asociace sester sekce je tvůrcem a správcem seznamu garantujících NT. dietni-skolni-stravovani/ dietni-skolni-stravovani/ Školní stravování v dietním režimu

Ř. 0101a: Uvádějí se strávníci, kterým vykazující zařízení poskytuje dietní stravování v souladu s § 2, odst. 4 vyhlášky Školní stravování v dietním režimu – výkaz

§ 32, odst.2 – účinnost od Ve školách a školských zařízeních se zakazuje reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání, a reklama, nabízení k prodeji nebo prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí a dále reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Novela školského zákona

Část třetí Změna zákona o ochraně veřejného zdraví § 7a, odst.2 – účinnost od Provozovatel potravinářského podniku nesmí ve škole nebo školském zařízení zapsaných do školského rejstříku nabízet k prodeji ani prodávat potraviny, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, které odpovídají výživovým požadavkům na zdravou výživu dětí, žáků a studentů a lze je nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví jiný právní předpis o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Novela školského zákona

Část třetí Změna zákona o ochraně veřejného zdraví § 92d se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7 - účinnost od (7) Provozovatel potravinářského podniku se dopustí správního deliktu tím, že ve škole nebo školském zařízení poruší zákaz nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů.“. X Zákon o ochraně veřejného zdraví Text návrhu zákona schváleného Poslaneckou sněmovnou neobsahuje výše uvedené změny (§ 7 a § 92d) Novela školského zákona

Návrh vyhlášky o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních (Připomínkové řízení) Bez platné prováděcí vyhlášky je ustanovení § 32 neúčinné nestanovuje ani pozitivní ani negativní seznam potravin využívá tzv. nutričního profilování, kdy se stanoví požadavky na živiny, které jsou z výživového a zdravotního hlediska nejrizikovější a jejichž konzumaci současnou dětskou populací je nutné jednoznačně omezit možnost zakoupení potravin odpovídajících více zásadám správné výživy Novela školského zákona – prováděcí vyhláška

Dozorovým orgánem budou orgány ochrany veřejného zdraví, a to v rámci kompetencí stanovených zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů. Požadavky stanovené vyhláškou budou implementovány řediteli škol a školských zařízeních ve spolupráci s provozovateli doplňkového prodeje, kteří budou muset sortiment nabízených potravin přizpůsobit požadavkům vyhlášky Novela školského zákona – prováděcí vyhláška

Kategorie potravin Nejvyšší přípustná hodnota sůl (g NaCl/100 g nebo g NaCl/100 ml) tuky (g/100 g nebo g/100 ml) cukry a) (g/100 g nebo 100 ml) a) oleje a tuky b) b) 0,530 c) c) zpracované ovoce a zelenina za předpokladu minimálního obsahu 50 g ovoce a/nebo zeleniny ve 100 g, resp. 100 ml, výrobku s výjimkou nektarů d) a ovocných a zeleninových nápojů d) d) 0,5 1,0 g přidaného cukru e) e) suché skořápkové plody f) a olejnatá semena g) nebo luštěniny g) a výrobky z nich za předpokladu minimálního obsahu 50 g suchých skořápkových plodů a/nebo olejnatých semen nebo luštěnin ve 100 g výrobku f) g) bez přidané soli bez přidaného cukru nesmažené masné výrobky nebo výrobky z vajec h) za předpokladu minimálního obsahu 50 g masa i) nebo vajec ve 100 g hotového výrobku h) i) 1,5153 g přidaného cukru a

20. srpen 2015 Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace Praktický kurz vaření

45 účastníků včetně zástupců školy, zřizovatele, novinářů a MPSV 2 profesionální kuchaři Dohled nutričního terapeuta 6 netradičních receptů Studijní materiály k dispozici Výborná nálada Praktický kurz vaření

Karotková polévka s ovesnými vločkami a mrkvovou natí Praktický kurz vaření

Biftečky z mletého masa na salátu z tarhoni a zeleniny se sekaným koprem Praktický kurz vaření

Cizrnový salát s fazolovými lusky a marinovaným sýrem Praktický kurz vaření

Děkuji za pozornost Mgr. Eva Martinková