Kvíz Kvíz
Co je klubový talíř, kdy se používá? Je to talíř základní, používá se při slavnostních tabulích a zůstává na stole hosta po celou dobu konzumace menu, sklízí se před podáváním kávy.
Z čeho se skládá dezertní příbor a k čemu se používá? Skládá se z dezertní vidličky a dezertního nože, používá se ke konzumaci studených předkrmů, sýrů.
Z čeho se skládá a k čemu se používá moučníkový příbor? Skládá se z dezertní vidličky a dezertní lžíce a používá se k servisu teplých moučníků.
Z čeho se skládá a k čemu se používá koktejlový příbor? Skládá se z moučníkové vidličky a kávové lžičky a používá se k předkrmovým koktejlům a pohárům s velkými kusy ovoce.
Překládací příbor – složení, použití? Skládá se z polévkové lžíce a masové vidličky, používá se k překládání pokrmů.
Co je gloš? Patří mezi pomocný inventář a je používán pro zakrytí pokrmů při servisu. Brání úniku vůně z pokrmu a chladnutí.
Co je tubus? Je termoizolační obal nebo pouzdro na udržení správné teploty při servisu lahvových vín.
Co je menážka? Přenosný soubor dochucovacích prostředků.
Jaký ubrus budeme potřebovat na stůl o rozměrech 80 x 120 cm? Ubrus o rozměrech 140 x 180 cm.
Vysvětli pojem coffeebreak? Přestávka s občerstvením.
Co je keridon? Servírovací stolek.
Co znamená slovo degustace? Ochutnávání.
Vysvětli pojem dekantování? Přelévání vín do karaf.
K čemu se používá režon? K ohřívání inventáře.
K čemu se používá gratinka? K zapékání pokrmů.
Co je šejkr? Dvou nebo třídílná nádoba na míšení nápojů.
Co znamená temperování? Úprava teploty na požadovanou hodnotu.
Co je molton? Podložka pod ubrus, brání klouzání ubrusu a tlumí nárazy inventáře.
Co je napron? Menší ubrus zvýrazňující tabuli.
Co je menu? Pevná sestava pokrmů doplněná vhodnými nápoji používaná k určité příležitosti.
Druhy menu Jednoduché – 3 chody Složité – 4 – 5 chodů Slavnostní 6 a více
Vysvětli pojem aperitiv Nápoj před jídlem, první nápoj v menu.
Vyjmenuj systémy obsluhy. Vrchního číšníka, rajonový systém, francouzský systém, etážový systém.
Vyjmenuj způsoby obsluhy Restaurační, francouzský, anglický způsob.
V které ruce nosíme veškerý inventář při obsluze? V ruce levé.
Které předměty patří mezi malý stolní inventář? Vázičky na květiny, popelníky, sypátka, menážky, lahve se studenými omáčkami, podložky pod nápoje.
Kdy se používá polévková lžíce? K polévkám v hlubokém talíři a je součástí překládacího příboru.
Funkce malého stolního inventáře. Estetická, hygienická, informační, gastronomická.
Použitá literatura a citace: Není–li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnice: SALAČ, Gustav. stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN k