MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad 11. 12. 2012 Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Diagnostika SPU.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Co je vztahová patologie?
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Rozdílné vnímání rizikovosti netolismu žáky a pedagogy.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Sociální patologie SCPT SCPA
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Společenská odpovědnost a školy
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
PORTFOLIO PEDAGOGA – DATA Z RYCHLÉHO ŠETŘENÍ NIDV 2016 Mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogů , Praha Tomáš Machalík.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Model intenzivní podpory
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Pedagog.
Transkript prezentace:

MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita

1. NÁSILÍ VE ŠKOLE Vazba žák → žák šikana Vazba učitel → žák násilí a šikana od učitele směrem k dítěti (např. forma manipulace, Bendl, Voňková, 2010) Vazba žák → učitel (rodič → učitel) násilí a šikana ze strany žáků, popř. rodičů (Tomášek, 2008; Bendl, 2010) Vazba učitel → učitel mobbing (bossing, staffing – Čech, 2010)

2. MOBBING A JEHO POJETÍ V ČESKÉ ODBORNÉ TERMINOLOGII Šikana v obecném slova smyslu (fyzická i psychická újma); koresponduje s označením šikany v některých zemích. V užším pojetí šikana mezi dospělými na pracovišti (jde převážně o újmu psychickou a psychosomatickou – znaky psychoteroru).

ŠIKANA (bullying) vs. MOBBING vyskytuje v primitivnějších společenstvích jako je např. škola nebo vojenské prostředí představuje jednodušší formy agrese spočívající především ve fyzických útocích více impulzivní, spontánní, primitivnější, zjevná vyskytuje se ve vyspělejších sociálních prostředích s propracovanějším systémem soc. vztahů převládá psychická forma útoků s převážně psychickou a psychosomatickou újmou rafinovanější, zákeřnější, méně nápadný a skrytý, oproti fyzickému násilí také hůře dokazuje (Leymann, 1993; Albrecht, 2010; Čech, 2010)

Formy mobbingu MOBBING  psychické násilí mezi osobami v relativně stejné nebo podobné pracovní linii BOSSING  iniciátorem je vedoucí pracovník (angl. boss – šéf) STAFFING  útoky podřízených zaměstnanců s cílem úplného znemožnění nebo zničení vedoucích pracovníků nebo vedení

Mobbing v prostředí školy?

3. VÝZKUMY MOBBINGU SE ZAMĚŘENÍM NA ŠKOLNÍ PROSTŘEDÍ Stát Autoři výzkumu Cílová skupina Výzk. vzorek Výskyt NorskoMatthiesen a kol. 1989Učitelé846 % ŠvédskoLindroth a Leymann, 1993Zaměstnanci MŠ2306 % FinskoBjörkvist a kol., 1994Univerzitní zaměstnanci33817 % DánskoFTF, 2001Orgány místní správy, státní orgány, sociální pedagogové % SlovenskoRohn, Kariková, 2007 Kariková, Nábělková a kol., 2008 Učitelé MŠ, ZŠ, SŠ Učitelé a vychovatelé - mateřské školy - 1. stupeň ZŠ - 2. stupeň ZŠ - střední školy - vychovatelé ve ŠD ,5 % Ø 15 % 19 % 4 % 9 % 18 % 50 %

4. KVANTITATIVNÍ VÝZKUM MOBBINGU V ČESKÝCH ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Cíl: Zmapovat výskyt mobbingu a bossingu v českých základních školách Základní soubor: učitelé základních škol v České republice Výběrový soubor: 4393 učitelů, výzkumný soubor 1103 respondentů (návratnost 25,1 %) Výzkumná metoda: dotazník 2 fáze: deskripce a indukce

Struktura dotazníku Sociodemografické a identifikační údaje o respondentovi Sociodemografické a identifikační údaje o respondentovi Povědomí a informovanost o mobbingu Povědomí a informovanost o mobbingu Vnímání závažnosti výskytu mobbingu v prostředí škol Vnímání závažnosti výskytu mobbingu v prostředí škol Vlastní zkušenost za dobu praxe Vlastní zkušenost za dobu praxe Vlastní zkušenost na aktuálním pracovišti Vlastní zkušenost na aktuálním pracovišti Délka vystavování psychickým atakům Délka vystavování psychickým atakům Formy mobbingu Formy mobbingu Reakce na mobbing a strategie obrany Reakce na mobbing a strategie obrany Původci mobbingu Původci mobbingu Vztahy, klima ve škole Vztahy, klima ve škole (sociální klima pracovního kolektivu, vztahy v rámci školy, kvalita vedení školy)

Oběť mobbingu a bossingu během pedagogické praxe (deskriptivní analýza) 17,2 % 23,1 % 17,2 % → 9,3 %23,1 % → 14,3 %

Oběť mobbingu a bossingu na současném pracovišti (deskriptivní analýza) 7,1 % 7,1 % → 3,7 %7,1 % → 4,1 %

Induktivní analýza zkušenosti s mobbingem Potvrzena závislost na: stupni školy Nepotvrzena závislost na: velikosti školy velikosti města, kde se škola nachází specifické funkci ve škole

Formy mobbingu a bossingu (deskriptivní analýza)

5. KVALITATIVNÍ ANALÝZA VÝSKYTU MOBBINGU VE ŠKOLE Z POHLEDU OBĚTI Hlavní výzkumný cíl: Analyzovat v kvalitativní rovině zkušenosti pedagogů na základních školách s mobbingem. Dílčí výzkumné cíle zaměřeny na: Analýzu počátku a podmínek výskytu mobbingu mezi pedagogy, průběh a formy mobbingu, přístupy v řešení a obraně mobbingu, osobnostní a profesní dopad mobbingu na oběť. Výzkumný soubor: 13 informantů (učitelů – obětí mobbingu) Výzkumná metoda: polostrukturované interview Vyhodnocení: zakotvená teorie (otevřené, axiální, selektivní kódování)

PARADIGMATICKÝ MODEL NA ZÁKLADĚ SELEKTIVNÍHO KÓDOVÁNÍ

Strategie zvládání šikany na pracovišti

Důsledky mobbingu: Osobnost šikanovaného, narušení psychické rovnováhy, výrazné psychické a zdravotní problémy Kvalita života a interpersonálních vztahů Pracovní výkon jedince Klima školy a pracovního kolektivu

6. NÁVRHY NA ŘEŠENÍ, PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ Na státní úrovni: Legislativní a zákonné úpravy. Dostatečná osvěta. Kompetentní osoby a instituce pro prevenci a řešení mobbingu. Odborná a poradenská pomoc (školení a výcvik odborníků). Na úrovni škol: Antimobbingová ujednání jako součást pracovní smlouvy. Kvalita klimatu a interpersonálních vztahů ve škole. Participace a spoluzodpovědnost zaměstnance za kvalitu interpersonálních vztahů, pracovního prostředí a zdraví sebe a svých spolupracovníků. Odborník v rámci školy s kompetencemi pro jeho metodickou a preventivní činnost. Nepřehlížet impulsy a znaky, které mohou naznačovat jakoukoliv formu nežádoucího jednání – pracovník musí mít neustálou jistotu, že v případě potřeby nalezne u vedení a určeného odborníka oporu a pomoc v řešení jakéhokoliv problému.

Etické otázky: Zneužívání moci a postavení Zneužívání vzdělání a inteligenčního potenciálu Diskriminace osoby v zaměstnání a pracovním procesu Porušování základních lidských práv

ČECH, T. Mobbing jako negativní fenomén v prostředí základních škol. Brno : Masarykova univerzita, ISBN

DĚKUJI ZA POZORNOST.