VY_32_INOVACE_02_DEN ZEMĚ_ Umím pozorovat les a jeho život AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 10_ Rozmanitost přírody Procházka lesem (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Přírodní společenstva
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Společenstvo les – test
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Roční období Název školy:
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZVÍŘÁTKA V ZIMĚ Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Rok v lese Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jaroslav Bartl ČísloVY_32_Inovace_3301 NázevEkosystém les Téma hodinyOhleduplné chování k přírodě.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.5 Zvířata na podzim Název sady: Člověk a jeho svět Číslo projektu:
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Les - rostliny, houby-prezentace
TEST - SPOLEČENSTVO LES
Podnebné pásy – mírný pás
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Společenstva lesů - stromy
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Autorka: Vendula Szappanosová
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Les v průběhu roku Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autor: Mgr. Eva Procházková
VY_32_INOVACE_08_ROK_jaro
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_03_Les_stromy
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_02_DEN ZEMĚ_ Umím pozorovat les a jeho život AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ

Název materiálu:DEN ZEMĚ_ Umím pozorovat les a jeho život Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Anotace: Výukový materiál slouží jako teoretická část projektového vyučování „Den Země“. Žáci si připomenou význam lesa, druhy lesa, nejběžnější stromy jehličnaté a listnaté, zvířata žijící v lese. Rozliší pomocí obrázků některé stopy lesní zvěře. Formou piktogramů si zopakují chování v lese a jeho ochranu. V prezentaci je dán prostor i oddychové chvilce – učení hrou. Autor: Mgr. Petra Kroupová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák by měl rozlišit druhy lesa, určit stromy. Pojmenovat zvířata žijící v lese. Rozlišit negativní chování v lese. Speciální vzdělávací potřeby: LMP Klíčová slova: les jehličnatý, les listnatý, les smíšený, jednotlivé druhy stromů, zvířata žijící v lese, lesní plody, ochrana lesa, zákazové piktogramy, stopy zvěře Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: speciální školství, I. stupeň ZŠ Typická věková skupina: 8-10let Celková velikost: 2,70 MB Datum:

ZEMĚ Ahoj Země, 22. dubna máš svátek. přejeme ti průzračnou vodu, voňavý vzduch, nádherný barevný život nás všech na naší planetě.

LES Lesy jsou „plícemi“ planety Země. Lesy jsou významným zdrojem kyslíku.kyslíku JEHLIČNATÝ LES je druh lesa, ve kterém převládají jehličnaté stromy. LISTNATÝ LES je druh lesa, ve kterém převládají listnaté stromy. SMÍŠENÝ LES je druh lesa ve kterém jsou jehličnaté i listnaté stromy.

JEHLIČNATÝ LES - STROMY borovicesmrk modřín jedle

LISTNATÝ LES - STROMY bříza buk dub habrjavor

LESNÍ PLODY brusnice borůvka - borůvky ostružiník - ostružiny maliník - maliny hřibkozák jahodník – lesní jahody muchomůrka červenávraní oko

ZVÍŘATA V LESE sojka obecnádatel černý jelen lesní srnec obecnýprase divoké kuna lesní veverka obecnájezevec lesní liška obecná zajíc polní

STOPY ZVĚŘE

ROK V LESE JARO Začíná v době jarní rovnodennosti (21. BŘEZNA), kdy je den stejně dlouhý jako noc a tepla stále přibývá. A právě světlo a teplo probouzí ze zimního spánku celou přírodu. Stromy začínají pučet a ukazovat nové listy a větvičky, za země vyrážejí nové rostlinky. Většina zvířat má na jaře mláďata a ptáci se vracejí domů ze svých zimovišť. LÉTO Začíná v době letního slunovratu (21. ČERVNA), kdy máme nejdelší den v roce a také nejvíce světla. Tmy, která byla do tohoto dne na ústupu, začíná opět přibývat. V přírodě to však zatím není znát a v létě je největší teplo z celého roku. Mláďata ztrácejí svou jarní divokost a dospívají, rostliny zrají a vše, co na jaře probíhalo velikou rychlostí, se nyní zpomaluje. PODZIM Začíná v době podzimní rovnodennosti (23.ŘÍJNA), kdy jsou opět světlo a tma v rovnováze. Tentokrát už ale přibývá stále více tmy. Už během babího léta víme, že něco končí, a začínáme pozorovat náznaky přicházející zimy. V přírodě všechno dozrává, sklízí se plody, které se vyvíjely už od jara. Ptáci odlétají za teplem na jih, zvířata, která přes zimu zůstanou doma, shromažďují zásoby. Rostliny rozsévají svá semena, která budou čekat na příští jaro. ZIMA Začíná v době zimního slunovratu (21. PROSINCE), kdy je nejvíce tmy v celém roce. Od toho dne začne znovu přibývat světla a my víme, že se světlem přichází jaro. Teď je však v přírodě klid. Stromy nemají listy, ale jsou na nich připravené pupeny, které na jaře vyrazí. Malé rostlinky přečkávají zimu pod zemí nebo ve formě semínek. Malé rostlinky přečkávají zimu pod zemí nebo ve formě semínek. Některá zvířata spí. V lese je chladno a ticho.

CHOVÁNÍ V LESE V lese dodržuj následující pravidla: Zákaz hlukuZákaz stanováníZákaz rozdělávání ohněZákaz sběru přírodnin Zákaz volného pobíhání psů Zákaz kouřeníZákaz krmení zvěřeZákaz znečišťování lesaZákaz černé skládky

OCHRANA LESA Co do lesa nepatří?

PROCVIČENÍ Spoj správně. MODŘÍNSMRK JEDLEBŘÍZA BUKDUB

STOPY ZVĚŘE Určíš správně komu patří stopy?

Hry a zábava

ODKAZY Listnatý les - Smíšený les - Smrk ztepilý - Smrk ztepilý šiška - Borovice lesní - Borovice lesní šišky - Modřín opadavý - Modřín opadavý šiška, květenství - Jedle bělokorá - Jedle bělokorá šiška - Dub - Buk - Habr - Javor - Maliník obecný - Ostružiník - Brusnice borůvka - Vraní oko - Jahodník obecný - Hřib kovář Kozák březový Muchomůrka červená - Jelen lesní - Kuna lesní - Veverka obecná - Prase divoké - Srnec obecný - Capreolus_capreolus_%28Marek_Szczepanek%29.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Capreolus_capreolus_%28Marek_Szczepanek%29.jpg/240px- Capreolus_capreolus_%28Marek_Szczepanek%29.jpg Jezevec lesní - Datel černý - Sojka obecná -

Liška obecná - Zajíc polní - Zákazové piktogramy - Stopy zvěře