Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13 TÉMA: Člověk a jeho svět, Přírodověda 4.ročník, Závěrečné opakování - rostliny DATUM TVORBY: května 2013 ČÍSLO PROJEKTU: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Test na opakování probrané látky ve 4. ročníku. Test uvádí příběh 2 skřítků. Žáci nahrazují slova v příběhu přetažením zmenšených obrázků. Hrají 2 žáci nebo 2 skupiny. Každá dvojice – skupina pracuje u jednoho PC stanoviště. Jeden žák – skupina je skřítek VĚTVIČKA, druhý SOUČEK. Skřítci dávají střídavě otázku a opět střídavě odpovídají. Vyhodnocení: Žáci zaznamenávají své odpovědi přímo do prezentace nebo do prázdné tabulky na konci testu. Tuto je možné i vytisknout. Další možnost – přiřazují smajlíka ke správné odpovědi. Odpovědi skřítků může zaznamenávat i nezávislý žák do tabulky na svém PC. Na závěr je test zobrazen na PC a společně vyhodnocen.

3 SOUČEK a VĚTVIČKA V hlubokém černém lese žili dva skřítkové.
Skřítek Souček bydlel v chaloupce pod velkým starým smrkovým pařezem. A skřítek Větvička měl kůrovou chaloupku v zeleném mechu u paty vysoké borovice. Měli k sobě blízko a tak se často scházeli buď pod smrkem nebo pod borovicí.

4 Za teplých letních večerů sedávali venku, pili jahodovou a borůvkovou šťávu, mlsali ostružinovou a malinovou zavařeninu a vyprávěli si různé příhody o lese a zvířatech, která zde žijí.

5 Ale když na podzim opadalo listí a nastalo deštivé počasí nebo v zimě,
když venku fičel severák, padal sníh a mrzlo, sedávali u kamen, popíjeli čaj z černého bezu, dávali si různé hádanky a snažili se jeden na druhého vyzrát.

6 JEDOVATÉ ROSTLINY Větvička Souček
Vypadá to jako borůvka, ale má to 4 listy Má listy, bílé vonné květy na stonku a červené kulaté plody Borůvkový čtyřlístek pro štěstí Královské borůvky výborné chuti Vraní oko čtyřlisté -jedovaté Červený rybíz Bez hroznatý Konvalinka vonná Odpověď Součka : Odpověď Větvičky

7 LISTNATÉ STROMY II. Kdy opadá listí ze zimního dubu? : Větvička Souček
a) na podzim b) v zimě když mrzne c) na jaře – roste nové listí B. BUKVICE roste na 1. dubu 2. buku 3. habru : Odpověď Součka: Odpověď Větvičky :

8 JEHLIČNANY Souček Větvička
III. Kterému jehličnanu opadává na zimu jehličí? a. modřínu b. tisu c. jalovci C. Proč nelze najít na zemi jedlovou šišku: 1. šiška se rozpadne 2. veverky všechny šišky sní 3. jedle nemá šišku JEDLE SMRK BOROVICE Odpověď Součka: Odpověď Větvičky:

9 L E S Souček Větvička D. V listnatých lesích rostou hlavně:
1) duby, buky, javory, lípy 2) duby, buky, javory, jírovce 3) duby, buky, javory, břízy IV. V jehličnatých lesích převládají: a) borovice, smrk, jedle, modřín b) borovice, tis, jedle, modřín c) zerav, tis, borovice, smrk Odpověď Větvičky: Odpověď : Součka

10 LESNÍ PODROST Větvička Souček V. Lesní podrost tvoří:
E. Které lesní plody zde rostou? a. stromy, keře, byliny, houby b. horniny, stromy, keře, houby c. keře, byliny, houby, mechy 1. borůvky, angrešt, brusinky, maliny 2. maliny, houby, borůvky, ostružiny 3. rybíz, houby, maliny, ostružiny Odpověď Součka: Odpověď Větvičky:

11 H O U B Y Větvička Souček Sbírej jen to, co dobře znáš!!!
VI. Jedovatá houba je: a) muchomůrka červená b) čirůvka májovka c) bedla vysoká Souček F. Na obrázku je: 1. kozák březový 2. hřib dubový 3. hřib hnědý Sbírej jen to, co dobře znáš!!! Odpověď Součka: Odpověď Větvičky:

12 ROSTLINY NA LOUCE Větvička Souček VII. Na obrázku je:
sedmikráska chudobka pryskyřník prudký kopretina bílá Souček G. Na obrázku je: 1. pryskyřník prudký 2. kohoutek luční 3. třezalka tečkovaná Odpověď Součka: Odpověď Větvičky:

13 O B I L O V I N Y Větvička Souček VIII. Mezi obiloviny patří:
a) všechny rostliny pěstované na poli b) sója, oves, zelí, žito c) žito, ječmen, kukuřice, oves Souček H. Obiloviny se pěstují : jako okrasné rostliny pro obilná zrna pro získávání oleje Kukuřice Pšenice Ječmen Řepka Odpověď Součka : Odpověď Větvičky

14 LÉČIVKY Větvička Souček
IX. Která z těchto rostlin se sbírá jako léčivka ? Souček I. A která je léčivka z těchto rostlin? 2) Zvonek rozkladitý a) Orsej jarní b) Třezalka tečkovaná 1) Kostival lékařský Odpověď Větvičky: Odpověď Součka:

15 STAVBA ROSTLIN Větvička Souček X. Na kterém obrázku je KVĚTENSTVÍ?
J. Která z rostlin na obrázcích má ODDENEK? 1 a b 2 2 Odpověď Součka: Odpověď Větvičky:

16 Tabulka pro vyhodnocení testu:
Odpovědi Součka: A B C D E F G H I J Odpovědi Větvičky: I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X.

17 Řešení: Tabulka pro vyhodnocení testu
Odpovědi Součka: A 3 B 2 C 1 D E F G H I J Odpovědi Větvičky: I. c II. III. a IV. V. VI. VII. b VIII. IX. X.

18 LETOKRUHY – paměť stromů doplněk k obrázku pařezu na snímku 3

19 Fotografie: Vlastní fotogalerie autorky


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google