Sentence: „Anybody who can solve the problems of security will be worthy of two Nobel Prizes, one for peace and one for science” Operační program Vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 6. PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY KRIZOVÉ KOMUNIKACE PŘI ŘÍZENÍ ZMĚNY A KRIZE BEZPEČNOSTNÍMI SYSTÉMY.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Klasifikační aspekty rizik
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Ekonomika obrany a bezpečnosti
Základy automatického řízení 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Komplexní systém hodnocení
Úřad práce České republiky
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Účetnictví – význam informací
Téma 11: Finanční plánování
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Logistika a Supply Chain Management
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Vysoká škola technická a ekonomická
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Selekční jazyky (2) Úvod do problematiky Josef Schwarz
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Harmonogram cvičeních Podmínky pro zápočet Informační zdroje
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Digitální učební materiál
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
zpracovaný v rámci projektu
Centralizované rozvojové projekty 2017
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Informační modelování staveb (BIM)
Obsah a úvod do předmětu: Počítačová podpora řízení
Transkript prezentace:

Sentence: „Anybody who can solve the problems of security will be worthy of two Nobel Prizes, one for peace and one for science” Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Řízení rizik Úvod do studia Základní pojmový aparát řízení rizik Zpracoval: prof. Ing. František BOŽEK, CSc. Univerzita obrany v Brně Kontakt: tel.: ,

Úvod do studia A) Struktura předmětu (4. semestr) T1: Úvod do studia a základní pojmový aparát řízení rizik T2:Cvičení T3:Klasifikační aspekty rizik T4:Cvičení T5:Význam a místo řízení rizik v procesu bezpečnostního a krizového řízení T6:Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat T7:Cvičení

Úvod do studia A) Struktura předmětu (4. semestr) T8: Metody identifikace a hodnocení nebezpečí T9:Cvičení T10:Cvičení T11:Metody identifikace ohrožených aktiv, hodnocení úrovně zranitelnosti a oceňování aktiv T12:Cvičení T13:Kvalitativní hodnocení rizik, matice rizik a mapa rizik T14:Cvičení

Úvod do studia A) Struktura předmětu (4. semestr) T15: Semikvantitativní hodnocení rizik, riziková pozice subjektu T16:Cvičení T17:Kvantitativní hodnocení rizik T18:Cvičení T19:Stanovení přijatelnosti rizika T20:Cvičení T21:Principy a nástroje prevence a minimalizace rizik T22:Cvičení

Úvod do studia A) Struktura předmětu (4. semestr) T23: Zásady a způsoby prevence a minimalizace rizik T24:Cvičení T25:Generace, výběr a implementace opatření k redukci rizik T26:Cvičení T27:Cvičení T28:Operativní řízení rizik T29:Závěrečný seminář - předložení případových studií na zadané téma a jejich obhajoba

Úvod do studia B) Požadavky k zápočtu (4. semestr) a)aktivní účastí na cvičeních a seminářích v rozsahu minimálně 75%; b)zpracováním případové studie (seminární zápočtová práce) na zvolené téma z předložené nabídky dle výběru a předpokládaného profesního zaměření studenta; c)absolvování zápočtového testu se třemi teoretickými otázkami a třemi početními příklady z praktických aplikací.

Úvod do studia C) Témata pro seminární práci (4. semestr) (práce ve skupinách 3-5 studentů) a)Zpracování registru nebezpečí a kvalitativní hodnocení frekvence aktivace identifikovaných nebezpečí v provozu ekonomického subjektu, orgánu veřejné správy, regionu či v oblasti informačních a komunikačních technologií; b)Zpracování registru ohrožených aktiv vybraným nebezpečím a kvalitativní odhad dopadu ohrožených aktiv v podniku instituci veřejné správy, regionu nebo v oblasti informačních a komunikačních technologií;

Úvod do studia C) Témata pro seminární práci (4. semestr) (práce ve skupinách 3-5 studentů) c)Kvalitativní odhad vybraného druhu rizika ekonomického subjektu, instituce veřejné správy, regionu nebo v oblasti informačních a komunikačních technologií a posouzení jeho akceptovatelnosti; d)Návrh souboru opatření a výběr optimální varianty k redukci vybraného druhu rizika v ekonomickém subjektu, instituci veřejné správy, regionu nebo v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Úvod do studia D) Základní (povinná) literatura (4. semestr) [1]Babinec, F. Management rizika. Loss Prevention & Safety Promotion. 1. vyd. Opava: Slezská univerzita, 2005, 93 s. [2]Božek, F., Urban, R. Management rizika - Obecná část. 1. vyd. Brno: UO, s. ISBN [3]Poznámky z přednášek. [4]Smejkal, V., Rais, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN [5]Tichý, M. Ovládání rizika: Analýza a management. 1. vyd. Praha: Beck, s. ISBN

Úvod do studia D) Doporučená literatura (4. semestr) [1]Božek, F. et al. Regional Risk Assessment. In Olej, V., Obršálová, I., Křupka, J. (Eds.). Environmental Modeling for Sustainable Regional Development: System Approaches and Advanced Methods. [Monograph]. 1 st Ed. Hershey-New York: IGI Global, 2011, pp ISBN [2]Bate, R What Risk? 1 st Ed. Oxford: Butterworth- Heinemann, pp. ISBN 0 ‑ ‑ 9. [3] Covello, V. T., Merkhofer, M. W. Risk Assessment Methods. Approaches for Assessing Health and Environmental Risks. London: Plenum Press, pp. ISBN

Úvod do studia D) Doporučená literatura (4. semestr) [4]Lees, F. P. Loss Prevention in the Process Industry: Hazard Identification, Assessment and Control. 2 nd Ed. Vol Oxford: Butterworth-Heinemann, Linacre House, Jordan Hill, ISBN [5]National Institute of Standards and Technology (NIST) st Ed. Computer Security. Gaithersburg: NIST, p. [6]Vose, D. Risk Analysis. A Quantitative Guide. 3 rd Ed. Chichester: John Wiley & Sons, Ltd p.

Základní pojmový aparát Riziko – P x N v čase a místě; – Kvalitativní, semikvantitativní a kvantitativní vyhodnocení; – Referenční úroveň. Aktiva – Předmět chráněného zájmu; – Hmotná, nehmotná; – Hodnota aktiva; – Zranitelnost: citlivost, kritičnost.

Základní pojmový aparát Analýza rizika – Stanovení rozsahu a cíle analýzy – Registr hrozeb (nebezpečí); – Registr zranitelnosti; – Vyhodnocení hrozeb (nebezpečí); – Vyhodnocení zranitelnosti; – Sestavení párů hrozba (nebezpečí)/zranitelnost a jejich vyhodnocení; – Odhad rizika.

Základní pojmový aparát Posouzení rizika – Referenční úroveň rizika; – Legislativa, standardy, expertní odhady. Ovládání rizika – Nepřijatelné riziko – návrh variant protiopatření, výběr optimální varianty, zajištění realizovatelnosti, monitoring rizika; – Přijatelné riziko – operativní management, příznaky (aktivátory, spouštěče) rizika.

Základní pojmový aparát Bezpečnost – Jistota, že za určitých okolností nenastane NU následkem aktivace zdroje; – Schopnost aktiva; – Spolehlivost zařízení. Dopad – Účinek hrozby (nebezpečí) na aktiva; – Závislost na čase a místě.

Základní pojmový aparát Hrozba (nebezpečí) – vnitřní atribut zdroje – Potenciál aktivace zdroje hrozby a způsobit škodu; – Zdroj hrozby (nebezpečí): přírodní, důsledek poškození ŽP, antrpogenní úmyslný a neúmyslný, technologické systémy a zařízení aj.; – Závislost na čase a místě. Zdroj: Božek, F., Urban, R. Management rizika - Obecná část. 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, s. 15. ISBN

Základní pojmový aparát Kvalitativní analýza rizik (Screening) – Nečíselné, slovní hodnocení; – Subjektivní, rychlé a nákladově méně náročné. Kvantitativní analýza rizik (Scooping) – Systematická; – Objektivnější; – Vyhodnocení užitím matematických metod; – Nákladově i časově náročnější.

Základní pojmový aparát Semikvantitativní analýza rizik – Relativní ocenění (ranking); – Číselná stupnice; – Rozsah dle potřeby hodnotitele; – Časově i nákladově přijatelná.

Základní pojmový aparát Matice rizik – Kombinace dvou číselných stupnic; – Vyjadřuje součin P(t) x N(t) v daném místě. Mapa rizik – Kartézský systém souřadnic – Ordináta pravděpodobnost, abscisa dopady; – Vyjadřuje rizikovou pozici systému, ekonomického subjektu, provozu, regionu.

Základní pojmový aparát Nebezpečí – Hrozba ponejvíce v technických oborech. Nežádoucí událost – Neobecnější; – Odchylka od žádoucího stavu, výsledku. Havárie – Technická NU; – Škoda na životě, zdraví, majetku a ŽP.

Základní pojmový aparát Mimořádná událost – Škodlivé působení sil; – Záchranné a likvidační práce, rekonstrukce, sanace; Krizová situace – MU při níž je vyhlášen krizový stav; – Stavy: stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav.

Studenti nastudují a seznámí se se základními pojmy s využitím výše uvedeného textu a níže uvedené základní literatury. V rámci cvičení proběhne diskuze ze sféry terminologie rizika, jejíž znalost je bází pro pochopení dalších kapitol učiva předmětu “Řízení rizik“. Požadavky na cvičení