STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dominik Dvořák UK PedF 15. 10. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha
Veřejná moc a veřejná správa
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Vzájemná hospitační činnost
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Organizační struktura
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
VY_32_INOVACE_SVF32660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Odborný seminář MŠMT STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Kurikulum: obsah školní edukace
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
První zkušenosti s evaluací
Organizační struktura
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Modulová výuka a digitalizace
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Ústavní systém České republiky
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dominik Dvořák UK PedF

Dosavadní zkušenosti a základní představy Východiska vzdělávání založeného na standardech Typy standardů Jak provázat standardy s reformou

Vývoj ve vyspělých zemích směřuje ke standardům – Národní kurikulum pro Anglii a Wales 2001 – No Child Left Behind (USA) 2004 – Německo po „ PISA šoku“ celostátní standardy 2010 – Common State Academic Standards (celonárodní, USA) Řada dalších rozvinutých zemí – Decentralizace bez monitoringu výsledků se neosvědčila.

Základní idea reformy založené na standardech 1. všichni žáci by měli dosahovat vysoké úrovně výkonu (= standardů); 2. každému žákovi by měly být vytvořeny podmínky (kvalitní příležitosti k učení), které mu umožní těchto standardů dosáhnout. OECD (1995)

Typy standardů Obsahové Co má žák zvládnout Evaluační Jak dobře (nakolik) to má zvládnout Procesuální Jaké podmínky se žákovi pro učení mají vytvořit

Příklad vazby obsahových a evaluačních standardů

Příklad vazby standardů Obsahový standard I. Rozumí struktuře a vlastnostem hmoty, charakteristikám energie, a interakci mezi hmotou a energií. BenchmarkI. … II. Ví, že pro vykonání práce je třeba energie a že ta má různé formy. II. … Standard výkonu (evaluační) 1. … 2. … 3. Popíše, jak se určité vlny pohybují hmotným prostředím (např. zvuk ve vodě) a jiné ve vakuu (např. RTG, TV, rozhlas) 4. … Testová úloha k standardu Jeden žák chtěl pokusem studovat účinek zvukových vln. Natáhl balonek na plechovku otevřenou na obou stranách. Na natažený balonek dal několik zrn rýže. Plechovku postavil na reproduktor radiopřijímače. A.Popiš, co bude žák pozorovat po zesílení zvuku přijímače. B. Vysvětli, proč zesílení zvuku přijímače vedlo k výsledku popsanému v A. Zdroj:

Ukázky žákovských prací ( Národní kurikulum, Anglie) Práce čtvrťáka dokládá dosažení cíle Hi1 na úrovni 3. Activity Objectives: To carry out an investigation using a range of sources of information, including artefacts, and record relevant information on a source enquiry sheet. Commentary: Harry uses his source of information, the gas mask, to produce an accurate and detailed drawing. His commentary goes beyond simple observations to make a number of inferences about the gas mask for example, about its size and condition. However, his work focuses on his ideas about the artefact. To improve his work he would need to include information from other sources to check his ideas.

Možné přínosy pro výuku Ustavuje se rovnováha mezi kompetencemi a tradičními předměty (v zahraničí je větší překryv mezi oběma – nejen komunikace, ale i numerická gramotnost je považována za klíčovou kompetenci). Zaměřují pozornost nikoli k prostředkům, ale k cílům vzdělání – k učení žáka. Těsnější vazba mezi cíli vzdělávání a činnostmi ve škole, eliminace samoúčelných činností.

Alternativní standardy Standardy pro žáky se závažnějšími poruchami Je snaha, aby i pro tyto žáky byly stanoveny podnětné/náročné standardy V USA je stanoveno, že tyto standardy smějí být užívány jen při hodnocení nejvýše 1 % žáků

I my jsme už měli Standard. Standard základního vzdělávání (1995) vznikl narychlo, z dokumentů nižší úrovně, udržoval i šířil překonané pojetí dál. Obecná (1993) / Občanská škola (1994) 7. ročník: základní principy konstituování státní moci – volby, zastupitelské orgány státu, prezident, soudy, prokuratura, advokacie, notářství 9. ročník: rozvržení moci: zákonodárné – parlamenty; výkonné –vláda; soudní – různé druhy soudů. Standard (1995) Stát, ústava, státní zřízení. Základní principy státní moci v demokratické společnosti, moc zákonodárná, výkonná, soudní. Volby, zastupitelské orgány, prezident, vláda, soudy, prokuratura, advokacie, notářství. Národní škola (1997) 8. ročník: státní moc zákonodárná výkonná a soudní, vzájemné vztahy a brzdy, základní pravomoce komor parlamentu, prezidenta, a vlády ČR, soudy, prokuratura, advokacie, notářství, volební systém, průběh voleb Prokuratura byla od nahrazena soustavou státních zastupitelství, přesto se objevuje ve Standardu (1995) a mimochodem i v řadě ŠVP dodnes.

Místo standardů v reformě Standardy (spojené s testováním) mohou výrazně prohloubit reformu, budou mít pravděpodobně větší dopad na každodenní výuku než předchozí kroky. Jsou natolik důležité, že bychom je neměli ohrozit tím, že do celoplošného nasazení půjde rychle udělaná verze.

Potřebujeme analýzu, a to uvnitř oborových komunit V zahraničí průkopnickou práci na standardech vykonaly odborné asociace učitelů. V některých předmětech jsme tradičně nadprůměrní, jinde podprůměrní, testy by neměly fixovat podobu vzdělávání tam, kde se dosud nepodařilo vytvořit perspektivní pojetí vzdělávacího oboru. Úspěch projektu záleží na pojetí, obsahové a operační úrovni i detailech ve formulaci standardů a testových úloh.

Co čeští žáci umějí? (Data ÚIV) Který model znázorňuje správné rozmístění protonů (p+), elektronů (e–) a neutronů (n) v atomu? Úlohu správně řešilo 63 % českých osmáků, zatímco v ostatních zemích jen 39 %.

Co čeští žáci neumějí? (Data ÚIV) V domácnostech jsou spotřebiče do elektrických obvodů zapojovány vedle sebe (paralelně), nikoli za sebou (sériově). Jakou výhodu má zapojení vedle sebe ? Úlohu správně řešilo 16 % českých osmáků, přitom třetina našich žáků se ji vůbec nepokusila řešit. Jde o otevřenou úlohu (s tvorbou odpovědi). Žák má formulovat zdůvodnění.

Standardy a testování jsou nesmírně mocným nástrojem a v tom se podobají jaderné energii. Zdroj fotografie: ČEZ

Mnohým se obojí nelíbí, ale možná je to nepostradatelné pro udržení určité kvality fungování systému. Ať máme sebevíc bariér, vždycky hrozí riziko úniku Je potřeba jednat rychle, ale ne zbrkle

Proces zavádění standardů Doporučuji nesnažit se vytvořit konečnou verzi standardů před pilotním testováním na vzorku škol. Spojit proces tvorby standardů s plánovanou cyklickou revizí kurikulárního rámce za využití výsledků pilotního testování.

Klíčové otázky Jak standard stanovit Jak měřit jeho dosahování Jak pomoci, aby každý žák dosáhl úrovně standardem popsané