Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

záznam a reprodukce zvuku
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Akustika.
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Akustika Jana Prehradná 4.C.
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Akustika.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Kmitání.
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Spřažená kyvadla.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Světlo a šíření světla Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Mechanické kmitání, vlnění
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Vlnění a optika (Fyzika)
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Část II – Skládání kmitů, vlny
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ.1.07/1.5.00/ Název šablony klíčové aktivity III/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT Datum vytvoření: Číslo sady VY 32 Inovace FY.05 Anotace Učební materiál na téma akustika by měla sloužit jako podpora při výkladu v předmětu fyzika. Seznámí žáky se základními pojmy, vzorci a obrázky z akustiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Úvod Akustika je nauka o zvuku Zvukové vlny jsou mechanické podélné vlny šířící se od nějakého zdroje Zdroj je kmitající těleso Zvuk se může šířit v pevném, kapalném i plynném prostředí a to ve tvaru tlakových vln Lidské ucho slyší frekvence od 16 Hz do asi Hz (horní hranice je individuální a s věkem se snižuje) Pod 16 Hz leží infrazvuk a nad Hz je ultrazvuk

Důležité pojmy Tón je jednoduché harmonické kmitání, výška je dána jeho frekvencí a intenzita amplitudou. Interval je rozdíl výšky dvou tónů, nižší je základní a vyšší tvoří interval – sekundu, tercii, kvartu, …. Je určen poměrem frekvencí obou tónů Obecně je tón složen z většího počtu harmonických kmitů, proto výsledkem je nesinusový kmit Zvuk je složen z mnoha tónů proměnné frekvence a síly, nemůžeme mu přisoudit nějakou výšku a proto ho vnímáme často jako hluk

Důležité pojmy: Třesk (rána) je silný náraz zvuku, který trvá jen krátkou dobu Dále používáme stejné pojmy z oblasti kmitů a vlnění: - doba kmitu - frekvence - vlnová délka - rychlost šíření

Zvuk Vše co vnímáme prostřednictvím sluchu Může to být hluk i tóny Je charakterizován silou (intenzitou), výškou a barvou (jedná-li se o tón) Zvuk vyvolaný zdrojem se šíří hmotným prostředím (ve vakuu ne), prostředím prochází jako podélná vlna a působí na přijímač zvuku, např. ucho

Pojmy: Rychlost zvuku – udává jak rychle se zvuk šíří v určitém prostředí nezávisí na frekvenci, ale na druhu prostředí Odraz zvuku – stejně jako jiné vlny se odráží na rozhraní dvou prostředí použití např. v lodní dopravě na zjištění hloubky přístrojem echolot

Pojmy: Zvukové pole – oblast, ve které se šíří zvukové vlny, uvnitř kmitají částečky prostředí určitou rychlostí, která se nesmí zaměnit s rychlostí šíření vlny. Síla (intenzita) zvuku – je určena intenzitou vlnění I, která je úměrná druhé mocnině jeho amplitudy, je to energie, která projde za vteřinu jednotkovou plochou kolmou k šíření zvuku, tj. výkon P dělený plochou A jednotkou je 1 W/m² - klesá se vzdáleností od bodového zdroje s druhou mocninou této vzdálenosti (pokud nedochází k odrazům)

Pojmy: Hlasitost – sílu zvuku většinou neměříme absolutně, ale srovnáváme ji s nějakou referenční silou zvuku, která musí být udána. Tento postup je založen na vlastnostech našeho sluchu. Celkem rozeznáváme asi 120 úrovní zvuku, takže je zavedena stupnice se 120 hodnotami uváděnými v decibelech. Za nejnižší hladinu byla zvolena I₀ = 0 dB, odpovídající I₀ = 10 ¯¹² W/m² (práh slyšitelnosti). Decibelová stupnice hlasitosti L je dána vztahem :

Pojmy: Tlumení zvuku – neboli absorpce je jev, kdy při dopadu zvukové vlny na stěnu dochází k jejímu odrazu a přitom je zpravidla odraz provázen poklesem její intenzity, tj. pohlcováním zvuku – tlumením. Různé látky mají různé koeficienty absorpce a jsou závislé nejen na druhu látky ale i na frekvenci zvukové vlny.

Pojmy: Efekt nadzvukové rychlosti – zvukové vlny vznikají třeba i při výbuchu jako důsledek okamžitého velkého lokálního zvýšení tlaku, vzduchem se pak šíří rázová vlna. Ta vzniká také při pohybu letadel s nadzvukovou rychlostí. Tato vlna se šíří od špičky letadla a když přechází nad pozorovatelem, tak uslyší silnou ránu – třesk.

Zdroje zvuku: Kmitající struna – napneme-li strunu mezi dva pevné body a vybudíme ji úderem, drnkáním nebo tahem smyčce, uvedeme ji do kmitavého pohybu a vznikají na ní příčné stojaté vlny, to způsobí v okolím prostředí vznik podélných zvukových vln. To jaké tóny vzniknou a v jaké intenzitě záleží na způsobu buzení a to určuje i barvu tónu. Na tomto principu jsou založeny strunné nástroje. Kmitající tyč – tyč pevně uchycená nebo zavěšená na jednom konci může být uvedena do příčných kmitů a vydávat určitý tón. Používá se třeba jako ladička. Tento princip využívají např. bicí hodiny nebo hrací strojky.

Zdroje zvuku: Kmitající desky a blány – desky upevněné uprostřed můžeme příčně rozkmitat např. smýkáním smyčce po obvodu. Blány upevněné po obvodu a vybuzené např. úderem paličky mohou kmitat rozmanitým způsobem. Tvar kmitů závisí na tvaru obvodu, výška tónu na napnutí a vlastnostech blány. Kmitající vzduchový sloupec – ve vzduchových sloupcích a prostorech mohou být vzbuzeny podélné kmity foukáním. To se využívá v píšťalách, které mohou být buď otevřené (na obou koncích) nebo uzavřené (na jednom konci). Frekvence základního tónu je nepřímo úměrná délce píšťaly.

Ultrazvuk: Zvuk s frekvencemi nad Hz, který je pro lidské ucho neslyšitelný Energie kmitů předávaná při jeho působení na hmotu může být využita k různým účelům, např. čištění povrchů, masáže, ničení buněk, drcení žlučových kamenů Odraz se velmi využívá k diagnostickým účelům v medicíně, při zkoumání vad materiálů, měření vzdáleností apod.

Citace: GASCHA, Heinz, PFLANZ, Stefan. Kompendium fyziky. 1. vydání. Banská Bystrica: Euromedia Group, k.s. – Universum, ISBN Kapitola II, s. 97 – 110.