Současná podpora v rámci Regionálních individuální projektů OP LZZ a příprava na období 2014-20120 Liberec, 18. 10. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Nové strukturální fondy a financování činnosti pacientské organizace Hana Potměšilová 12. dubna 2013, AIFP, PRAHA.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Seminář pro zájemce o veřejné zakázky v rámci projektů Úřadu práce v Mostě Práce na Mostecku pro každého Rodina a práce na Mostecku.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/16_053/
Projekt PRÁCE PRO KAŽDOU
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Členská schůze MAS Nepomuk,
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Metodika hodnocení specifických kritérií grantových projektů v rámci výzvy č. 36 / 1.2 OP LZZ Školení pro žadatele Praha, 22. března 2010.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Marcel Dittrich.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Projekt PRÁCE PRO KAŽDOU
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Ing. Stanislava Správková
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ II
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Současná podpora v rámci Regionálních individuální projektů OP LZZ a příprava na období Liberec,

Úvodní informace o nás Odbor implementace fondů EU je součástí Sekce fondů EU MPSV Vystupuje jako: Zprostředkující subjekt pro oblasti podpory 1.1, 1.2, 2.1, 3.1, 3.2 a 3.3 OP LZZ Zprostředkující subjekt pro investiční projekty IOP (OI 3.1 a 3.3) Grantové a individuální projekty

RIPy – 2.1

Klíčové aktivity - motivační aktivity (trénink kompetencí pro trh práce), poradenství (individuální a skupinové), pracovní a osobnostní diagnostika, rekvalifikační kurzy, pomoc při vyhledávání zaměstnání a umístění na společensky účelných pracovních místech, na VPP či vytvoření nových pracovních míst dle metodiky OP LZZ a doprovodná opatření aj. Doprovodná opatření : proplácení hlídání dětí po dobu motivačního i rekvalifikačního kurzu v akreditovaných zařízeních (školky, kluby, apod.), jízdné, stravné, mzdové příspěvky na pracovní místa, SÚPM, VPP, mentora aj. Cílové skupiny - uchazeči nebo zájemci o zaměstnání evidovaní na ÚP ČR se zaměřením na osoby, kterým se věnuje zvýšená péče při zprostředkování, jsou to zejména: fyz. os. se zdravotním postižením, osoby starší 50 let věku, mladí do 25 resp. 30 let, dlouhodobě nezaměstnaní, fyzické osoby pečující o dítě do 15 let věku, fyz. osoby s nízkým vzděláním aj.

RIPy – 2.1- Odborné praxe pro mladé do 30 let v...

Příjemcem je Úřad práce ČR, projekty realizují KrP Celkem14 projektů, jejichž realizace probíhá od 7/2013 – 8/2015 Zaměření - na zvýšení zaměstnanosti specifické věkové skupiny mladých osob do 30 let věku realizací cíleného nástroje/opatření aktivní politiky zaměstnanosti Odborné praxe pro mladé. CS - uchazeči o zaměstnání ve věku do 30 let včetně, bez rozdílu dosaženého stupně vzdělání, evidovaní na ÚP ČR déle než 4 měsíce (případně i méně), postrádající pracovní zkušenosti nebo mající pracovní zkušenosti v souhrnné délce max. 2 roky KA - Odborné praxe jsou realizovány formou pracovního poměru u zaměstnavatele jako SÚPM (min. 6 a max. 12 měsíců, výše příspěvku je stanovena Směrnicí ÚP ČR a může být až 24 tis. Kč), praxe mohou být v případě potřeby kombinovány s rekvalifikacemi (dle nabídky ÚP ČR i „zvolené“ rekvalifikace) a interními poradenskými činnostmi (skupinového i individuálního charakteru), za odbornou část praxe bude odpovídat mentor určený zaměstnavatelem z řad zaměstnanců, doprovodná opatření (např. cestovné, stravné, příspěvek na mentora, úhrada zdravotních vyšetření aj. … Odborné praxe je možné realizovat jak u zaměstnavatelů v soukromé sféře, tak u zaměstnavatelů ve veřejné správě s výjimkou OSS a SPO, přičemž počet praxí ve veřejné správě nesmí překročit 49% z celkového počtu praxí.

Odborné praxe pro mladé do 30 let v Lib. kraji – výzva č. 70 Projekt: CZ.1.04/2.1.00/ Trvání projektu – Náklady projektu – ,- Kč KA – motivační aktivity, odborná školení (fin. gramotnost, pracovněprávní minimum, rekvalifikace (cca pro 100 os.), doprovodná opatření… Počet plánovaných praxí (formou SÚPM) – min.103 Stav k : Počet uzavřených SÚPM - 1 Velký zájem z řad zaměstnavatelů o tento RIP. Dosud bylo podáno cca 83 žádostí a ozývají se další zaměstnavatelé. Uchazeči jsou informováni o možnosti vstoupit do projektu (internet, informační letáky, prostřednictvím zprostředkovatelek)…

Vzdělávejte se pro růst regiony I., II. – výzva č. 82, B1 Realizace 13 projektů (prostřednictvím KrP ÚP ČR, trvajících od do ) za 595 mil. Kč / do ) za 596 mil. Kč Cílem projektu je zvýšení odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů vybraných ekonomických činností dle CZ NACE v daném kraji Projekty „Vzdělávejte se pro růst v …. kraji II.“ jsou velmi podobně zaměřeny jako projekty realizované ve výzvě č. 82. VSPR-regiony I.) Shodné oblasti: Převážná část CS - Zaměstnanci a Zaměstnavatelé. Je určen pro všechny typy podniků (tzn. malé, střední i velké) KA – o poskytnutí příspěvku na vzdělávání a příspěvku na mzdové náklady po dobu vzdělávání je uzavřena dohoda mezi ÚP ČR a příjemcem příspěvku. Změny oproti výzvě č. 82: –Změna CZ NACE v jednotlivých projektech (např. stavebnictví) –Rozšíření cílové skupiny o státní podniky –Rozšíření cílové skupiny o OSVČ bez zaměstnanců (úhrada pouze vzdělávacích aktivit)

RIP – 1.1 – výzva č. 82, B1

Vzdělávejte se pro růst – výzva č. 82 V projektech výzvy č. 82 se uzavírají poslední dohody se zaměstnavateli

Alokace na výzvu č. B1

Vzdělávejte se pro růst v Libereckém kraji I. a II. – výzva č. 82, B1 Projekt: CZ.1.04/1.1.00/ /Projekt: CZ.1.04/1.1.00/B Trvání projektu – / Náklady projektu – ,- Kč/ ,- Kč Požadované prostředky ve schválených žádostech – Kč/ Kč (stav k ) „Zazávazkované“ prostředky v podepsaných dohodách – Kč Výdaje proplacené zaměstnavatelům – Kč Celkový počet přijatých žádostí – 187/197 (k ) Celkový počet schválených žádostí – 87/72 (k ) Počet podpořených zaměstnanců – 1095/179 (k )

Příprava na (1) Operační program zaměstnanost – návrh, neschválený na úrovni ČR, ani v EK!!! Prioritní osa 1 Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly Přístup k zaměstnání pro osoby hledající zaměstnání a neaktivní osoby, včetně místních iniciativ na podporu zaměstnanosti a mobility pracovníků (IP 1) Specifický cíl: Zvýšit míru zaměstnanosti podpořených osob Příklady aktivit Zprostředkování zaměstnání Poradenské a informační činnosti a programy

Příprava na (2) (pokračování) Bilanční a pracovní diagnostika Rekvalifikace Podpora vytváření nových pracovních míst Podpora umístění na uvolněná pracovní místa Podpora aktivit k získání pracovních návyků a zkušeností Podpora flexibilních forem zaměstnání a odměňování Doprovodná opatření umožňující začlenění na trh práce Motivační aktivity Pracovní rehabilitace Realizace nových či inovativních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti

Příprava na (3) Rovnost žen a mužů a sladění pracovního a soukromého života (IP 2) Specifický cíl: Snížit rozdíly v postavení žen a mužů na trhu práce Příklady aktivit Další profesní vzdělávání pro ženy a osoby pečující o jiné závislé osoby zaměřené na zlepšení jejich přístupu na trh práce, včetně výkonu samostatné výdělečné činnosti; Vzdělávání a poradenské aktivity pro osoby na mateřské a rodičovské dovolené a pečující o závislé osoby či ženy ve starším věku; Podpora opatření pro odstranění projevů diskriminace na trhu práce na základě pohlaví a pro snížení horizontální a vertikální segregace trhu práce podle pohlaví a rozdílů v odměňování žen a mužů;

Příprava na (4) (pokračování) Vzdělávání, zvyšování povědomí, poradenství v oblasti rovných příležitostí žen Advokační služby pro pomoc obětem diskriminace na trhu práce z hlediska rovnosti žen a mužů, včetně ekonomického, psychologického a právního poradenství; Podpora zavádění flexibilních forem práce a jejich využívání v praxi; Podpora a rozvoj služeb péče o děti za účelem zvýšení slučitelnosti pracovního a soukromého života; Podpora aktivit zaměřených na vyšší míru zapojení mužů do péče o děti a další závislé osoby; Doprovodná opatření vedoucí k podpoře rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce; Zlepšení koordinace místních a celostátních politik týkajících se rovných příležitostí žen a mužů a jejich implementace či přizpůsobení.

Příprava na (5) Pomoc pracovníkům, podnikům a podnikatelům přizpůsobovat se změnám (IP 3) Specifický cíl: Zvýšit odbornou úroveň znalostí, dovedností a kompetencí pracovníků a soulad kvalifikační úrovně pracovní síly s požadavky trhu práce Příklady aktivit Další profesní vzdělávání zaměstnanců podporované zaměstnavateli, zaměřené na odborné i klíčové kompetence, včetně podpory dalšího profesního vzdělávání OSVČ; Tvorba a realizace podnikových vzdělávacích programů, včetně přípravy podnikových lektorů a instruktorů; Podpora a poradenství při vytváření a zavádění moderních systémů řízení a rozvoje lidských zdrojů v podnicích; Podpora sdružování malých a středních podniků za účelem vzdělávání (např. formou vzdělávacích klastrů);

Příprava na (6) (pokračování) Tvorba a realizace vzdělávacích programů pro zaměstnance, kteří jsou ohroženi propouštěním; Poradenské a informační aktivity, vzdělávací a rekvalifikační programy pro zaměstnance podniků procházejících restrukturalizací nebo končících svoji činnost, včetně propouštěných zaměstnanců; Podpora zavádění age managementu (řízení s ohledem na věk, schopnosti a potenciál pracovníků) do podniků; Podpora odborné praxe a stáží v podnicích; Podpora spolupráce podniků a vzdělávacích institucí za účelem slaďování kvalifikační úrovně a kvalifikační struktury pracovní síly s požadavky trhu práce; Budování kapacit sociálních partnerů zejména prostřednictvím vzdělávání, opatření na vytváření sítí a posílení sociálního dialogu a činnosti společně uskutečňované sociálními partnery.

Příprava na (7) Modernizace a posílení institucí trhu práce, včetně opatření pro zlepšení nadnárodní mobility pracovníků (IP 4) Specifický cíl 1:Zvýšit kapacitu, komplexnost a kvalitu služeb poskytovaných institucemi veřejných služeb zaměstnanosti Specifický cíl 2: Zvýšit kvalitu systému dalšího vzdělávání Udržitelná integrace mladých lidí (15-24 let) mimo zaměstnání, vzdělávání nebo odbornou přípravu na trh práce, pro projekty financované Iniciativou na podporu zaměstnanosti mládeže (IP 5) Specifický cíl: Snížit míru nezaměstnanosti podpořených mladých osob (15-24 let) v regionu NUTS II Severozápad

Příprava na (8) Prioritní osa 2 Sociální začleňování a boj s chudobou Prioritní osa 3 a Sociální inovace a mezinárodní spolupráce Prioritní osa 4 Efektivní veřejná správa Prioritní osa 5 Technická pomoc

Děkuji Vám za pozornost! Karel Vít