Realizace veřejných zakázek a zakázek – legislativa, postupy Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Advertisements

Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 2.2 VZNIK NOVÝCH A ROZVOJ EXISTUJÍCÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT V OBLASTI SOCIÁLNÍHO.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Problematika koncesí a sektorových veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele IROP
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky v rámci malého projektu
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Realizace veřejných zakázek a zakázek – legislativa, postupy Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Základní dokumentace při realizaci zadávacího řízení Základními dokumenty při realizaci zadávacích řízení jsou: 1)Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon“) 2)Metodický pokyn Zadávání zakázek a veřejných zakázek v programovém období – aktuální verze 8.6 (dále jen „MP“) Rozhodné pro určení relevantních postupů jsou: - § 2 Zákona – Zadavatel veřejné zakázky - § 12 Zákona (limity zakázek) - Článek 7 MP (kategorie zakázek)

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Limity podle Zákona č. 137/2006 Sb., o VZ Zdroj:

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Limity podle MP ZZ 8.6 I. kategorieméně než ,- Kč (bez DPH), II. kategorieméně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na dodávky nebo služby, méně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na stavební práce, III. kategorieméně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na dodávky nebo služby, méně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na stavební práce, IV. kategorieméně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na dodávky nebo služby, méně než ,-Kč (bez DPH) u zakázek na stavební práce, V. kategorieméně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na dodávky nebo služby, méně než ,- Kč (bez DPH) u zakázek na stavební práce, VI. kategorieod 30 mil. Kč (bez DPH) u zakázek na dodávky nebo služby, od 100 mil. Kč (bez DPH) u zakázek na stavební práce.

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Společná ustanovení z MP Článek 4 Metodického pokynu - Předmět úpravy 2. V případech veřejných zakázek, jejichž průběh zadávání je upraven zákonem o veřejných zakázkách, postupuje zadavatel podle zákona o veřejných zakázkách. Tento Metodicky pokyn se v daném případě použije pouze, pokud jde o účast na jednání hodnotící komise (čl. 25), kontrolu dodržování správnosti postupu při zadávání zakázek a veřejných zakázek (čl. 26), archivaci (čl. 27), odvody při porušení pravidel pro zadávání zakázek a veřejných zakázek (čl. 28). Jiná ustanovení tohoto Metodického pokynu se při zadávání veřejných zakázek nepoužijí.

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Společná ustanovení z MP 3. Jak u veřejných zakázek, jejichž průběh zadávání zakázek je upraven zákonem o veřejných zakázkách, tak u veřejných zakázek malého rozsahu mimo režim zákona, stejně jako u zakázek dle tohoto Metodického pokynu platí tento zákaz: a)Zakazuje se používat při hodnocení ekonomické výhodnosti nabídek (ve smyslu § 78 odst. 4 zákona o veřejných zakázkách) jako dílčí hodnotící kritérium smluvní pokuty a další smluvní podmínky, jejichž účelem je zajištění povinností dodavatele. b)Zakazuje se používat v výběrovém řízení náhodný výběr losem, a to i v kombinaci s objektivními kriterii (ve smyslu § 61 a § 66 zákona o veřejných zakázkách). c)Zakazuje se v rámci technických kvalifikačních kritérií požadovat doložení dokladu o dispozici s obalovnou živičných a asfaltových směsí, a doklad o dispozici s betonárnou. d)Nedoporučuje se stanovení termínu dokončení zakázek a veřejných zakázek pevným datem bez v zadávací dokumentaci stanovené možnosti přiměřeného prodloužení zahájení a dokončení stavebních prací v případě zdržení způsobeným neočekávaným prodloužením zadávacího řízení. e)Zakazuje se požadavek na osobu dodavatele a jeho charakteristiky, který neodpovídá v zákoně taxativně vyjmenovaným kvalifikačním předpokladům.

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Kontrola dodržování správnosti postupu při zadávání zakázek a veřejných zakázek – článek 26 MP Pro účely osvědčení správnosti postupu zadavatele při zadávání zakázky III. – V. kategorie a v případě veřejných zakázek zadávaných v souladu se zákonem budou vyžadovány především následující dokumenty: a)výzva k podání nabídky a další dokumenty vymezující předmět zakázky vč. dokladů prokazujících její odeslání, příp. uveřejnění, b)nabídky podané uchazeči, c)seznam doručených nabídek, d)zpráva o otevírání obálek s nabídkami, pokud není součástí protokolu o hodnocení, e)protokol o hodnocení podepsaný relevantními osobami, f)prohlášení o nepodjatosti členů hodnotící komise / náhradníků / hodnotitele, pokud toto prohlášení není součástí protokolu o hodnocení, g)závazek mlčenlivosti členů hodnotící komise / náhradníků / hodnotitele, pokud vyjádření závazku mlčenlivosti není součástí protokolu o hodnocení, h)smlouva uzavřená s vybraným uchazečem (vč. všech příloh, dodatků), i)oznámení o výsledku výběrového řízení zaslané všem uchazečům, kteří nebyli vyloučeni z účasti v výběrovém řízení, včetně dokladů prokazujích jejich odeslání, j)jiná korespondence mezi zadavatelem a uchazeči (např. žádosti o dodatečné informace, poskytnutí dodatečných informací, oznámení o vyloučení uchazeče).

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Doporučení k předkládání dokladů podle článku 26 MP  Doporučujeme požadovat v zadávacích řízeních po uchazečích i kopie nabídek (za nedodržení nelze vyloučit!)  Pokud budou ke kontrole předloženy i originály, doporučujeme si evidovat předloženou dokumentaci tak, aby příjemce měl jasný přehled, jaké dokumenty byly na ROP předány  Průběh zadávacího řízení není povinné dokládat v originále - DOKLÁDAT V KOPII !!!  Vítězná nabídka musí zůstat pro potřeby následných kontrol ve spisové dokumentaci zakázky / projektu – kopie Doporučujeme si pořizovat ze zadávacích řízení kopie nebo scany, včetně kopie nabídek uchazečů!

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Metodické oznámení č Zpřesnění nastaveného administrativního postupu zakázek a veřejných zakázek  Východiska: Na základě výskytu nepravdivých osvědčení dle ust. § 56 zákona č. 137/2006 Sb., u veřejných zakázek a nepravdivých referencí u zakázek mimo režim zákona o veřejných zakázkách (dále jen „reference“) u vítězných nabídek přistoupil Řídící orgán ROP Střední Morava k vydání tohoto metodického oznámení, jehož cílem je minimalizovat výskyt nepravdivých či nesprávně doložených a vyhodnocených referencí, včetně minimalizace rizik podvodného jednání.  Popis opatření: Příjemce jakožto zadavatel zakázky dle MP Zadávání zakázek a veřejných zakázek v programovém období či veřejné zakázky dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, prověří správnost doložených referencí u vítězné nabídky a to nejpozději před uzavřením smlouvy s vítězným uchazečem. Prověření správnosti referencí potvrdí v rámci Čestného prohlášení, které bude vyplňovat příjemce, jakožto zadavatel zakázky či veřejné zakázky a bude podepsáno statutárním zástupcem příjemce.

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Metodické oznámení č. 44 Postup a nástroje pro provádění kontrol 1)Pokud je reference prokazovaná k veřejné zakázce realizované pro veřejného či dotovaného zadavatele (tento zadavatel vystavil osvědčení o realizaci stavebních prací) budou relevantní tyto údaje, které budou ověřeny za využití následujících nástrojů: a)údaje uvedené ve Věstníku veřejných zakázek, konkrétně z Oznámení o zadání zakázky, b)údaje uvedené na profilech zadavatelů, konkrétně ze zveřejněné smlouvy či údaji o skutečně uhrazeném plnění, c)cílem je ověření pravosti referencí vítězného dodavatele v podrobnosti ověření fyzické existence stavby, která je předmětem reference, její provedení vítězným dodavatelem, včetně ověření specifikace stavby co se týče zadavatelem stanovené minimální úrovně této reference v kvalifikační či zadávací dokumentaci, s výjimkou referencí uvedených v následujícím bodu d), d)u referencí, které byly realizovány před novelou ZVZ účinnou od , která stanovila povinnost uveřejňování údajů uvedených pod písm. b) na profilu zadavatele, a u kterých je tedy omezené množství údajů, ze kterých se může vycházet, mohou být využít i údaje a postupy uvedené dále, včetně cíle uvedeného pod písm. g).

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Metodické oznámení č. 44 Postup a nástroje pro provádění kontrol 2)Pokud je reference realizována pro jinou osobu než veřejného zadavatele či dotovaného zadavatele, budou reference ověřeny za využití následujících nástrojů: a)příjemce bude vyzván k doložení lokalizace stavby, které se reference týká (identifikace pozemků, jejichž je stavba součástí), a dále budou současně zjištěny, b)údaje uvedené ve sbírce listin Obchodního rejstříku (Výroční zprávy, Výkazy zisku a ztrát), c)údaje získané fyzickou kontrolou na místě, d)údaje vyžádané od věcně a místně příslušných stavebních úřadů, e)údaje získané proaktivním vyhledáváním dalších všech dostupných informací z veřejně dostupných zdrojů, f)pokud URR na základě výše uvedených zdrojů nedospěje k závěru, že je prokázáno, že daná reference je pravdivá, může si vyžádat doložení relevantních chybějících podkladů od příjemce, g)cílem je ověření pravosti referencí vítězného dodavatele v podrobnosti ověření fyzické existence stavby, která je předmětem reference, její provedení vítězným dodavatelem, včetně ověření rozsahu a specifikace stavby co se týče zadavatelem stanovené minimální úrovně této reference v kvalifikační či zadávací dokumentaci

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Doporučené odkazy  – aktuality a Metodická oznámení  – legislativa, stanoviska, METODIKA  – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže  – články v sekci veřejné zakázky

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Lubomír Baláš vedoucí oddělení kontroly a plateb Olomouc Děkuji za pozornost