Efekt léků na řízení motorových vozidel Lipavská Markéta Řeháková Tereza Štěpánek Ladislav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčiva ovlivňující afektivitu
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_POJIŠTĚNÍ AUTA Téma: Pojem _ POJIŠTĚNÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Poruchy spánku MUDr. Helena Reguli. Spánek Fázický, periodicky se opakující stav určitého aktivačního stupně CNS Fázický, periodicky se opakující stav.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Činnost služby dopravní policie za I. až III. čtvrtletí roku 2010 plk
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Hradec Králové, 17. září 2014.
Chodím Olomoucí Anna Krátká.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Nehodovost na okrese ZNOJMO
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Psychotropní látky.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Název projektu: Moderní škola
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Návykové látky Název projektu: OP VK
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Hypnotika - látky navozující spánek
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Delirantní stavy.
Lékové interakce, statistiky
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Panická porucha.
Prevence syndromu vyhoření Mgr. Zuzana Faldýnová
Epidemiologie užívání drog v ČR
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Název projektu: Moderní škola
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Bilanční tisková konference OSDP
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Matriční úřad.
Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2013
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
2. fáze výcviku řidičů.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2014 plk. Ing. Tomáš LERCH
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Statistika nehodovosti na území hl. m. Prahy v roce 2014
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Velikonoce plk. Ing. Tomáš LERCH.
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Efekt léků na řízení motorových vozidel Lipavská Markéta Řeháková Tereza Štěpánek Ladislav

Úvod Řízení vozidel je komplexní dovednost ovlivnitelná řadou léčiv, zvláště kombinacemi Ročně zemře na celém světě na silnicích asi 1,3 milionu lidí. Až 3 % vážných dopravních nehod jdou na vrub vedlejších účinků léků užívaných řidiči Lidé vliv léků na řízení podceňují Nejlépe prozkoumaný je vliv benzodiazepinů

Čtyři kategorie léků V EU farmaceutické společnosti musí uvést v žádosti o povolení nového léku, jak preparát ovlivní řidičské schopnosti V některých zemích jsou na obalech léčiv piktogramy informující o vlivu na řízení Nejnižší kategorie 0 zahrnuje  Léky nijak nepoznamenávající nebo mající jen zanedbatelný vliv. V nejvyšší kategorii 3  Léky pro řízení riskantní  benzodiazepiny

Zisk dat Studie vychází ze srovnání policejní databáze dopravních nehod a databáze pojišťoven Umožňují zjistit  Osobní údaje (věk, pohlaví, rasa)  Užívání léku (délku užívání, dávky, kombinace) umožňuje provádět účinnou prevenci dopravních nehod v oblasti užívání léčiv

Benzodiazepiny Jedny z nejčastěji předepisovaných psychofarmak, hlavně pro rychlost a specifičnost Látky s účinkem anxiolytickým, sedativním, antikonvulzivním a myorelaxačním I: úzkostné a fobické poruchy, psychická reakce na stres, smíšené úzkostně depresivní poruchy...

Nežádoucí účinky  denní únava a ospalost, ovlivnění pozornosti  ataxie, zmatenost, závratě, hypotenze, tendence k pádům  dechová nedostatečnost (zvláště po kombinaci s látkami tlumícími CNS)  paradoxní uvolnění vzteku, podrážděnosti, agresivita, euforizace, nespavost  tzv. amotivační syndrom – apatie a nechuť k samostatnému řešení problémů

Zástupci Alprazolam – léčba úzkostných poruch spojených s depresí, panické poruchy, krátkodobá terapie nespavosti neurotického typu Diazepam – k léčbě agitovanosti s psychomotorickým neklidem, úzkostných stavů, u status epilepticus, u spastických stavů Bromazepam – účinky jako diazepam Klonazepam – u záchvatovitých onemocnění, k léčbě odvykacího stavu při závislosti na alkoholu Oxazepam – u úzkostných poruch Tofizopam – i u p s myopatií – vč myasthenia gravis Nitrazepam - při nočním či předčasném probouzení Flunitrazepam - užívané při obtížném usínání

Studie V Německu provedena studie srovnávající rizika různých látek na schopnost řídit motorová vozidla Informace o preskripci, nehodách, úmrtích...byly získány z národní databáze Lidé ve věku 18 – 69 v období duben 2002 až duben 2003

Výsledky studie zaznamenaných nehod Signifikatntní souvislost byla nalezena mezi rizikem autonehody a užitím řady léků  Benzodiazepiny – 0,94%  Opioidní alkaloidy – 0,61%  SSRIs - 0,3%  NSAIDs - 0,18%  Antiastmatika - 0,12%  Antagonisté kalciových receptorů - 0,08%  Penicilin – 0,01%

Výsledky studie Nehodovost zapříčiněná léky byla prokázána nejčastějí u  Lidí ve věku let  Žen  Lidí užívajících více než 2 léčiva