Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor: Bc. Jana Weisová Název: Chodec a cyklista Vytvořeno: Odpilotováno: 08/2012 /2. ročník Téma: Dopravní výchova Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 2. ročníku.
Seznamuje žáky se základními pravidly pro chodce a cyklisty při pohybu na pozemních komunikacích. Prezentace obsahuje animace.

3 Chodec a cyklista

4 Základní povinnosti chodce:
Pro svůj pohyb užívá chodníku nebo stezky pro chodce. Nese-li náklad ohrožující ostatní chodce, jde po pravé krajnici silnice. Po silnici se pohybuje co nejvíce u levé krajnice. Samostatně se pohybuje po levé krajnici. Ve skupinách se pohybují po pravé krajnici, nejvýše dva vedle sebe. Za snížené viditelnosti jdou chodci pouze za sebou. Pokud je možné užít stezku pro chodce, musí ji použít. Na stezce pro chodce a cyklisty nesmí ohrozit cyklisty.

5 Základní povinnosti cyklisty:
Po silnici se pohybuje co nejvíce u pravé krajnice. Ve skupinách se pohybuje za sebou. Pokud je možné užít stezku pro cyklisty, musí ji použít. Na stezce pro chodce a cyklisty nesmí ohrozit chodce. Je-li mladší 18 let, musí použít ochrannou přilbu, mít ji řádně nasazenou i připevněnou. Při jízdě musí mít nohy na šlapadlech a nesmí jet bez držení řídítek. Pozor! Jízdním kolem se v zákoně označuje i koloběžka.

6 Cyklista i chodec: Musí být vidět. Pohybují se ohleduplně.
Používají přechody pro chodce a přejezdy pro cyklisty. Při přecházení silnice se dobře rozhlédnou a ubezpečí se, že je řidiči jedoucích vozidel vidí a stihnou zastavit.

7 Přecházení komunikace
PŘECHOD PRO CHODCE I NA PŘECHODU PRO CHODCE JE NUTNÉ SE ROZHLÉDNOUT A DÁT PŘEDNOST VOZIDLŮM, KTERÁ JIŽ NESTAČÍ ZASTAVIT!

8 Přecházení komunikace
PŘEJEZD PRO CYKLISTY NA PŘEJEZDU PRO CYKLISTY SE JEZDÍ VPRAVO.

9 Přecházení komunikace
PŘECHOD S PŘIMKNUTÝM PŘEJEZDEM I NA PŘECHODU PRO CHODCE JE NUTNÉ SE ROZHLÉDNOUT A DÁT PŘEDNOST VOZIDLŮM, KTERÁ JIŽ NESTAČÍ ZASTAVIT!

10 Vyobrazení přechodů a přejezdů na snímcích 7 - 9 jsou obrazovou přílohou
Vyhlášky č. 30/2001 Sb. Z výše zmíněného zákona jsou oskenovány. Ostatní obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na Office.com.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google